Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

POHREB Alexeja Navaľného: Davy ľudí tlieskajú v slzách, prvé ZÁBERY z cintorína! TIETO piesne mu hrali naposledy

Posledná rozlúčka s Alexejom Navaľným na Borisovskom cintoríne v Moskve. Zobraziť galériu (13)
Posledná rozlúčka s Alexejom Navaľným na Borisovskom cintoríne v Moskve. (Zdroj: SITA/AP)

MOSKVA - V Moskve sa dnes uskutoční pohreb najvýraznejšieho ruského opozičného politika posledných rokov Alexeja Navaľného. Zomrel 16. februára v trestaneckej kolónii na Sibíri, kde si odpykával dlhoročný trest, ktorý bol podľa neho aj jeho podporovateľov politicky motivovaný.

archívne video

SaS navrhuje uznesenie, ktorým má NR SR žiadať vyšetrenie smrti Navaľného (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

15:15 Navaľného pochovali na Borisovskom cintoríne v Moskve. Pohrebný obrad sa skončil. Na mieste bola do týchto chvíľ nájdená jedna zničená harmonika. Po druhej polícia pátra. Zrejme ju niekto odcudzil. Nie je jasné, čo túto situáciu vyvolalo. Oficiálne správy neuvádzali žiadne výtržnosti.

15:00 Rakvu s telom ruského opozičného politika Alexeja Navaľného spustili do hrobu na Borisovskom cintoríne v Moskve za zvukov piesne My way od Franka Sinatru a soundtracku z filmu Terminátor 2, ktorý mal Navaľnyj rád. Ľudia, ktorým sa podarilo dostať na cintorín, hádzali do hrobu hrste zeme, informovala britská stanica BBC. Podľa miestnych zvyklostí rakvu s telom Navaľného po prevoze na cintorín ešte raz otvorili, aby sa s ním naposledy rozlúčili jeho rodičia Ľudmila a Anatolij a ostatní príbuzní. 

Navaľného manželka Julija a ich deti Daša a Zachar na pohrebe neboli, podobne ako ani najbližší Navaľného spolupracovníci, ktorí od rozpútania vojny na Ukrajine žijú v exile. Keďže veľká časť z nich je v Rusku vyhlásená za tzv. zahraničných agentov alebo stíhaná pre šírenie údajných dezinformácií o ruskej armáde, v Rusku by im hrozilo zadržanie.   

Posledné zbohom od manželky

Julija Navaľná zverejnila na svojich sociálnych sieťach video s vyznaním, ktorým sa s manželom lúčila: Ďakovala mu "za 26 rokov absolútneho šťastia. Áno, aj za posledné tri roky šťastia", aj za to, že ju vždy podporoval a rozosmieval "aj z väzenia" a že na ňu vždy myslel."Neviem, ako bez teba žiť," doplnila, ale prisľúbila, že sa pokúsi konať tak, aby na ňu mohol byť hrdý."Neviem, či to zvládnem, ale skúsim to," dodala Navaľná, ktorej vyznanie manželovi sa končí slovami: "Milujem ťa naveky. Odpočívaj v pokoji".

14:33 Významný kritik Kremľa a ruský opozičník Alexej Navaľnyj bol dnes pochovaný na Borisovskom cintoríne v Moskve. Na Telegrame to uviedol politikov spolupracovník Ivan Ždanov, ktorý v príspevku opäť obvinil ruského prezidenta Vladimira Putina, že Navaľného zabil. "Zbohom priateľ," uviedol Ždanov.

14:00 Pohľad na otvorený hrob na Borisovskom cintoríne, kde uložia rakvu s telom Alexeja Navaľného. "Nezabudneme na teba," volala pri príchode rakvy časť davu. Otvorený hrob bol prichystaný hneď pri vchode. 

Otvorený hrob, kde pochovajú Alexeja Navaľného
Zobraziť galériu (13)
Otvorený hrob, kde pochovajú Alexeja Navaľného  (Zdroj: SITA/AP)

Hrob Alexeja Navaľného bol prichystaný hneď pri vchode na Borisovský cintorín
Zobraziť galériu (13)
Hrob Alexeja Navaľného bol prichystaný hneď pri vchode na Borisovský cintorín  (Zdroj: X/Asgard Intel)

13:50 S davom sa k Borisovskému cintorínu presúvajú aj desiatky ozbrojených policajtov. V doterajšom priebehu sa nevyskytli žiadne výtržnosti. 

13:35 Rakva s telom Alexeja Navaľného po krátkej komornej piete opustila chrám a bola prevezená na neďaleký Borisovský cintorín. Uviedol to Ivan Žanov na Telegrame. Navaľného uložia do hrobu, ktorý je vzdialený zhruba 2,5 kilometra od chrámu cez most za riekou Moskva. Keď pohrebné vozidlo opúšťalo chrám, viacerí ľudia začali na cestu hádzať kvety a skandovať: "Navaľnyj!"

"Samotná pieta bola len veľmi krátka," uviedol Ždanov. Nie je jasné, koľko ľudí bolo do chrámu Ikony Matky Božej vpustených, a prečo k obradu nebola pripustená verejnosť.

13:10 Pred chrám v moskovskej štvrti Marjino prišli aj veľvyslanci viacerých štátov Európskej únie a ambasádorka USA Lynne Tracyová, uvádza TASR. Prítomnými sú aj nemecký veľvyslanec Alexander Graf Lambsdorff a francúzsky veľvyslanec Pierre Levy.

Podľa britskej stanice BBC je prítomná aj Jekaterina Duncovová a Boris Nadeždin, ktorí sa nedávno neúspešne pokúsili zaregistrovať sa ako kandidáti volieb ruského prezidenta. 

Nadeždin v rozhovore pre stanicu Rádio Sloboda (RFE/RL) priznal, že "dnešok na jednej strane tragický deň: lúčime sa s vynikajúcou osobnosťou, ktorá sa stala symbolom doby. Na druhej strane je tu nádej, že nakoniec bude všetko dobré. A Rusko bude mierumilovné a slobodné, ako o tom Alexej sníval". So zosnulým sa prišiel rozlúčiť aj opozičný politik Jevgenij Rojzman, ktorý svojho času pôsobil ako primátor mesta Jekaterinburg - vtedy jediný opozičný primátor v celom Rusku.

13:00 "Rakva s telom Alexeja Navaľného po krátkej komornej piete opustila chrám a je na ceste na cintorín," uviedol spolupracovník zosnulého politika Leonid Volkov v živom vysielaní.

12:40 Prvé zábery na cirkevný pohreb ruského opozičného politika Alexeja Navaľného. 

12:30 Truhlu s opozičným politikom preniesli do chrámu. Navaľného tím sa vyjadril, že zatiaľ nikoho nevpustili dovnútra a "nevieme, čo sa v kostole práve deje".

12:00 Začal sa pohrebný obrad Alexeja Navaľného. Rozlúčiť sa prišlo oveľa viac ľudí, ako sa očakávalo. Informoval o tom americký politický stratég so zameraním na Ukrajinu. 

11:40 Kremeľ nemá čo povedať príbuzným opozičného politika Alexaja Navaľného, pričom varoval pred postihom za nepovolené zhromaždenia v dnešný deň pohrebu Navaľného. "Upozorňujeme, že existuje zákon a ten je nutné dodržiavať. Akékoľvek nepovolené zhromaždenia porušia zákon. A tí, ktorí sa ich zúčastnia, ponesú zodpovednosť, opäť v súlade s platnými zákonmi," vyhlásil pre TASS hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov. Pri kostole, kde sa obrad má konať, už stoja ľudia v kilometrovom rade. Podľa hovorcu ukrajinského ministra obrany Antona Geraščenka všetci čakajú na príchod pohrebného vozidla.  

11:30  V piatok prvého marca sa koná v Moskve aj pohreb niekdajšieho sovietskeho premiéra Nikolaja Ryžkova. Zomrel v stredu 28. februára vo veku 94 rokov. Informovalo o tom aktuálně cz. V premiérskom kresle sedel medzi rokmi 1985 až 1991. Ruské média by sa mali zamerať práve na tento pohreb. 

11:00 Ruské úrady vydali príbuzným telo zosnulého Alexeja Navaľného. Uviedla to jeho hovorkyňa Kira Jarmyšová, ktorá predtým upozornila na prieťahy. Pohrebné auto s Navaľným teraz zamieri do chrámu v štvrti Marjino na juhovýchodnom okraji ruskej metropoly. Posledná rozlúčka je naplánovaná na 12:00 SEČ.

Pohrebný obrad sa uskutoční v chráme Ikony Matky Božej vo štvrti Marjino, kde Navaľnyj býval, pochovaný bude asi na pol hodiny vzdialenom Borisovskom cintoríne. Navaľného spolupracovníci vo štvrtok vyzvali ľudí, ktorým záležalo na jeho politickej práci, aby prišli. Počítajú však s tým, že bezpečnostné zložky sa v tom trucujúcim budú snažiť zabrániť.

Na snímke Anatolij Navaľnyj (vpravo) a Ľudmila Navaľná, rodičia zosnulého ruského opozičného lídra Alexaja Navaľného, prichádzajú na pohreb syna do bohorodičného Chrámu ikony v moskovskom rajóne Maryno v piatok 1. marca 2024.
Zobraziť galériu (13)
Na snímke Anatolij Navaľnyj (vpravo) a Ľudmila Navaľná, rodičia zosnulého ruského opozičného lídra Alexaja Navaľného, prichádzajú na pohreb syna do bohorodičného Chrámu ikony v moskovskom rajóne Maryno v piatok 1. marca 2024.  (Zdroj: TASR/AP)

Podľa Julija Navaľnej, manželky zosnulého, nie je isté, či bude na piatok oznámený pohreb pokojný, alebo dôjde na zatýkanie. Už vo štvrtok prechádzali v okolí cintorína policajné hliadky a policajti tam doviezli bariéry a nainštalovali kamery. V chráme bude platiť zákaz obstarávania obrazového i zvukového záznamu.

POHREB Alexeja Navaľného: Davy
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA/AP Photo)

POHREB Alexeja Navaľného: Davy
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA/AP Photo)

Prípravy sprevádzali komplikácie

Prípravy pohrebu sprevádzali komplikácie. Navaľného tím uviedol, že problémy mal s nájdením miesta pohrebu, vo štvrtok zase vyšlo najavo, že kvôli vyhrážkam žiadna z pohrebných služieb nie je ochotná previezť politikovo telo na pohreb. Navaľnyj upozorňoval napríklad na korupciu v radoch predstaviteľov súčasného režimu na čele s prezidentom Vladimirom Putinom. Od roku 2021 bol vo väzení, postupne si vypočul tresty 2,5 roka, deväť rokov a 19 rokov väzenia. Vinu odmietal a svoje uväznenie pričítal snahe režimu umlčať všetkých odporcov a kritiku. Jeho spolupracovníci tvrdia, že ho Putin nechal zabiť.

POHREB Alexeja Navaľného: Davy
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA/AP Photo)

Polícia postavila ohradenie

Ruskí policajti postavili ohradenie na ceste od stanice moskovského metra ku kostolu, kde sa má dnes konať posledná rozlúčka s opozičným politikom Alexejom Navaľným, ktorý vo februári zomrel vo väzení. K chrámu Ikony Matky Božej v moskovskej štvrti Marjino už tiež prichádzajú vozidlá na prepravu zatknutých, píše server Mediazona.

POHREB Alexeja Navaľného: Davy
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA/AP Photo)

V okolí kostola podľa reportéra Mediazóny dochádza k výpadkom internetu: odoslanie správy v sociálnej sieti Telegram trvá niekoľko minút, mapová aplikácia nefunguje vôbec. Už vo štvrtok novinári zaznamenali, že pri kostole robotníci montovali anténu, o ktorej tvrdili, že je určená pre špeciálne služby. "To nezávisí od nás," odpovedal jeden z pracovníkov na otázku, či zariadenie bude rušiť mobilné spojenie.

POHREB Alexeja Navaľného: Davy
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA/AP Photo)

Portál Meduza odporučil záujemcom vyraziť na obrad v predstihu, pretože stanicu metra môžu úrady uzavrieť, a varoval, že polícia môže brániť priaznivcom Navaľného v účasti na ceremónii. Pred návštevou predpokladaných demonštrácií boli podľa serveru varovaní žiaci moskovských škôl, študentom sa vyhrážali vylúčením.

Viac o téme: PohrebMoskvaVladimir PutinAlexej NavaľnyjChrám Ikony Matky Božej
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu