Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Najvyšší súd v Ekvádore uznal právo na eutanáziu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

QUITO - Najvyšší súd v Ekvádore dekriminalizoval v stredu eutanáziu a nariadil zákonodarcom a predstaviteľom zdravotníctva, aby vypracovali pravidlá a smernice pre tento zákrok. Informuje o tom agentúra AP.

Rozhodnutie ekvádorského Najvyššieho súdu bolo reakciou na žalobu smrteľne chorej ženy s diagnostikovanou amyotrofickou laterálnou sklerózou (ASL). Žena na súde argumentovala, že by jej malo byť umožnené zomrieť dôstojne. V Latinskej Amerike bola doposiaľ jedinou krajinou, ktorá dekriminalizovala eutanáziu, Kolumbia. Verejná diskusia na túto tému prebieha aj v Čile a Uruguaji.

archívne video

Eva Pavlíková o súcite, šansónoch, eutanázii, odchode Katarzie a zvlčenom národe (Zdroj: Zoznam.sk)

Smrteľne chorá Paola Roldánová sa na súd obrátila vlani v auguste. Podľa nej má právo na dôstojnú smrť každý, kto trpí vážnou alebo nevyliečiteľnou chorobou. Žena na súde uviedla, že by jej malo byť umožnené "slobodne a dobrovoľne ukončiť svoj život" a zastaviť tak intenzívnu fyzickú alebo emocionálnu bolesť či utrpenie.

Roldánová má 42 rokov a prvé príznaky ASL sa u nej začali prejavovať v roku 2020. Pri tomto ochorení degenerujú neuróny, ktoré ovládajú vôľou ovplyvniteľné svalové pohyby. Chorý nakoniec nie je schopný ovládať väčšinu svalov a zostáva paralyzovaný pri zachovaní psychických a mentálnych schopností. Nie je jasné, či bude Roldánová môcť zo stredajšieho rozhodnutia súdu profitovať, píše AP. Najvyšší súd totiž stanovil časový rámec 12 mesiacov na vypracovanie procedúr potrebných na zavedenie jeho rozhodnutia.

Viac o téme: EutanáziaDekriminalizáciaSúd Ekvádor
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu