Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

MIMORIADNE Navaľnyj (†47) je po smrti: Najväčší kritik Kremľa zomrel v trestaneckej kolónii

Ruský opozičný politik Alexej Navaľnyj zomrel vo väzení Zobraziť galériu (2)
Ruský opozičný politik Alexej Navaľnyj zomrel vo väzení (Zdroj: SITA/AP Photo/Pavel Golovkin)

MOSKVA - Najvýznamnejší vodca ruskej opozície za posledné obdobie Alexej Navaľnyj (†47) zomrel vo väzení za polárnym kruhom. Bol známy svojím odporom k ruskému vládcovi Vladimirovi Putinovi. Pred blížiacimi sa prezidentskými voľbami prišiel Putin o možného silného konkurenta.

Alexej Navaľnyj (†47) bol považovaný za najhlučnejšieho kritika ruského politického režimu. Častokrát vystupoval proti praktikám prezidenta Vladimira Putina. BBC informovalo cez ruskú agentúru TASS, že Navaľnyj mal zomrieť vo väzenskej cele. Správu mali priniesť samotní dozorcovia väzenskej služby v Jamalo-Nenets, ktorí oznámili, že "väzeň sa po piatkovej prechádzke cítil zle". 

Okrem toho uviedli, že takmer okamžite stratil vedomie. Následne bol privolaný záchranný tím, ktorý sa ho pokúsil zachrániť, no neúspešne. Príčiny Navaľneho smrti sa naďalej vyšetrujú.    

Za polárnym kruhom 

Navaľnyj si odpykával 19-ročný trest odňatia slobody za údajné trestné činy, ktoré mali mať politický motív. Koncom minulého roka bol premiestnený do arktickej trestaneckej kolónie, ktorá je známa ako jedno z najkrutejších väzení. Dokonca počas jeho presunu vypadla v oblasti elektrina a Navaľného podporovatelia nepočuli o ňom dlhšiu dobu. Dokonca ani jeho právnik nevedel, kde sa nachádza.  

Väznený ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj počas videoprenosu v súdnej sieni v Moskve 24. mája 2022.
Zobraziť galériu (2)
Väznený ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj počas videoprenosu v súdnej sieni v Moskve 24. mája 2022.  (Zdroj: TASR/AP Photo/Alexander Zemlianichenko)

Navaľnyj, jeden z najviditeľnejších a najvytrvalejších Putinových kritikov, bol zadržiavaný vo väzení asi 40 míľ severne od polárneho kruhu, píše The Guardian. Na videu z väzenia v januári vyzeral vychudnutý s vyholenou hlavou. Kremeľ uviedol, že nemá žiadne informácie o príčine jeho smrti.

Premiestnený

Začiatkom decembra zmizol z väzenia v regióne Vladimir, kde si odpykával 30-ročný trest za extrémizmus a podvody, ktoré označil za politickú odplatu za vedenie protikremeľskej opozície. Nečakal, že bude prepustený ešte za Putinovho života.

Bývalý nacionalistický politik Navaľnyj pomohol podnietiť protesty v Rusku (2011-2012) kampaňou proti volebným podvodom a vládnej korupcii, vyšetrovaním Putinovho blízkeho kruhu a zdieľaním rôznych videií, ktoré videli milióny ľudí.

Viac o téme: SmrťRuskoMoskvaAlexej Navaľnyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu