Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Irán posilnil výrobu vysoko obohateného uránu: Plánuje vyrobiť jadrové zbrane?

Ilustračná foto
Ilustračná foto (Zdroj: Getty Images)

VIEDEŇ - Irán v uplynulých troch mesiacoch výrazne zvýšil výrobu vysoko obohateného uránu. Jeho celkové zásoby uránu obohateného takmer na úroveň potrebnú pre výrobu jadrových zbraní sa však zmenšili. Vyplýva to zo správy Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) zverejnenej v pondelok, informujú správy z agentúr DPA a Reuters.

Od konca vlaňajšieho októbra do začiatku februára vyrobili v Iráne 25 kilogramov uránu obohateného na 60 percent, teda takmer na úroveň potrebnú pre výrobu zbraní. V predchádzajúcom štvrťroku pritom Irán vyrobil menej ako sedem kilogramov takto obohateného uránu.

archívne video

Aké je spojenie medzi Hamasom a iránskym režimom? (Zdroj: X/Israel Defense Forces)

Napriek tomu sa iránske zásoby uránu obohateného na 60 percent mierne znížili, a to na 121,5 kilogramu. Irán totiž pristúpil k zmiešaniu tohto uránu s menej obohateným uránom. Podľa odborníkov je však možné aj túto zmes obohatiť na úroveň potrebnú na zbrojné účely.

Na výrobu jadrovej bomby je potrebných približne 50 kilogramov uránu obohateného na najmenej 80 – 90 percent. Iránske zásoby uránu vhodného takmer na výrobu jadrovej zbrane sa tak dostali teoreticky pod úroveň potrebnú na tri nukleárne bomby, píše Reuters. Irán má však aj zásoby menej obohateného uránu, ktoré by Teheránu umožnili vyrobiť dosť materiálu na viac bômb.

Iránska vláda odmieta tvrdenia, že chce vyrobiť jadrové zbrane

Iránska vláda odmieta tvrdenia, že chce vyrobiť jadrové zbrane. Generálny riaditeľ MAAE Rafael Grossi však v pondelkovej správe upozornil na nedávne vyjadrenia iránskych predstaviteľov. "Verejné vyjadrenie z Iránu súvisiace s jeho technickými schopnosťami týkajúcimi sa výroby jadrových zbraní zvyšujú obavy riaditeľa (Grossiho), pokiaľ ide o správnosť a úplnosť vyhlásení Iránu," uvádza sa v správe.

MAAE v správe tiež vyjadril ľútosť nad neochotou Iránu spolupracovať pri niektorých naliehavých záležitostiach. Ide napríklad o rozhodnutie Teheránu zrušiť vymenovanie niektorých inšpektorov. "Je to dôležité, aby mohla MAAE plne vykonávať svoje overovanie v Iráne," píše sa v správe.

Viac o téme: VýrobaUránZásobyPosilnenieIránMedzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE)
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu