Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Najvyšší súd USA sa bude zaoberať Trumpovým odvolaním vo veci imunity: Hrozí mu aj vyškrtnutie z kandidátky

(Zdroj: SITA/AP Photo/Andrew Harnik)

WASHINGTON - Najvyšší súd USA v stredu vyslovil súhlas s tým, že preskúma odvolanie exprezidenta USA Donalda Trumpa proti jednomyseľnému rozhodnutiu súdu nižšieho stupňa o zamietnutí jeho nárokov na trestnoprávnu imunitu. Odvolanie súvisí s kauzou ovplyvňovania výsledkov prezidentskej voľby z roku 2020.

Pojednávanie na Najvyššom súde sa bude konať v týždni od 22. apríla, informovala agentúra AFP. AFP upozornila, že takýto časový harmonogram ohrozuje konanie súdneho procesu v danej kauze ešte pred prezidentskými voľbami. Iná situácia by nastala, ak by súd rozhodol rýchlo.

archívne video

Donald Trump skomolil Šefčovičovo meno: Viceprezident Mara Šefkonvoč!

Ak Najvyšší súd Trumpovu žiadosť o imunitu pred stíhaním zamietne rýchlo, súdny proces by sa mohol začať koncom leta alebo začiatkom jesene. Sudcovia Najvyššieho súdu sa však možno budú chcieť takémuto scenáru vyhnúť a svoje rozhodnutie budú chcieť odložiť na obdobie po prezidentských voľbách. Tento scenár by Trumpa potešil, konštatovala AFP.

Sudcovia Najvyššieho súdu sa 22. apríla zídu, aby zvážili jednomyseľné rozhodnutie odvolacieho súdu pre obvod Washington DC, ktorý začiatkom februára zamietol Trumpovo tvrdenie, že nemôže byť stíhaný, pretože vznesené obvinenia sa týkajú jeho oficiálnych povinností z doby, keď zastával prezidentský úrad.

Podľa justičných zdrojov sudcovia Najvyššieho súdu "nevyjadria názor na podstatu" tohto prípadu - zvážia len otázku, či a do akej miery má bývalý prezident "imunitu voči trestnému stíhaniu za správanie, ktoré údajne zahŕňa aj konania počas jeho pôsobenia v úrade".

Veľká porota rozhodla minulý rok o obžalobe Trumpa

Veľká porota vlani na návrh osobitného vyšetrovateľa Jacka Smitha rozhodla o obžalobe Trumpa z rôznych druhov zločinného sprisahania v nadväznosti na jeho kampaň proti výsledkom prezidentských volieb v roku 2020. Vtedajší prezident nikdy neuznal svoju porážku a namiesto toho podkopával dôveru Američanov vo voľby a ich výsledky a tlačil na činiteľov na rôznych úrovniach v snahe zmariť potvrdenie volebných výsledkov.

Trumpovi priaznivci vtrhli 6. januára 2021 do sídla Kongresu vo Washingtone, kde sa zákonodarcovia zišli, aby formálne potvrdili víťazstvo demokrata Joea Bidena v prezidentských voľbách. Trump predtým pri prejave vyzval svojich priaznivcov, aby sa vydali ku Kapitolu a dali najavo svoj nesúhlas. V dôsledku nepokojov zahynulo päť ľudí.

Trumpovi hrozí aj vyškrtnutie z kanidátky v štáte Illinois

Americký exprezident Donald Trump nemôže kandidovať v republikánskych primárkach, ktoré sa v štáte Illinois majú konať 19. marca. Rozhodla o tom v stredu sudkyňa okresu Cook, ktorá však príkaz na vykonanie súdneho rozhodnutia odložila do piatku, aby vytvorila priestor na podanie odvolania.

Sudkyňa Tracie Porterová vydala svoje rozhodnutie po tom, čo skupina voličov žiadala vymazať Trumpovo meno z hlasovacích lístkov na primárkach v súvislosti s útokom na Kapitol USA zo 6. januára 2021. Spomínaní piati voliči tvrdili, že Trump nie je spôsobilý zastávať úrad, pretože povzbudzoval rozvášnený dav svojich priaznivcov a urobil málo pre to, aby zastavil nepokoje v Kapitole.

Tento prípad je jednou z desiatok žalôb žiadajúcich vyradiť Trumpa z volieb, pričom sa argumentuje zriedka používanou klauzulou v 14. dodatku ústavy, ktorá zakazuje zastávať úrad tým osobám, ktoré sa zapojili do vzbury. Porterová vo svojom 38-stranovom rozhodnutí napísala, že petícii skupiny voličov treba vyhovieť, pretože splnili dokazovacie bremeno a pre to, lebo rozhodnutie volebnej komisie bolo "jasne chybné".

Podľa Rona Feina je to historické víťazstvo

"Je to historické víťazstvo," povedal Ron Fein, právny riaditeľ organizácie Free Speech For People a spolupredkladateľ podania na súd. Hovorca Trumpovho volebného tímu Steven Cheung kritizoval rozhodnutie "aktivistickej demokratickej sudkyne", ktorá súhrnne zrušila rozhodnutie štátnej volebnej komisie, čím protirečí predchádzajúcim rozhodnutiam desiatok iných štátnych a federálnych jurisdikcií. "Ide o protiústavné rozhodnutie, proti ktorému sa rýchlo odvoláme," avizoval.

Medzičasom Najvyšší súd túto stredu súhlasil, že sa bude zaoberať otázkou trestnej imunity pred stíhaním, na ktorú sa Trump odvoláva, a preskúma ju v druhej polovici apríla. Republikánska obhajoba si nárokuje "absolútnu imunitu" za činy spáchané Trumpom počas jeho pôsobenia v Bielom dome.        

V tomto historickom spore bude čoskoro rozhodovať Najvyšší súd USA

Trumpa za nespôsobilého pre prezidentské voľby uznali dva americké štáty - Maine a Colorado, kde sa nominačné hlasovanie, známe aj ako superutorok, uskutočnia 5. marca. Trump sa proti tomu odvolal. V tomto historickom spore bude čoskoro rozhodovať Najvyšší súd USA.

Exprezident sa má v marci postaviť pred súd vo Washingtone za sprisahanie s cieľom zvrátiť výsledky prezidentských volieb z decembra 2020, ktorých víťazom sa stal jeho súper a demokrat Joe Biden. Trump čelí aj obvineniu z vydierania v štáte Georgia, ide o prípad, keď sa údajne pokúšal zvrátiť výsledky prezidentských volieb v tomto južnom štáte.

Viac o téme: Prezidentské voľbyImunitaKandidátkaNajvyšší súdUSADonald TrumpIllinois
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu