Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Čínske plavidlá poškodili v Juhočínskom mori filipínsku loď a zranili 4 ľudí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

MANILA - Filipínska pobrežná stráž tvrdí, že jedna z jej lodí bola poškodená pri utorňajšej zrážke s plavidlom čínskej pobrežnej stráže. K incidentu údajne došlo počas misie zameranej na zásobenie filipínskych jednotiek na vojenskej základni na plytčine v Juhočínskom mori, informuje agentúra AFP.

Zrážka sa mala odohrať pri plytčine pri Spratlyho ostrovoch, na ktoré si robia nároky obe krajiny. Podľa filipínskej stráže pri nej došlo k miernemu poškodeniu lode, pričom celý incident zapríčinili "nebezpečný manéver" zo strany čínskej stráže.

archívne video

Pri Senci objavili v jazere dve mŕtve telá! (Zdroj: Topky.sk/Maarty)

Čínska pobrežná stráž na margo incidentu uviedla, že "prijala kontrolné opatrenia" proti "nezákonnému vniknutiu" filipínskych lodí do vôd okolo zmienenej plytčiny a ostrovov, ktoré označila za čínske. Agentúra DPA okrem toho informovala, že čínske lode zároveň v utorok v oblasti strieľali z vodných diel aj na filipínsky čln, ktorý sa taktiež zúčastňoval na zmienenej zásobovacej misii.

Podľa AFP mali pri tomto incidente utrpieť zranenia štyria členovia posádky tohto plavidla. Peking považuje za svoje takmer celé Juhočínske more, pričom odmieta konkurenčné nároky mnohých iných štátov juhovýchodnej Ázie. V oblasti je dlhodobo napätá situácia, pričom naposledy v decembri tam taktiež čínske lode strieľali taktiež z vodných diel na filipínske. Spolu s utorňajšou zrážkou sú tieto dve konfrontácie považované za najintenzívnejšie, k akým došlo medzi Manilou a Pekingom v tejto oblasti v ostatných rokoch.

Viac o téme: NehodaLoďZrážkaZraneníPoškodenáČínaFilipíny
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu