Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Biden nesúhlasí, že ho označili za staršieho muža so zlou pamäťou: VIDEO Následne si zamenil prezidentov Egypta a Mexika

Prezident USA Joe Biden
Prezident USA Joe Biden (Zdroj: SITA)

WASHINGTON – Prezident USA si na jednej strane môže vydýchnuť, že ho nebudú stíhať za manipuláciu s utajovanými dokumentmi, no jeho konanie a praktiky predstavujú riziko pre národnú bezpečnosť USA. Tieto slová boli uvedené v správe osobitného právneho zástupcu.

archívne video

Zuzana Čaputová po prílete z Poľska, kde sa stretla s Joeom Bidenom (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Americký prezident Joe Biden nebude obvinený vo veci manipulácie s utajovanými písomnosťami z dôvodu, že pred súdnou porotou sa vykreslil ako starší muž so slabou pamäťou. Ako informuje CNN politics, osobitný právny zástupca Ministerstva spravodlivosti Robert K. Hur vo svojej správe uviedol, že Biden úmyselne uchovával utajované informácie vrátane prísne tajných dokumentov. 

Zachránil ho vek 

Biden ich nedokázal náležite ochrániť. Hur uvádza, že agenti FBI ich objavili v garáži a pivnici Bidenovho domu vo Wilmingtone v americkom štáte Delaware. Niektoré písomnosti mali stupeň najvyššej ochrany. Týkali sa vojenskej a zahraničnej politiky v Afganistane. Hlavným dôvodom nezačatia trestného stíhania bolo, že nič nepreukázalo úmyselný čin nezákonného prechovávania tajných informácií.

Hur na súde ako dôvod uviedol Bidenov vek a pamäť. "Porota by mohla prezidenta (Bidena) primárne vnímať ako starého muža so zlou pamäťou, ktorý to myslí dobre," konštatoval Hur. Prezident Biden sa ostro vyhranil voči tvrdeniu osobitného právneho zástupcu, ktorý ho vykreslil ako staršieho muža. Odmietol aj obavy Američanov, ktorí hovoria o vysokom veku (81 rokov) a schopnosti zastávať úrad prezidenta. 

Zlá pamäť a faux pas s prezidentmi

"Pamäť prezidenta bola počas stretnutia so mnou v horšom stave, ako v zaznamenaných rozhovoroch z roku 2017," uviedol Hur v správe s tým, že Biden si nevedel spomenúť, kedy bol viceprezidentom, zabudol, kedy začalo aj skončilo jeho funkčné obdobie na pozícii viceprezidenta USA. NBC News píše, že Hura nezaujímal presný dátum, lenže podľa jeho správy, sa prezidentovi plietli roky. "Dokonca mal problém spomenúť si, kedy zomrel jeho syn Beau," dodal právny zástupca rezortu spravodlivosti. Podľa Bidena nie je vraj pravda, že si nepamätá, kedy mu syn zomrel. "Nepotrebujem nikoho, aby mi pripomínal, kedy odišiel," vysvetlil.

Vo štvrtok večer ôsmeho februára sa v Bielom dome konal narýchlo zahájený brífing, kde Biden komentoval správu Roberta K. Hura. Prezidentovi poradcovia bránili hlavu USA so slovami, že len pár dní pred jeho výsluchom sa odohral masaker v Izraeli (7. október). Biden mal na to len prikývnuť a dodať: "Bol som uprostred riešenia medzinárodnej krízy." 

Po zverejnení správy bol ale prezident napokon rád, že ho očistili. Dodal však, že jeho pamäť je v absolútnom poriadku. Len pár minút na to však nahral do karát práve Hurovi, keď egyptského prezidenta Abdal Fattáha al-Sisiho nazval "prezidentom Mexika". 

Viac o téme: USAWashingtonPrezident USAJoe BidenRobert K. HurMinisterstvo spravodlivosti USAOsobitný právny zástupca
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu