Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Scenár, ktorého sa obáva celý svet: TAKTO môže vyzerať vojna proti NATO! Boje by prebiehali aj vo vesmíre

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BERLÍN – Nemecko prišlo s analýzou, ktorá stavia do pozoru celý svet. Spomína sa v nej možný scenár konfliktu medzi Severoatlantickou alianciou (NATO) a nemenovaným agresorom. Vychádza z vojny na Ukrajine a konflikt by sa mal deliť do štyroch fáz.

archívne video

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 735 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

Simuláciu možného vstupu jednotiek NATO do vojny proti nemenovanému agresorovi, predložila nemecká vláda parlamentu v dokumente s názvom "Analýza rizík civilnej obrany". Scenár vychádza z rozsiahlej vojny na Ukrajine. Informuje o tom Ukrainska Pravda. 

Celý arzenál 

V správe sa uvádza, že súčasné boje sú ukážkou modernej vojny s použitím kybernetických útokov, rôznych sabotáží či propagandy, ktorá sa využíva na šírenie dezinformácií. "Útok agresora, či už hybridný a/alebo s použitím celého arzenálu moderných ozbrojených síl vo všetkých dimenziách (pozemné, vzdušné/vesmírne, námorné, kybernetické a informačné) na území NATO, je viac ako pravdepodobným scenárom," uvádza sa v správe. Scenár rozdeľuje útok na štyri fázy, pričom k iným teóriám sa nevyjadruje.   

Fázy útoku proti NATO

Fáza I. trvá niekoľko rokov. Agresor v nej využíva prevažne hybridné útoky proti nepriateľovi. Na dôležité ciele, ako úrady, školy, nemocnice, infraštruktúru či obytné budovy sú páchané kybernetické útoky a sabotáže. Ide o hybridnú vojnu, v ktorej nie je možné odhaliť útočníka.

Fáza II. je už kratšia. Trvá niekoľko mesiacov, no je o to viac viditeľnejšia. Agresor rozmiestni svoje silové zložky pri hraniciach s NATO. Hybridná vojna je už viac otvorenejšia. 

Scenár, ktorého sa obáva
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Profimedia)

Fáza III. trvá podľa scenára v analýze najmenej rok. Ide o vojenskú agresiu proti územiu, ktoré je súčasťou Severoatlantickej aliancie (NATO). Bojuje sa konvenčnými aj nekonvenčnými prostriedkami, pričom útoky prebiehajú aj na satelity vo vesmíre. Analýza počíta, že boje sa rozšíria aj do Nemecka.

Fáza IV. už nehovorí o vymedzenom čase. Tento stav nastáva vtedy, keď agresor prelomí obranné línie NATO. Vo vesmíre už ide o priamu ozbrojenú konfrontáciu. Končí sa až dohodou o prímerí, a to najskôr po niekoľkých mesiacoch od ukončenia bojov. 

Scenár, ktorého sa obáva
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Prvýkrát od studenej vojny 

Nemci túto analýzu predložili s tým, aby sa vypracoval koncept civilnej obrany pred možným agresorom. Po prvýkrát od konca studenej vojny majú budovať komplexný operačný plán obrany krajiny. Dokončený má byť v marci a v súčasnej dobe spadá pod "prísne utajované" písomnosti. 

Viac o téme: SimuláciaAgresorNemeckoNATOVojna na UkrajineŠtyri fázyAnalýza rizík civilnej obrany
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu