Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Šéf OSN v súvislosti s klimatickou zmenou kritizoval výdavky vlád na zbrojenie

Antonio Guterres Zobraziť galériu (3)
Antonio Guterres (Zdroj: SITA/AP Photo/Craig Ruttle)

NEW YORK - Generálny tajomník OSN António Guterres v utorok vyjadril poľutovanie nad tým, že niektoré vlády kladú dôraz na nákup zbraní namiesto opatrení zameraných na boj proti globálnemu otepľovaniu a hladu.

 "Je znepokojujúce, že vlády vynakladajú veľké finančné prostriedky na zbrojenie, zatiaľ čo rozpočet na potravinovú bezpečnosť, opatrenia v oblasti klímy a širší udržateľný rozvoj je obmedzený," povedal Guterres na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN o súvislostiach medzi potravinovou, klimatickou a konfliktnou krízou."Môžeme prelomiť smrtiace prepojenie hladu, klimatického chaosu a konfliktov, a potlačiť hrozbu, ktorú predstavujú pre medzinárodný mier a bezpečnosť," uviedol a vyzval OSN, aby narábala s politikou, ktorá rieši všetky tri problémy "súčasne".

António Guterres
Zobraziť galériu (3)
António Guterres  (Zdroj: SITA)

Guterres tiež upozornil, že bez opatrení sa "situácia zhorší". "Konflikty sa množia. Klimatická kríza sa bude stupňovať, pretože emisie sa naďalej zvyšujú. A akútna potravinová neistota sa z roka na rok zvyšuje," vyhlásil generálny tajomník.Šéf OSN pre klímu Simon Stiell zdôraznil prepojenie medzi týmito tromi problémami a Bezpečnostnej rade povedal, že spolu sú "zničujúce"."Národná bezpečnosť neexistuje bez potravinovej bezpečnosti. A potravinová bezpečnosť nebude existovať bez posilnených opatrení na zastavenie klimatickej zmeny," uviedol.

"Ak bude otepľovanie pokračovať, produkcia potravín sa v mnohých krajinách zníži. V iných sa zvýši len málo. Je pravdepodobný nedostatok potravín, prudký nárast cien a hlad. Bez opatrení v oblasti klímy je to takmer isté," zdôraznil Stiell.Na demonštráciu prepojenia medzi globálnym otepľovaním, poľnohospodárstvom a konfliktmi niekoľko rečníkov poukázalo na spory o využívanie pôdy v západnej a strednej Afrike medzi kočovnými pastiermi, ktorí sa niekedy presúvajú z krajiny do krajiny, a usadlými poľnohospodármi.

Generálny tajomník OSN Antonio Guterres hovorí  na 77. Valnom zhromaždení OSN
Zobraziť galériu (3)
Generálny tajomník OSN Antonio Guterres hovorí na 77. Valnom zhromaždení OSN  (Zdroj: TASR/AP (AP Photo/Mary Altaffer))

"Klimatická zmena a environmentálne aj bezpečnostné tlaky upravili tieto migračné trasy," varovala zástupkyňa generálneho riaditeľa Organizácie OSN pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) Beth Bechdolová a pripomenula situáciu v krajinách ako Burkina Faso, Mali a Niger."To viedlo k neustálemu zvyšovaniu napätia medzi poľnohospodárskymi a pastierskymi komunitami, ktoré často súvisí s rastúcou konkurenciou o už aj tak vzácne prírodné zdroje ako voda a pôda, alebo so škodami na úrode na poliach," zakončila.

Viac o téme: ZbrojenieOSNAntónio Guterres
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu