Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Egypt hrozí pozastavením mierových dohôd, ak Izrael pošle vojakov do Rafahu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP/Maya Alleruzzo)

RAFAH - Egypt hrozí pozastavením mierových dohôd z roku 1978, ak Izrael vyšle svojich vojakov do husto obývaného pohraničného mesta Rafah na juhu Pásma Gazy. Boje v oblasti by mohli spôsobiť uzavretie hlavnej trasy pre dodávky pomoci pre toto palestínske územie, uviedli v nedeľu dvaja egyptskí predstavitelia a západný diplomat. Informuje o tom agentúra AP.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v rozhovore pre americkú televíziu ABC News zverejnenom v nedeľu uviedol, že Izrael poskytne bezpečný prechod pre civilistov pred útokom na Rafah. Zároveň odmietol obavy z "katastrofy", ktorú by izraelský útok mohol v Rafahu spôsobiť. Napriek obavám z možného rozsiahleho krviprelievania Netanjahu v rozhovore uviedol, že táto ofenzíva je kľúčom k zničeniu palestínskeho militantného hnutia Hamas, s ktorým Izrael vedie v Pásme Gazy vojnu.

archívne video

Elitné špeciálne jednotky Hizballáhu predstavuje bezprostrednú hrozbu smerom k severnej hranici Izraela (Zdroj: X/Israel Defense Forces)

Do Rafahu utiekla pred bojmi v iných oblastiach viac ako polovica z 2,3 milióna obyvateľov Pásma Gazy. Žijú tam v stanových táboroch a prístreškoch spravovaných OSN v blízkosti hraníc. Egypt sa obáva masového prílevu státisícov palestínskych utečencov, ktorí sa už možno nikdy nebudú môcť vrátiť. Humanitárne organizácie varovali, že ofenzíva v Rafahu by zhoršila už aj tak katastrofálnu humanitárnu situáciu v Gaze, kde približne 80 percent obyvateľov utieklo zo svojich domovov.

Všetci traja zmienení predstavitelia, ktorí potvrdili hrozby Egypta, hovorili pod podmienkou anonymity, pretože nemali oprávnenie informovať novinárov o tajných rokovaniach. Katar, Saudská Arábia a ďalšie krajiny tiež varovali pred vážnymi následkami, ak Izrael pošle vojakov do Rafahu. Izrael a Egypt viedli päť vojen. V roku 1978 v letnom sídle amerických prezidentov Camp David predstavitelia oboch krajín podpísali mierové dohody, ktoré sprostredkoval vtedajší prezident Jimmy Carter. Obsahujú aj niekoľko ustanovení upravujúcich rozmiestnenie síl na oboch stranách hraníc.

Viac o téme: PozastaveniePohrozenieEgyptIzraelRafahMierové dohody
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu