Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Severné Taliansko prijíma obmedzenia: Snaží sa bojovať proti smogu

Miláno
Miláno (Zdroj: SITA/Luca Bruno, Claudio Furlan/LaPresse via AP, )

RÍM - Talianske úrady v utorok prijali environmentálne opatrenia pre mesto Miláno a okolité provincie na severe krajiny v snahe bojovať proti smogu. Informuje agentúra DPA.

Obmedzenia podľa tamojších médií zahŕňajú čiastočný zákaz vozidiel s naftovým motorom a zákaz zakladania otvoreného ohňa alebo používania niektorých druhov pecí na drevo. Zavedené sú v Miláne a ďalších ôsmich provinciách regiónu Lombardsko. V tejto husto obývanej oblasti spôsobuje už dlhší čas problémy vysoká úroveň pevných častíc.

archívne video

Lejaky v Taliansku (Zdroj: Tip čitateľa)

V nedeľu bolo ovzdušie v Miláne podľa rebríčka súkromnej švajčiarskej environmentálnej spoločnosti IQAir tretie najhoršie na svete. Pred Miláno sa dostali len mestá Dháka v Bangladéši a Čcheng-tu v Číne. V zime je smog v niektorých veľkých talianskych mestách známym problémom. Pádska nížina na severe krajiny je obzvlášť postihnutá nedostatočnou cirkuláciou vzduchu, čo je spôsobené jej geografickou polohou medzi vysokými horami.

Vysoká hustota obyvateľstva

Okrem toho vysoká hustota obyvateľstva v tejto oblasti znamená, že sa tam nachádza veľa vozidiel a domov, ktoré produkujú emisie. Nedostatok vetra a dažďa situáciu ešte zhoršuje. Vedenie Milána vyzýva obyvateľov, aby v záujme zníženia emisií stlmili vykurovanie v interiéri na 19 stupňov Celzia. Úrady ľuďom tiež odporúčajú, aby trávili vonku čo najmenej času.

Starosta Milána Giuseppe Sala na údaje IQAir reagoval vyhlásením, že "nie sú seriózne", dopĺňa tlačová agentúra ANSA. Talianska spoločnosť environmentálnej medicíny (SIMA) medzitým v utorok uviedla, že v Taliansku je každý rok približne 80.000 predčasných úmrtí spôsobených znečistením ovzdušia, čo je najviac v celej Európe.

Viac o téme: OpatreniaTalianskoMilánoSmog
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu