Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Katastrofálna nehoda ponorky Titan: Prvýkrát zverejnili tajuplné zvuky klopania

Ponorka Titan implodovala.
Ponorka Titan implodovala. (Zdroj: SITA/Action Aviation via AP)

WASHINGTON - V júni prišlo o život päť ľudí počas podmorskej expedície k Titanicu. V novom dokumente o nehode je po prvý raz počuť klopanie, ktoré najskôr vzbudzovalo nádeje o tom, že cestujúci žijú.

Osud posádky Titanu pohol svetom začiatkom leta 2023. Miliardár Hamish Harding (58), hlbokomorský prieskumník Paul-Henry Nargeolet (77), podnikateľ Shahzada Dawood (48) a jeho syn Suleman (19) a zakladateľ „OceanGate“ Stockton Rush (61) prišli v hlbokom Atlantiku o život. 18. júna 2023 chceli preskúmať vrak lode Titanic v hĺbke okolo štyroch kilometrov s ponorkou Titan. Výlet sa skončil tragédiou. Ponorka implodovala.

archívne video

Unikátne VIDEO z prvého ponoru k vraku Titanicu: Tieto zábery videli doteraz len vyvolení (Zdroj: Woods Hole Oceanographic Institution)

Pri príležitosti prvého výročia teraz vychádza dokumentárny film, ktorý minútu po minúte opisuje katastrofu ponorky a ukazuje aj to, aké ponaučenie z havárie vyplynulo. Podľa Daily Mail produkovala film pre Channel 5 spoločnosť ITN Productions.

Prvé zverejnenie zvukových záznamov

Noviny zverejnili úryvok z dokumentácie, v ktorej je po prvý raz počuť „klopanie“, ktoré bolo zaznamenané na druhý deň pátrania. Zvuky vnímali rodinní príslušníci a záchranári ako záblesk nádeje, že nezvestných sa ešte podarí nájsť. Titan mal zásoby kyslíka asi na tri dni.

Audio súbory nahratých zvukov už zverejnili viaceré médiá. "Pobrežná stráž nezverejnila žiadne zvukové nahrávky súvisiace s pátracím úsilím," povedal minulý rok pre tlačovú agentúru AP hovorca vojenského oddelenia Robert Hodges.

@dailymail The 'banging' sound that kept the hopes of families and rescuers alive in the search for the doomed Titan submersible has been revealed for the first time in chilling new audio. Played for the first time in a new ITN documentary, the hollow sound has a regular, steady beat which caught the attention of experts - and sparked hopes that the noise could be SOS signals being made by the five men on board. 🎥 Channel 5/ITN Productions #titan #titansub #titanic #submarine ♬ original sound - Daily Mail

Čo je počuť

Dutý zvuk je počuť v rovnomernom rytme. Predpokladalo sa, že by to mohli byť signály SOS od piatich mužov. "Je to rytmické, je to, akoby niekto vydal tento zvuk, a skutočnosť, že sa to opakuje, je naozaj nezvyčajná," hovorí Ryan Ramsey, bývalý kapitán ponorky námorníctva.

Teórie o zvukoch

"Nevieme, o aký hluk ide," povedal vtedy kapitán pobrežnej stráže Jamie Frederick. Bolo podozrenie, že zvuky pochádzajú aj z trosiek z ponorky. Odborníci tvrdia, že by mohli pochádzať aj zo sledovacích zariadení v oblasti alebo morského života, ako sú veľryby.

Viac o téme: KatastrofaPonorkaTitanicTitan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu