Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Saudská Arábia varuje pred katastrofou v prípade izraelskej operácie v Rafahu

Pásmo Gazy počas vojny medzi Izraelom a Hamasom
Pásmo Gazy počas vojny medzi Izraelom a Hamasom (Zdroj: SITA/AP/Ariel Schalit)

RIJÁD - Saudská Arábia v sobotu varovala, že plánovaná operácia izraelskej armády v preľudnenom meste Rafah na juhu Pásma Gazy môže zapríčiniť humanitárnu katastrofu. Zároveň vyzvala na zvolanie Bezpečnostnej rady OSN s cieľom zabrániť Izraelu v tomto ťažení, informuje agentúra AFP.

Saudská Arábia "varovala pred mimoriadne nebezpečnými dôsledkami útoku na Rafah" a zopakovala, že "kategoricky odmieta a dôrazne odsudzuje násilnú deportáciu" Palestínčanov, uviedlo vo vyhlásení ministerstvo zahraničných vecí v Rijáde, ktoré citovali štátne médiá.

archívne video

Izraelské jednotky vykonávali cielenú operačnú činnosť na jednom z hlavných výcvikových stredísk. (Zdroj: X/IDF)

V Rafahu je podľa odhadov nazhromaždených 1,5 milióna Palestínčanov utekajúcich pred vojnou. Podľa Izraela je toto mesto, nachádzajúce sa na hraniciach Gazy s Egyptom, poslednou baštou militantného hnutia Hamas. Izraelské plány na rozšírenie operácie aj na juh enklávy vyvolali medzinárodnú kritiku.

"Toto pokračujúce porušovanie medzinárodného práva a medzinárodného humanitárneho práva potvrdzuje nevyhnutnosť urýchlene zvolať Bezpečnostnú radu, aby zabránila Izraelu spôsobiť hroziacu humanitárnu katastrofu," dodáva vyhlásenie Rijádu. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakcii na kritiku v piatok nariadil armáde vypracovať plán, ktorý pred spustením "masívnej operácie" predpokladá aj evakuáciu civilistov z Rafahu.

Saudská Arábia stále neuznáva Izrael ako štát

Tento krok však zvažovala pred tým, ako vlani v októbri vypukla vojna medzi Izraelom a militantným hnutím Hamas v Pásme Gazy. Vojnu rozpútal prekvapujúci vpád palestínskych ozbrojených kománd na juh Izraela, kde prišlo o život približne 1200 ľudí, prevažne civilistov. Okrem toho komandá zajali aj 253 rukojemníkov a zavliekli ich do Pásma Gazy. Koncom novembra, počas krátkodobého prímeria, hnutie Hamas prepustilo 105 z nich.

Izrael s prísľubom zničiť hnutie Hamas v reakcii na útok militantov začal palestínsku enklávu bombardovať a spustil masívnu pozemnú ofenzívu, ktorá si podľa Hamasom riadených úradov v Gaze vyžiadala už vyše 28.000 obetí, väčšinou žien a detí. Rijád opakovane vyzýva na prímerie a kritizuje izraelskú "agresiu" v Pásme Gazy, pripomína AFP.

Administratíva amerického prezidenta Joea Bidena vyjadrila nádej, že normalizácia vzťahov medzi Saudskou Arábiou a Izraelom sa ešte môže obnoviť. Rijád rozhovory v tejto súvislosti prerušil pár dní po začiatku vojny v pobrežnej enkláve a tento týždeň odkázal Washingtonu, že diplomatické vzťahy s Izraelom nenadviaže dovtedy, kým nebude uznaný nezávislý palestínsky štát a izraelské sily sa nestiahnu z Gazy.

Počet obetí v Pásme Gazy presiahol 28-tisíc

Počet Palestínčanov zabitých v Pásme Gazy od začiatku vojny stúpol na najmenej 28.064, oznámilo v sobotu tamojšie ministerstvo zdravotníctva ovládané militantným hnutím Hamas. Zranených bolo podľa neho 67.611 ľudí, informuje agentúra DPA.

Podľa ministerstva za posledných 24 hodín zomrelo pri izraelských útokoch 117 Palestínčanov. Ministerstvo vo svojej bilancii nespresňuje, koľko z obetí tvoria civilisti a koľko príslušníci ozbrojených organizácií. Tieto počty nie je v súčasnosti možné nezávisle overiť, OSN a ďalší pozorovatelia však poukazujú na to, že údaje poskytované ministerstvom zdravotníctva v Gaze sa v minulosti ukázali ako všeobecne dôveryhodné, píše DPA.

Izrael sa počas svojej ofenzívy v Gaze sústreďuje na zničenie Hamasu, zodpovedného za bezprecedentný útok na izraelské územie zo 7. októbra, pri ktorom podľa izraelských údajov militanti z tohto hnutia zabili približne 1160 ľudí, väčšinou civilistov.

Pod sídlom UNRWA našli tunel využívaný Hamasom

Izraelská armáda v sobotu uviedla, že pod hlavným sídlom Agentúry OSN pre palestínskych utečencov (UNRWA) v meste Gaza objavila tunel, ktorý používalo militantné hnutie Hamas. Informuje agentúra AFP. 

Izraelská armáda a spravodajská služba Šin bet uviedli, že v rámci operácií v Gaze objavili "tunelovú šachtu" v blízkosti školy prevádzkovanej UNRWA. Šachta viedla do podzemného tunela, ktorý podľa nich používala "vojenská rozviedka Hamasu a prechádzal popod budovu, ktorá slúži ako veliteľstvo UNRWA v Pásme Gazy". 

Dokumenty a skrýša zbraní v samotnom areáli "potvrdzovali, že kancelárie boli v skutočnosti využívané aj teroristami Hamasu", uvádza sa v spoločnom vyhlásení izraelskej armády a tajnej služby. UNRWA uviedla, že jej zamestnanci boli nútení opustiť zmienený areál v Gaze na pokyn izraelských síl v dôsledku bombardovania v oblasti.

"Nepoužívali sme objekt, odkedy sme ho opustili, ani nevieme o žiadnej aktivite, ktorá by sa tak mohla odohrať," uviedla agentúra vo vyhlásení s tým, že objekt naposledy kontrolovala v septembri 2023. UNRWA dodala, že akákoľvek podozrivá činnosť zistená v blízkosti alebo pod priestormi UNRWA bola predtým nahlásená úradom v Pásme Gazy ovládanom Hamasom i Izraelčanom a tiež zverejnená.

Novinári si tunel prezreli v sprievode izraelských vojakov, píše agentúra AP. UNRWA varovala, že pre nedostatočné finančné prostriedky môže byť nútená ukončiť svoju činnosť do konca februára nielen v Pásme Gazy, ale na celom Blízkom Východe. Financovanie UNRWA dosiaľ pozastavili viaceré krajiny vrátane hlavných darcov - Spojených štátov, Nemecka a Británie - pre obvinenia, že približne 12 z desiatok tisíc jej palestínskych zamestnancov je podozrivých zo zapojenia do útoku Hamasu na Izrael zo 7. októbra.

Viac o téme: KatastrofaSaudská ArábiaIzraelGazaHamasRafah
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu