Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Pozdrav od Putina? Navaľného spolupracovník sa stal terčom útoku v Litve

Leonid Volkov
Leonid Volkov (Zdroj: SITA/AP Photo/Michael Sohn)

MOSKVA - Ruský opozičný aktivista Leonid Volkov, ktorý bol blízkym spolupracovníkom vodcu ruskej opozície Alexeja Navaľného, bol v utorok večer terčom útoku. Incident sa odohral v Litve, kde Volkov žije. S odvolaním sa na nezávislé ruské médiá o tom informovala agentúra AFP.

Navaľného hovorkyňa Kira Jarmyšová na sociálnych sieťach uviedla, že útok na Volkova sa odohral neďaleko domu, kde tento politik býva. Jarmyšová popísala, že neznáme osoby najprv rozbili na aute okno na strane vodiča, potom Volkovovi nastriekali do očí slzotvorný plyn a následne ho začali biť kladivom.         

archívne video

SaS navrhuje uznesenie, ktorým má NR SR žiadať vyšetrenie smrti Navaľného (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

"Teraz je Leonid doma, polícia a sanitka sú na ceste k nemu," napísala Jarmyšová. Dodala, že Volkov sa pokúšal pred útočníkmi kryť dverami svojho auta a brániť sa nohami. V exile žijúci ruský novinár Sergej Parchomenko doplnil, že Volkov žije vo Vilniuse v dome v záhradkárskej osade. Parchomenko si preto myslí, že páchateľom útoku nebol "náhodný pouličný chuligán alebo lupič. Toto je osoba, ktorá tam išla zaútočiť na Volkova".

Riaditeľ Navaľným založenej nadácie Fond boja proti korupcii Ivan Ždanov zverejnil na sociálnych sieťach aj fotografie Volkova po útoku: na tvári má stopy po úderoch, očné viečka sú opuchnuté a nohy má zakrvavené.

Niektorí ruskí novinári pôsobiaci v exile od vypuknutia vojny na Ukrajine vyjadrili údiv nad tým, že k takémuto útoku došlo v Litve považovanej za bezpečný štát. Tvrdia tiež, že o bezpečnosť kľúčových postáv FBK by malo byť postarané lepšie - aj v kontexte osudu Navaľného, ​​vyšetrovaní korupcie na najvyšších miestach mocenského rebríčka v Rusku, ktoré viedol FBK, či lobovania FBK za sankcie Západu voči predstaviteľom ruského politického a armádneho vedenia.

Volkov vlani nečakane odstúpil z postu predsedu medzinárodnej nadácie FBK - došlo k tomu po tom, ako bol nútený verejne priznať, že listom požiadal vedenie Európskej komisie o zrušenie sankcií voči ruskému miliardárovi Michailovi Fridmanovi.

Volkov bol blízkym spolupracovníkom Alexeja Navaľného, ktorý podľa ruských úradov zomrel 16. februára vo väzenskom tábore za polárnym kruhom. Ruská väzenská služba tvrdí, že mu po prechádzke prišlo náhle nevoľno, stratil vedomie a oživiť sa ho nepodarilo väzenským zdravotníkom ani privolaným záchranárom. V úmrtnom liste sa uvádza, že Navaľnyj zomrel prirodzenou smrťou. Príbuzní a spolupracovníci Navaľného, ako aj západní politici vinia z politikovej smrti ruského prezidenta Vladimira Putina.

Volkov tvrdí, že útok naňho bol "pozdravom" od Putina

Ruský opozičný politik Leonid Volkov tvrdí, že útok, ktorého bol v utorok vo Vilniuse terčom, bol "pozdravom" od ruského prezidenta Vladimira Putina. "Bol to taký očividný, typický, charakteristický gangsterský pozdrav od Putina, z (jeho rodného) gangsterského Petrohradu. Vladimir Vladimirovič, tiež vás zdravím," konštatoval Volkov.

Informoval, že útočník konal, akoby z neho "chcel urobiť fašírku". Dodal, že útok sa odohral priamo na dvore jeho domu, pričom ho útočník kladivom najmenej 15-krát zasiahol do nohy. "Z nejakého dôvodu noha zostala nedotknutá. Pri chôdzi bolí, ale vraj nie je zlomenina. Zlomenú mám ruku," doplnil Volkov podľa BBC. Volkov napriek všetkému deklaroval, že bude pokračovať v práci. "Nevzdáme sa," citoval Volkov obľúbený slogan opozičného vodcu Alexeja Navaľného, ktorý pred mesiacom zomrel vo väzení.

Niekoľko hodín pred útokom Volkov poskytol rozhovor exilovému ruskému webu Meduza, v ktorom hovoril aj o ohrození bezpečnosti ľudí z tímu Navaľného. Konštatoval, že "najväčším rizikom teraz je, že nás všetkých pozabíjajú. Je to pomerne očividné".

Podľa Volkova táto možnosť vyzerá ako úplne logický vývoj po zatiaľ dostatočne neobjasnenej smrti Navaľného vo väzení za polárnym kruhom, ktorú tamojšie väzenské úrady oznámili 16. februára. Volkov mal v minulosti na starosti Navaľného regionálne štáby a ako stratég aj volebné kampane – Navaľnyj totiž kandidoval na post primátora Moskvy (v roku 2013) a snažil sa vyzvať aj Putina, a to v prezidentských voľbách v roku 2018.

Minulý rok Volkov a jeho tím spustili kampaň, ktorej cieľom je kontaktovať čo najväčší počet Rusov, či už telefonicky alebo online, a nabádať ich, aby v blížiacich sa prezidentských voľbách hlasovali proti Putinovi a boli aktívni v politike.

K útoku došlo pár dní pred prezidentskými voľbami

K útoku na Volkova došlo niekoľko dní pred prezidentskými voľbami v Rusku, ktoré sa budú konať od 15. do 17. marca, pripomenula agentúra AP. Tím Alexeja Navaľného už niekoľko týždňov vyzýva svojich priaznivcov na masovú účasť na kampani Napoludnie proti Putinovi - očakáva sa, že tí, ktorí plánujú v blížiacich sa prezidentských voľbách hlasovať proti Putinovi, prídu do volebných miestností v rovnakom čase – v nedeľu 17. marca o 12.00 h miestneho času.

Volkov vlani nečakane odstúpil z postu predsedu medzinárodnej nadácie Fond boja proti korupcii (FBK) - došlo k tomu po tom, ako bol nútený verejne priznať, že listom požiadal vedenie Európskej komisie o zrušenie sankcií voči ruskému miliardárovi Michailovi Fridmanovi.

Grozev o útoku na Volkova: "Začal sa veľký teror malého diktátora" - Putina

Litovský minister zahraničných vecí Gabrielius Landsbergis je šokovaný útokom, ktorého terčom sa v utorok večer vo Vilniuse stal ruský opozičný politik Leonid Volkov, blízky spolupracovník vodcu ruskej opozície Alexeja Navaľného.

Vo svojom statuse na sieti X Landsbergis informoval, že prípadom sa už zaoberajú príslušné orgány. Avizoval, že páchatelia sa budú zodpovedať za svoj čin. Útok na Volkova potvrdila aj litovská polícia, ktorá tohto politika vo svojej správe označila za "občana Ruska," informoval spravodajský web Delfi.

Podľa Navaľného hovorkyne Kiry Jarmyšovej Volkova po útoku previezli do nemocnice. Jarmyšová pred tým na sociálnych sieťach uviedla, že útok na Volkova sa odohral neďaleko domu, kde tento politik býva. Jarmyšová popísala, že neznáme osoby najprv rozbili na aute okno na strane vodiča, potom Volkovovi nastriekali do očí slzotvorný plyn a následne ho začali biť kladivom.        

Niekoľko hodín pred útokom Volkov poskytol rozhovor exilovému ruskému webu Meduza, v ktorom hovoril aj o ohrození bezpečnosti členov Navaľného tímu. Konštatoval, že "najväčším rizikom teraz je, že nás všetkých pozabíjajú. Je to pomerne očividné".

Podľa Volkova táto možnosť vyzerá ako úplne logický vývoj po zatiaľ dostatočne neobjasnenej smrti Alexeja Navaľného vo väzení za polárnym kruhom, ktorú tamojšie väzenské úrady oznámili 16. februára. Volkov dodal, že Navaľného tím teraz aj v súvislosti s touto tragickou udalosťou prehodnocuje doteraz platné bezpečnostné protokoly. Konkretizovať ich však odmietol.

Investigatívny novinár Christo Grozev, ktorý spolupracoval s Navaľným a odhalil osoby zodpovedné za jeho otrávenie nervovoparalytickou látkou novičok, útok na Volkova v statuse na sieti X komentoval slovami: "Začal sa veľký teror malého diktátora", čím mal na mysli ruského prezidenta Vladimira Putina.

"Aktivisti, novinári a, jednoducho, slobodne zmýšľajúci ľudia – buďte opatrní. Nebojte sa, ale buďte opatrní. Neuľahčujte to tým banditom bez mozgu," dodal Grozev na sociálnej sieti X. K útoku na Volkova došlo niekoľko dní pred prezidentskými voľbami v Rusku, ktoré sa budú konať od 15. do 17. marca, pripomenula agentúra AP.

Tím Alexeja Navaľného už niekoľko týždňov vyzýva svojich priaznivcov na masovú účasť na kampani Napoludnie proti Putinovi - očakáva sa, že tí, ktorí plánujú v blížiacich sa prezidentských voľbách hlasovať proti Putinovi, prídu do volebných miestností v rovnakom čase – v nedeľu 17. marca o 12.00 h miestneho času.

Túto stratégiu podporil aj Alexej Navaľnyj. Po jeho smrti jeho druhovia označili túto akciu za "politický testament Alexeja Navaľného". Volkov mal v minulosti na starosti Navaľného regionálne štáby a ako stratég aj volebné kampane – Navaľnyj totiž kandidoval na post primátora Moskvy (v roku 2013) a snažil sa vyzvať aj Putina, a to v prezidentských voľbách v roku 2018. Volkov pred niekoľkými rokmi odišiel do exilu pod tlakom ruských úradov.

Minulý rok Volkov a jeho tím spustili kampaň, ktorej cieľom je kontaktovať čo najväčší počet Rusov, či už telefonicky alebo online, a nabádať ich, aby hlasovali proti Putinovi a boli aktívni v politike.

Viac o téme: PozdravSpolupracovníkútok Vladimir PutinLitvaAlexej NavaľnyjLeonid Volkov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu