Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Americkej misii na Mesiaci hrozí fiasko: Ľudské zlyhanie! Zabudlo sa na dôležitý spínač

Odysseus sa pri pristávaní prevrátil.
Odysseus sa pri pristávaní prevrátil. (Zdroj: X)

HOUSTON - Komerčný americký lunárny pristávací modul „Odysseus“ mal predznamenať návrat USA na najbližší prirodzený satelit Zeme – ale teraz by sa misia mohla skončiť oveľa rýchlejšie, ako sa plánovalo. Dôvodom je zrejme ľudská chyba.

„Odysseus“ mal v skutočnosti posielať dáta na Zem na sedem dní – ale misia rozhodne nejde podľa plánu. Dôvod? Počas pristávania zrejme nefungovalo laserové zariadenie na meranie vzdialenosti, čo spôsobilo, že pristávací modul klesol rýchlejšie, ako bolo plánované, zachytil sa a prevrátil sa na bok.

archívne video

Východoslovenský vesmírny klaster vytvorí priestor na výskum vesmíru (Zdroj: TASR/František Iván)

Modulu dochádza energia

To znamená, že nie všetky antény sa dajú použiť na prenos – a solárne panely už nie sú na slnku. Ako vysvetlila americká spoločnosť Intuitive Machines, s landerom bolo možné komunikovať pravdepodobne len do utorkového rána (Houston, Texas miestneho času).

Dôležitý spínač je možné ovládať iba ručne

Ako je teraz známe, dôvod núdzového pristátia bol mimoriadne banálny. Na module nezlyhala technológia, ale ľudská chyba. Pred štartom konštruktéri pomocou vypínača deaktivovali najmodernejší laserový navigačný systém, aby lasery pri práci nepredstavovali nebezpečenstvo pre oči. Žiaľ, zrejme pred štartom zabudli prehodiť prepínač – ale to sa dá len ručne.

Za to, že sa pristávací modul dostal na mesačný povrch relatívne bez ujmy, vďačíme experimentálnemu navigačnému systému od NASA. Kým bol „Odysseus“ stále na svojom pristávacom prístupe, aktivoval sa a priviedol pristávací modul k zemi, aj keď s chybou.

Misia nie je celkom márna

Misia samozrejme nebola úplne márna. Až v pondelok spoločnosť zverejnila prvú fotografiu s nízkym rozlíšením, ktorú „Odysseus“ urobil po pristátí. Lander tiež prenášal zábery zo svojho zostupu ku kráteru Malapert-A, uviedla Intuitive Machines na X.

Viac o téme: ModulMesiacOdysseus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu