Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Rozšírené NATO začína rozsiahle vojenské cvičenia: Vojaci v rámci nich prekročia rieku Visla

NATO
NATO (Zdroj: Getty Images)

OSLO - Severoatlantická aliancia (NATO) začína v pondelok rozsiahle vojenské cvičenia Nordic Response 24, ktoré budú trvať takmer dva týždne a budú sa zameriavať na obranu nového, rozšíreného územia aliancie na severe Európy. Informuje o tom správa z agentúry AP a portálu britského denníka The Guardian.

Tieto cvičenia sa budú konať pod nórskym velením v severných oblastiach Fínska, Nórska a Švédska a zúčastní sa na nich vyše 20-tisíc vojakov z viacerých krajín. Účastníkom je aj Fínsko, ktoré do NATO vstúpilo vlani, a prítomné je prvýkrát ako členská krajina.

archívne video

Juraj Blanár v NATO o vojenskej pomoci Slovenska pre Ukrajinu (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Ďalšími účastníckymi krajinami na cvičení, ktoré bude trvať do 15. marca, sú Belgicko, Británia, Dánsko, Francúzsko, Holandsko, Kanada, Nemecko, Nórsko, Španielsko, Švédsko, Taliansko a USA. "Cvičenia potvrdia operačnú spôsobilosť NATO, jeho súdržnosť a odhodlanie brániť celé územie Aliancie," uviedla fínska armáda vo vyhlásení. Budú zahŕňať aj vzdušný priestor a námorné oblasti.

Cvičenia Nordic Response 24 sú súčasťou rozsiahlejších manévrov NATO Steadfast Defender, ktoré sa konajú od januára do mája tohto roka. Fínska armáda ich označila za najdôležitejšie cvičenia NATO za posledné desaťročia.

Na cvičeniach sa zúčastňuje viac ako 90-tisíc vojakov

Program Steadfast Defender 24 je navrhnutý tak, aby simuloval reakciu NATO na útok. Manévre pozostávajú zo série na seba nadväzujúcich cvičení, ktoré sa konajú v lokalitách od Severnej Ameriky po východné krídlo NATO. Zúčastňuje sa na nich viac než 90-tisíc vojakov zo všetkých 31 členských krajín NATO a zo Švédska.

Vzťahy medzi Moskvou a Helsinkami sa zhoršili po invázii Ruska na Ukrajinu koncom februára 2022, čo donútilo Fínsko vzdať sa desaťročia trvajúcej vojenskej neangažovanosti a vstúpiť v apríli 2023 do západnej vojenskej aliancie NATO. Rusko, ktoré má spoločnú hranicu s Fínskom dlhú 1340 kilometrov, okamžite varovalo pred "protiopatreniami".

Fínsku už ratifikovali vstup všetky členské štáty NATO a susedné Švédsko teraz dokončuje formality vstupu ako 32. člen Severoatlantickej aliancie - stane sa ním s najväčšou pravdepodobnosťou v marci, píše AP.

Vojaci NATO v rámci cvičenia prekročia rieku Visla

Približne 20-tisíc vojakov Severoatlantickej aliancie (NATO) z desiatich členských krajín aliancie bude v pondelok nacvičovať prekročenie najdlhšej poľskej rieky, Visly. Cvičenie je súčasťou plánu na odradenie ruskej agresie, informuje DPA.

Manévre s názvom Dragon 24 sa odohrávajú neďaleko obce Korzeniowo, približne 100 kilometrov južne Gdansku. Na cvičení sa podľa Varšavy zúčastní približne 15-tisíc poľských vojakov. V rámci neho postavia pontónový most, čo preverí pripravenosť a schopnosť spolupráce pozemných, námorných, vzdušných a kybernetických jednotiek počas vojenskej krízy.

Európski politici čoraz častejšie upozorňujú na možnosť, že Rusko môže počas nasledujúcich rokov otestovať solidaritu členských krajín (NATO). Diskusia o vojenskej pripravenosti NATO nabrala na sile po tom, ako Rusko pred dvoma rokmi vojensky napadlo Ukrajinu. Poľsko je jedným z najvernejších spojencov Ukrajiny; útočisko tu našlo viac než milión ukrajinských utečencov.

Poľsko slúži ako logistické stredisko na zhromažďovanie vojenskej podpory zo Západu

Poľsko tiež slúži ako logistické stredisko na zhromažďovanie vojenskej podpory zo Západu. Poľsko sa pre svoju polohu cíti výrazne ohrozené Ruskom, mnohí jeho obyvatelia sa obávajú, že ich Rusko tiež napadne. Krajina preto výrazne investuje do moderných zbraňových systémov a do obrany investuje približne štyri percentá HDP.

Poľský premiér Donald Tusk nedávno vyhlásil, že hrozby ruského prezidenta Vladimira Putina voči Západu by mali byť brané "smrteľne vážne". Cvičenie Dragon 24 je súčasťou rozsiahlejšieho cvičenia NATO Steadfast Defender, ktoré aliancia realizuje na svojom východnom krídle. Cvičenie Steadfast Defender je jej najväčším obranným cvičením od konca studenej vojny.

Viac o téme: NATOVojenské cvičeniaNordic Response 24
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu