Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Elon Musk rozpútal búrlivú diskusiu: Nerozumiem, prečo NATO stále existuje! Jeho nepriateľ sa dávno rozpadol

Elon Musk Zobraziť galériu (3)
Elon Musk (Zdroj: SITA/AP Photo/Susan Walsh, File)

AUSTIN – Hoci väčšina civilizovaného sveta si je vedomá, prečo a za akých okolností vzniklo NATO, jeden z najbohatších ľudí sveta upriamil na túto tému nové svetlo. Postreh Elona Muska totiž vzbudzuje v širokej spoločnosti sympatie aj kritiku. Súvisí s ním aj vojna na Ukrajine.

archívne video

Juraj Blanár v NATO o vojenskej pomoci Slovenska pre Ukrajinu (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Miliardár a najbohatší muž na svete Elon Musk uverejnil v sobotu 2. marca na sociálnej sieti X (ktorú sám vlastní) príspevok, ktorý je na zamyslenie. Jeho slová narážali priamo na Severoatlantickú alianciu (NATO), ktorej existencia už podľa neho nemá význam. "Vždy som sa čudoval, prečo NATO ešte stále existuje, aj keď jeho nepriateľ, Varšavská zmluva, sa už rozpadol," znel príspevok.

História

Severoatlantická zmluva vznikla z iniciatívy Západu, konkrétne USA, ako protiváha Varšavskej zmluvy. Tá tvorila alianciu štátov strednej a východnej Európy pod taktovkou vtedajšieho Sovietskeho zväzu. Vznikla v roku 1955. Jej súčasťou bola aj Česko-Slovenská republika, od roku 1960 Československá socialistická republika (ČSSR). 

Elon Musk rozpútal búrlivú
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Naproti tomu NATO sa vo svojich začiatkoch nazývalo Západná únia. V marci 1948 sa na jej fungovaní dohodli Belgicko, Holandsko, Luxembursko, Francúzsko a Veľká Británia. Neskôr sa do rokovaní pripojili aj USA a Kanada. V apríli 1949 podpísalo 12 krajín zakladajúcu zmluvu NATO. Francúzsko medzičasom stihlo vystúpiť a opäť sa vrátilo. 

Elon Musk rozpútal búrlivú
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Konalo sa už celkom deväť rozšírení Severoatlantickej aliancie. Tie pokračovali aj po rozpade Sovietskeho zväzu v roku 1991, s ktorým sa rozpadla aj Varšavská zmluva. Slovensko vstúpilo do NATO v rámci piateho, zatiaľ najväčšieho, rozširovania (2004). Posledným deviatym rozšírením vstúpilo do NATO Fínsko (2023), pričom vieme, že bude aj desiate. Turecko, ako posledná krajina, totiž súhlasilo so vstupom Švédska, ktoré čakajú už len formality.

Nové poslanie NATO

Z tohto hľadiska je preto otázka Elona Muska na stole, no na druhej strane si nevieme ani predstaviť, ako by vyzerala ruská invázia z východu, keby sa NATO zrušilo spoločne s Varšavskou zmluvou. Kriticky sa na margo Muskovho príspevku vyjadril okrem iných aj David Sacks, podnikateľ a investor v oblasti internetových technológii. 

"V roku 1991 sa Sovietsky zväz rozpadol a NATO čelilo existenčnej kríze. Pominul dôvodom jeho existencie. Namiesto rozpadu však prišlo nové poslanie: ďalej expandovať. Vznikla zamotaná slučka. Ďalšou expanziou si NATO vytvorilo nepriateľa, ktorého potrebovalo na ospravedlnenie svojho činu (expanzie bez pôvodného nepriateľa)." S týmto tvrdením súhlasil aj Elon Musk. 

Reakcia prezidenta 

Reagoval aj lotyšský prezident Edgars Rinkēvičs. "Drahý Elon, dôvodom, prečo bolo NATO založené a stále existuje, je Rusko a iní nepriatelia v slobodnom svete," napísal na X.  Keď sa objavilo viac kritických správ, pod Muskov príspevkom bol pridaný vysvetľujúci kontext.

"Varšavská zmluva bola reakciou na NATO, nie naopak. NATO je systém kolektívnej bezpečnosti, ktorý nie je zameraný na jediného protivníka a pôsobí v Európe, Afrike a Ázii," píše sa v upozornení. Ešte raz dávame do pozornosti vznik oboch vojenských aliancií. Varšavská zmluva (1955), NATO (1949). 
 

Viac o téme: HistóriaExistenciaUSANATOVaršavská zmluvaElon MuskDavid SacksEdgars Rinkēvičs
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu