Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Dve americké astronautky hlasovali v primárkach stovky kilometrov nad Zemou

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

HOUSTON - Dve americké astronautky na palube Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS) si splnili občiansku povinnosť. Astronautky Jasmin Moghbeliová a Loral O'Harová na sociálnej sieti X potvrdili, že odovzdali vo vesmíre hlasy v primárkach.

V utorok o tom informovali spravodajské webové stránky vrátane Deutsche Welle (DW). Americkí republikánski a demokratickí voliči si v primárkach a na volebných zhromaždeniach (caucus) volia svojho kandidáta do prezidentských volieb, v ktorých sa 5. novembra stretnú dvaja najúspešnejší politici z oboch strán.

archívne video

Deň ESA na Slovensku prilákal do Košíc osobnosti vesmírneho výskumu a vývoj (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

V utorok sa konali primárky a caucusy až v 15 štátoch a v jednom teritóriu - Americkej Samoe. "Pobyt vo vesmíre nezabránil Loral O'Harovej ani mne v hlasovaní. Choďte dnes hlasovať!" napísala Moghbeliová.

Podľa webovej stránky amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) vyplní astronaut na palube ISS elektronický lístok na hlasovanie v predstihu. Zakódovaný dokument ide potom cez satelit (v sústave geostacionárnych družíc) do zemnej antény v komplexe raketovej strelnice v americkom štáte Nové Mexiko. Odtiaľ je hlasovací lístok poslaný do strediska riadenia vesmírnych letov v texaskom Houstone a následne pracovníkovi okresného úradu.

Viac o téme: VesmírPrezidentské voľbyHlasovanieUSAISSLoral O'HarováJasmin Moghbeliová Astronautky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu