Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Pri zosuve pôdy na Filipínach zahynulo najmenej päť ľudí, 31 ďalších je zranených

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: TASR/Philippine Red Cross via AP)

MANILA - Najmenej päť ľudí zahynulo a 31 ďalších utrpelo zranenia po zosuve pôdy na juhu Filipín. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP. Zosuv pôdy po silných dažďoch zasiahol v utorok neskoro večer banskú dedinu v provincii Davao de Oro na ostrove Mindanao. Zasypal aj dva autobusy prepravujúce baníkov, kde bolo najmenej 28 ľudí. Ôsmim sa podarilo z vozidiel uniknúť.

Nešťastie sa stalo pri zlatej bani spoločnosti Apex Mining v dedine Masara. Z bahna zatiaľ vytiahli päť tiel. Zranenia utrpelo ďalších 31 dedinčanov. Dvoch letecky odviezli do nemocnice v meste Davao. Záchranné práce sa okolo polnoci zastavili, za denného svetla sa však obnovili. "Záchranné práce brzdí obmedzená viditeľnosť a občasné (menšie) zosuvy," uviedla spoločnosť Apex Mining vo vyhlásení. Nie je jasné, či zosuv pôdy zasiahol aj ďalších baníkov alebo či sú nezvestní ďalší dedinčania.

Pri zosuve pôdy na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Philippine Red Cross via AP)

Zo svojich domovov muselo evakuovať 285 rodín z Masary a štyroch neďalekých dedín. Na miesto bola vyslaná armáda, aby pomohla so záchrannými prácami. "Cesty sú stále neprechodné a v oblasti nie je žiadny mobilný signál," uviedlo v stredu velenie armády pre východné Mindanao. Minulý týždeň prišlo v regióne o život pri zosuvoch pôdy a záplavách najmenej 18 ľudí. Filipíny pravidelne pustošia búrky a vedci varujú, že sú čoraz silnejšie kvôli klimatickej zmene.

Pri zosuve pôdy na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/The Philippine Army 60th Infantry (Mediator) Battalion via AP)

Viac o téme: Zosuv pôdyFilipínyObete
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu