Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Litovský minister prirovnal protesty poľských farmárov k ruským hybridným útokom

Litovský minister zahraničných vecí Gabrielius Landsbergis
Litovský minister zahraničných vecí Gabrielius Landsbergis (Zdroj: TASR/AP Photo/Mariam Zuhaib)

VILNIUS - Litovský minister zahraničných vecí Gabrielius Landsbergis prirovnal plánovanú blokádu poľsko-litovskej hranice poľskými farmármi k ruskému hybridnému útoku. Informuje agentúra PAP.

Landsbergis reagoval na plány poľských poľnohospodárov od piatku celý týždeň blokovať poľsko-litovskú hranicu. Chcú tak zabrániť, aby ukrajinské obilie prepravované cez Poľsko do Litvy opäť vrátilo do Poľska.

archívne video

Eurokomisia musí problémy poľnohospodárov v EÚ riešiť teraz a rýchlo, tvrdí Richard Takáč (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Poľskí farmári blokádami ciest a hraničných priechodov protestujú proti dovozu lacného ukrajinského obilia a iných poľnohospodárskych výrobkov. "Pripomína to (blokáda) niektoré hybridné operácie, ktoré intenzívne využíva ruská propaganda," vyhlásil v stredu minister Landsbergis.

Dodal, že blokáda na asi 100-kilometrovom úseku poľsko-litovskej hranice medzi ruskou enklávou Kaliningrad a Bieloruskom už nepripomína protestné akcie, ale aktivity ohrozujúce národnú bezpečnosť Poľska a Litvy. "Dúfam, že naši partneri v Poľsku na to zdieľajú náš názor a že urobíme všetko pre to, aby sme zabránili eskalácii," uviedol Landsbergis.      

Viac o téme: ProtestyFarmáriGabrielius Landsbergisútoy'ky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu