Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Obrovský škandál prezidenta Bidena: Macrona si pomýlil s jeho mŕtvym predchodcom, a to nie je všetko!

Americký prezident Joe Biden
Americký prezident Joe Biden (Zdroj: SITA/Jonathan Ernst/Pool via AP)

WASHINGTON - Najstarší úradujúci prezident USA opakovane púta pozornosť verejnými prešľapmi. Teraz si Biden nielenže zamenil svojho francúzskeho kolegu Emmanuela Macrona s jeho dávno mŕtvym predchodcom, ale zároveň mu dal novú štátnu príslušnosť.

Americký prezident Joe Biden opäť vyvolal rozruch verejným prešľapom. V online sieťach sa v pondelok (miestneho času) rýchlo rozšíril videozáznam z udalosti predvolebnej kampane, v ktorej si Biden najskôr pomýlil francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona s jeho predchodcom Françoisom Mitterrandom, ktorý zomrel takmer pred 30 rokmi - a potom o ňom hovoril ako o nemeckom šéfovi štátu.

archívne video

Zuzana Čaputová po prílete z Poľska, kde sa stretla s Joeom Bidenom (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Na podujatí v Las Vegas 81-ročný Biden, ktorý bude pravdepodobne opäť kandidovať za demokratov v novembrových prezidentských voľbách, hovoril o Macronovej reakcii na prejav na summite G7 v roku 2020. Podľa protokolu Bieleho domu Biden povedal: „A Mitterrand - Macron z Nemecka - teda z Francúzska, sa na mňa pozrel a povedal: 'Vieš čo - prečo - ako dlho si späť?"

Mitterrand bol francúzskym prezidentom v rokoch 1981 až 1995. Zomrel v roku 1996. Video s Bidenovým prešľapom bolo videné tisíckrát a zdieľané stokrát len ​​na X.

Trump tiež chyboval

Biden, najstarší úradujúci prezident Spojených štátov amerických, mal už pri niekoľkých príležitostiach podobné verejné výlevy. Na konferencii v septembri 2022 si zrejme myslel, že medzi poslucháčmi je aj poslankyňa Jackie Walorski, ktorá zomrela mesiac predtým. Biden povedal: "Jackie, si tu? Kde je Jackie?" A dodal: "Myslím, že by tu mala byť."

Minulý rok v apríli si Biden vo svojom prejave v Írsku pomýlil All Blacks, národný rugbyový tím Nového Zélandu, s britskou vojenskou jednotkou Blacks and Tans, ktorá je v krajine stále známa svojou úlohou v írskej vojne za nezávislosť.

V januári sa pomýlil aj jeho zďaleka najpravdepodobnejší vyzývateľ v prezidentských voľbách, 77-ročný bývalý republikánsky prezident Donald Trump. Bývalú veľvyslankyňu pri OSN a súčasnú vnútrostranícku oponentku Nikki Haleyovú si pomýlil s bývalou demokratickou líderkou Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiovou. Haleyová reagovala v prejave, v ktorom spochybnila Trumpovu duševnú zdatnosť.

Viac o téme: PrešľapJoe BidenEmmanuel Macron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu