Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Predseda Snemovne reprezentantov Johnson nahráva Iránu a Rusku, kritizuje Biely dom

Mike Johnson
Mike Johnson (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Biely dom v piatok kritizoval republikánskeho predsedu Snemovne reprezentantov Mikea Johnsona a obvinil ho z nahrávania záujmom Ruska a Iránu. Johnson nepredložil na hlasovanie návrh zákona o národnej bezpečnosti, ktorý poskytuje pomoc Ukrajine. Informuje správa agentúry Reuters.

Agentúra Reuters s odvolaním na šesť zdrojov v stredu uviedla, že Irán dodal Rusku okolo 400 balistických rakiet zem-zem, čím sa prehĺbila vojenská spolupráca týchto dvoch krajín, na ktoré Spojené štáty uvalili sankcie. 

archívne video

Zuzana Čaputová po prílete z Poľska, kde sa stretla s Joeom Bidenom (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Irán "aktívne napomáha ruskej vojne na Ukrajine a útokom na ukrajinské mestá," uviedol hovorca Bieleho domu Andrew Bates v správe, ktorá bude podľa agentúry Reuters zverejnená v piatok. V nej sa tiež uvádza, že Johnsonova "nečinnosť poskytuje výhodu Putinovi a ajatolláhovi". 

Americký Senát minulý týždeň schválil balík pomoci pre Ukrajinu, Izrael a Taiwan v celkovej hodnote 95,34 miliardy dolárov. Za balík hlasovalo 70 senátorov, z toho 22 republikánov. Johnson však poslal členov Snemovne reprezentantov na dvojtýždňovú prestávku bez toho, aby opatrenie predložil na hlasovanie. "Senát nás k ničomu nebude nútiť," vyhlásil.

Opatrenia zamerané na bezpečnosť

Johnson tvrdí, že súčasťou akéhokoľvek balíka medzinárodnej humanitárnej a vojenskej pomoci musia byť aj opatrenia zamerané na bezpečnosť na americko-mexických hraniciach. Senátori sa pridali k tým, ktorí vyzývajú na schválenie návrhu zákona o pomoci. Mnohí veria, že ak by Johnson umožnil hlasovanie, návrh by podporili republikáni aj demokrati. 

"Putin naznačil, že ak uspeje na Ukrajine, mohol by zaútočiť na krajiny NATO, ktoré sú Spojené štáty povinné brániť," uvádza správa. Ak republikáni v snemovni uľahčia porážku Ukrajiny, Amerika môže čeliť nákladom neporovnateľne vyšším ako dvojstranné investície, ktoré musíme vynaložiť na schopnosť Ukrajiny brániť sa," píše sa v správe.

Viac o téme: Biely domUkrajinaSnemovnaMike Johnson
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu