Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Novým pakistanským prezidentom bol v nepriamej voľbe zvolený exprezident Zardárí

Ásif Alí Zardárí Zobraziť galériu (2)
Ásif Alí Zardárí (Zdroj: X/airnewsalerts)

ISLAMABAD - Ásif Alí Zardárí bol v sobotu druhýkrát zvolený za prezidenta Pakistanu. Informuje o tom agentúra AFP.

Hlavu štátu volí v Pakistane na obdobie piatich rokov zbor voliteľov zložený z poslancov oboch komôr parlamentu a štyroch provinčných snemov. Za Zardárího pritom podľa pakistanskej volebnej komisie hlasovalo 411 voliteľov a proti 181. Oficiálne uvedenie Zardárího do úradu sa očakáva v nedeľu.

archívne video

Zemetrasenie s magnitúdou 6,1 postihlo v stredu skoro ráno časti husto obývaných oblastí Afganistanu a Pakistanu (Zdroj: Twitter/)

Zardárího do tejto prevažne ceremoniálnej funkcie vybrala Pakistanská ľudová strana (PPP), ktorú podporila Pakistanská moslimská liga-Naváz (PML-N). Koalícia týchto strán, ktorej súčasťou je aj niekoľko menších subjektov, vznikla po parlamentných voľbách, ktoré sa konali 8. februára. Na základe tejto koaličnej dohody bol v pondelok do fučke premiéra vymenovaný líder PML-N Šáhbáz Šaríf.

Zmanipulované voľby

Februárové voľby v Pakistane boli poznačené obvineniami z manipulácie a ovplyvňovania. Bývalý pakistanský premiér Imran Chán bol totiž uväznený a bolo mu zakázané sa vo voľbách zúčastniť. Terčom zadržania sa stali aj niektorí členovia jeho Pakistanského hnutia pre spravodlivosť (PTI). PTI však nakoniec prekonala očakávania a vo voľbách získala najviac kresiel v parlamente. Nebolo ich však dosť na to, aby v ňom získala väčšinu, čím sa otvorila cesta pre koalíciu PPP a PML-N. PTI však tvrdí, že internetový výpadok vo volebný deň a obrovské oneskorenie pri ohlasovaní výsledkov volieb boli použité na zakrytie celoštátnej manipulácie, ktorá zabránila víťazstvu hnutia.

Imrán Chán
Zobraziť galériu (2)
Imrán Chán  (Zdroj: TASR/Seth Wenig)

Zardárí (68) je vdovcom po Bénazír Bhuttovej, prvej žene, ktorá bola v Pakistane vymenovaná do funkcie premiéra. Za prezidenta bol Zardárí zvolený aj v roku 2008, pričom podľa AFP sa tak stalo zo sympatie po tom, čo jeho manželka zomrela v rámci svojej kampane za znovuzvolenie pri atentáte. Vo fukcii zotrval do roku 2013. Zardárí v minulosti opakovane čelil obvineniam z úplatkárstva, pričom vo väzení strávil vyše 11 rokov, čo je aj na pomery v pakistanskej politike veľa. Zardárí je však známy tým, že sa dokáže rýchlo otriasť zo škandálov, ktoré pre iných znamenajú koniec kariéry, konštatuje AFP.

Viac o téme: PakistanPrezidentÁsif Alí Zardárí
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu