Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Nová učebnica dejepisu plná propagandy! Ruský režim vtĺka študentom do hlavy TIETO klamstvá

Ruský prezident Vladimir Putin
Ruský prezident Vladimir Putin (Zdroj: SITA/AP/Kremlin Pool Photo/Sputnik/Kristina Kormilitsyna)

MOSKVA - Vladimir Putin sa neštíti použiť históriu na svoje účely a naplniť mysle ruských študentov klamstvami. Ak si prelistujete novú knihu histórie Kremľa, rozsah lží bude jasný.

Ruská propagandistická mašinéria funguje na plné obrátky od začiatku ukrajinskej vojny. Ruský prezident Vladimir Putin je známy zneužívaním histórie a šírením poloprávd o historických udalostiach.

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 733 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

Nová propagandistická historická kniha pre ruských študentov

Podľa denníka „Bild“ bude teraz v Rusku vychádzať nová propagandistická historická kniha pre žiakov 10. a 11. ročníka, ktorá bude plná „poloprávd, výmyslov a kremeľských výkladov histórie“. Spoluautorom diela je dobrý priateľ Vladimíra Putina Vladimir Medinskij. V knihe Kremeľ, ktorá sa zaoberá dejinami 20. a 21. storočia, sa nezaoberá len ukrajinskou vojnou, ale aj stavbou múru a zjednotením Nemecka.

Ako píšu autori Putinovej propagandistickej knihy, USA odmietli vydať Západný Berlín NDR (Nemeckej demokratickej republiky). Sabotáž ekonomiky NDR bola dokonca koordinovaná z časti Berlína ovládanej spojencami, čo vraj spôsobilo NDR škody vo výške niekoľkých miliárd nmemeckých mariek. Autori však nechávajú otvorené, o aký typ sabotáže išlo. Putinova kniha tiež nespomína 140 ľudí, ktorí v tom čase zomreli pri múre.

Podľa Putinovho priateľa Vladimira Medinského k znovuzjednoteniu došlo tak, že Západné Nemecko anektovalo NDR. O pokojnom povstaní v NDR a páde Berlínskeho múru sa v Putinovej knihe histórie propagandy nehovorí. „Je to ideologická a nie historická kniha, ktorá je teraz k dispozícii študentom,“ vysvetľuje ruský historik Jurij Pivavarov pre noviny „Bild“. "Mladí ľudia by mali pochopiť, že progresívnu NDR pohltili zlí imperialisti zo Západu."

Kniha histórie propagandy rozpráva príbeh Kremľa o vojne na Ukrajine

Nová propagandistická kniha tiež venuje veľkú pozornosť Ukrajine a okrem iného rozpráva kremeľský príbeh o „špeciálnej vojenskej operácii na denacifikáciu“. Autori tiež tvrdia, že obyvateľstvo na Krymskom polostrove sa po prevrate v Kyjeve chcelo stať súčasťou Ruska, preto sa v marci 2014 konalo referendum, v ktorom sa väčšina obyvateľov vyslovila za „znovuzjednotenie s Ruskom“. Tvrdí sa tiež, že Ukrajina plánovala útok na republiky Donbas s podporou NATO, a preto sa Vladimir Putin v roku 2014 rozhodol Donbas chrániť (a nakoniec anektoval ukrajinské regióny Doneck a Luhansk).

Viac o téme: UčebnicaPropagandaRusko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu