Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Filipíny obvinili čínske plavidlá z nebezpečných manévrov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Park Young-seo/Yonhap via AP)

MANILA - Filipínska pobrežná stráž obvinila v nedeľu čínske plavidlá z vykonávania "nebezpečných manévrov" počas hliadkovania pri útesoch v Juhočínskom mori neďaleko pobrežia Filipín. Informuje správa agentúry AFP.

Filipínska loď BRP Teresa Magbanua bola vyslaná začiatkom februára, aby hliadkovala vo vodách okolo atolu Scarborough Shoal. Ide o územie v Juhočínskom mori mimoriadne vhodné pre rybolov a filipínske plavidlo malo v oblasti zaisťovať bezpečnosť filipínskych rybárov.

archívne video

Pomalé, ale napínavé: Preteky ťažných koní sa v Japonsku ešia veľkej popularite (Zdroj: Profimedia)

Ide zároveň o oblasť, ktorá je predmetom sporu odvtedy, čo sa jej v roku 2012 zmocnila na úkor Filipín Čína. Peking odvtedy vysiela do oblasti hliadkovacie lode, ktoré podľa Manily obťažujú filipínske plavidlá a bránia filipínskym rybárom, aby sa dostali do oblastí, v ktorých je viac rýb.

Nebezpečné blokovacie manévre

Počas hliadok pritom plavidlá čínskej pobrežnej stráže podľa Filipín vykonali štyrikrát nebezpečné blokovacie manévre proti lodi BRP Teresa Magbanua. Filipínska pobrežná stráž okrem toho v nedeľu uviedla, že jej lode prenasledovali pri vyše 40 rôznych príležitostiach čínske plavidlá. Čínske veľvyslanectvo v Manile bezprostredne nereagovalo na žiadosti o komentár.

Atol Scarborough Shoal leží asi 240 kilometrov západne od najväčšieho filipínskeho ostrova Luzon a takmer 900 kilometrov od najbližšej čínskej pevniny - ostrova Chaj-nan. Podľa dohovoru OSN o morskom práve, ktorý pomohla vyjednať aj Čína, si môžu krajiny uplatňovať právomoc na prírodné zdroje, ktoré sa nachádzajú asi 200 námorných míľ (370 kilometrov) od ich pobrežia, pripomína AFP.

Kolízia medzi loďami Číny a Filipín

K incidentom medzi filipínskymi a čínskymi loďami prichádza asi dva mesiace po tom, čo v spornej oblasti pri atoloch prišlo ku kolízii medzi loďami Číny a Filipín, pričom čínske plavidlá mali proti filipínskym lodiam použiť aj vodné kanóny.

Čína si nárokuje na takmer celé Juhočínske more a ignoruje rozhodnutie medzinárodného súdu, podľa ktorého nemajú jej nároky nijaký právny základ. Čína a Filipíny sa v januári dohodli na potrebe bližšieho dialógu, aby sa vysporiadali s "námornými núdzovými situáciami". 

Viac o téme: MoreNebezpečieFilipínyČínske plavidlá
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu