Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Vysnívaná dovolenka sa zmenila na hotovú nočnú moru: Turistka strávila noc v malej miestnosti so 40 väzňami!

(Zdroj: Getty Images)

KÁHIRA – Francúzska turistka sa vybrala na vysnívanú dovolenku do Egypta. Na jednom z posledných výletov v destinácii sa rozhodla, že si domov prinesie malý suvenír v podobe sošky, ktorú kúpila v nákupnej pasáži jej luxusného hotela. Nevedela však, že práve tento krok ju bude stáť slobodu.

Francúzska turistka bola obvinená z pokusu prepašovať vzácny starožitný artefakt ako suvenír. Dôvodom mala byť práve soška, ktorú si kúpila v nákupnej pasáži. 56-ročná žena bola zadržaná na letisku a na policajnej stanici ju držali neuveriteľných 8 dní. Bola obvinená z držby a obchodovania so starožitnosťami. Hoci ju soška stála iba 250 eur a mala slúžiť ako suvenír, colníci si pri kontrole mylne mysleli, že ide o 4500 rokov starú starožitnosť, informoval euronews.

V Slovenskej národnej galérii otvorili prvú tohtoročnú výstavu Marko Blažo Celý človek (Zdroj: TASR/Daniel Veselský)

„Veľmi ma tento objekt zaujal, malá postava, oblečená v rúchu, sediaca a ruky mala na kolenách. Netušila som, že mi neprinesie šťastie,“ povedala pre francúzsky denník Le Figaro. Právnik jej tvrdil, že je vinná z obchodovania so starožitnosťami a polícii sa má údajne ospravedlniť. Polícia ju zadržiavala v miestnosti veľkej 10 metrov štvorcových spolu so 40 ďalšími zatknutými.

K jej zadržaniu sa vyjadril aj Jean-François Rial, generálny riaditeľ cestovnej kancelárie, s ktorou Francúzka vycestovala. „Za tridsať rokov prítomnosti v Egypte sme nikdy nemuseli riešiť tento typ prípadu, máme veľmi dobrú sieť a to nám pomohlo zlepšiť podmienky zadržiavania Nathalie v nasledujúcich dňoch, ale bolo veľmi ťažké urýchliť postupy, pretože prípad prevzala štátna bezpečnosť,“ povedal Rial pre francúzsky denník Le Figaro.

O dva dni neskôr sa turistka postavila pred francúzsky hovoriaceho sudcu a musela vysvetliť, na ktorom mieste presne sošku kúpila a ktorá dielňa ju vyrobila. Až po dôkladnom zvážení všetkých dôkazov, bola Nathalie formálne prepustená a mohla odcestovať späť do Paríža. Podľa egyptských súdov má však doživotný zákaz vstupu do Egypta.

Viac o téme: EgyptKáhiraVäzenieNákup suvenírov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu