Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Biden začiatkom marca prijme v Bielom dome taliansku premiérku Meloniovú

Joe Biden
Joe Biden (Zdroj: SITA/AP Photo/Evan Vucci)

WASHINGTON - Americký prezident Joe Biden začiatkom marca prijme v Bielom dome taliansku premiérku Giorgiu Meloniovú. Rokovať budú o pomoci Ukrajine v boji proti ruskej invázii, o konflikte na Blízkom východe a vzťahoch s Čínou, oznámila v piatok Bidenova hovorkyňa Karine Jean-Pierrová.

Schôdzka Bidena a Meloniovej, ktorá prebehne 1. marca, "opätovne potvrdí úzke vzťahy medzi Spojenými štátmi a Talianskom", citovala agentúra AFP vyhlásenie hovorkyne Bieleho domu. "Budú diskutovať o spoločných prístupoch k riešeniu globálnych výziev vrátane záväzku pokračovať v podpore Ukrajiny, ktorá čelí ruskej agresii," ako aj o poskytovaní potrebnej pomoci obyvateľom Pásma Gazy, kde prebieha vojna medzi Izraelom a militantným hnutím Hamas, uvádza sa vo vyhlásení.

archívne video

Zuzana Čaputová po prílete z Poľska, kde sa stretla s Joeom Bidenom (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Agentúra ANSA dopĺňa, že americký prezident a talianska premiérka budú hovoriť aj o vývoji situácie v severnej Afrike, úzkej transatlantickej koordinácii voči komunistickej Číne či predsedníctve Talianska v skupine G7. Témou bude aj koordinácia pred júlovým summitom Severoatlantickej aliancie (NATO) vo Washingtone.

Viac o téme: ČínaBiely domUkrajinaJoe BidenGiorgia Meloniová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu