Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Štyroch Egypťanov súdia v neprítomnosti za vraždu študenta

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

RÍM - V Ríme sa v utorok začal súdny proces so štyrmi vysokopostavenými predstaviteľmi egyptských bezpečnostných služieb v súvislosti s vraždou talianskeho študenta, ku ktorej došlo pred ôsmimi rokmi. Informuje správa agentúry DPA.

Študent doktorandského štúdia Giulio Regeni zmizol bez stopy koncom januára 2016. Jeho zohavené telo, ktoré nieslo známky po mučení, objavili o niekoľko dní neskôr v priekope neďaleko Káhiry. 

archívne video

Polícia obvinila z vraždy ženy jej 30-ročného syna (Zdroj: Facebook/Polícia SR - Banskobystrický kraj )

V Egypte sa v rámci svojho výskumu pre dizertačnú prácu zaujímal o egyptské odborové hnutie, čo je podľa AFP v tejto autoritatívnej krajine citlivá téma. Ľudskoprávni aktivisti tvrdia, že stopy nájdené na jeho tele vykazovali podobnosti s inými obeťami, ktoré mučili egyptské bezpečnostné zložky.

Sú obvinení z únosu

Vysokopostavení predstavitelia egyptských bezpečnostných síl sú v Ríme obvinení z únosu, mučenia a vraždy vtedy 28-ročného študenta. V talianskom hlavnom meste ich súdia v neprítomnosti, pretože egyptské úrady ich ešte stále nevydali na stíhanie do Talianska. 

"Na tento moment sme čakali dlhých osem rokov," uviedla právna zástupkyňa rodičov obete Alessandra Ballerini. Ide o druhý súdny proces v tomto prípade - prvý prerušili v roku 2021 pre pochybnosti týkajúce sa jeho zákonnosti vrátane toho, či podozriví vôbec vedeli o vznesených obvineniach.

Vražda spred ôsmich rokov vyvolala v tom čase vážnu diplomatickú roztržku medzi Rímom a Káhirou. Taliansko stiahlo svojho veľvyslanca z Egypta a náhradu zaňho poslalo až o viac ako rok neskôr. Prípad však vzťahy týchto dvoch krajín ovplyvňuje aj v súčasnosti.

Viac o téme: VraždaSlužbySúd RímEgypt
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu