Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Pellegrini hovoril s Metsolovou o eurovoľbách a pomoci Ukrajine

Peter Pellegrini Zobraziť galériu (3)
Peter Pellegrini (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRUSEL - Snaha zvýšiť účasť občanov SR v tohtoročných voľbách do Európskeho parlamentu (EP), situácia na Ukrajine, ale aj minulotýždňová rezolúcia EP kritizujúca slovenskú vládu boli hlavnými témami pracovného stretnutia predsedu Národnej rady (NR) SR Petra Pellegriniho so šéfkou europarlamentu Robertou Metsolovou v utorok večer v Bruseli. Informuje o tom spravodajca.

Pellegrini, ktorý do Bruselu zavítal po návšteve Poľska, uviedol, že s Metsolovou mal súkromné aj pracovné stretnutie. Začali témou eurovolieb, v ktorých malo Slovensko doteraz opakovane najnižšiu účasť v celej Európskej únii.

VIDEO

Pellegrini po stretnutí s Metsolovou v EP o eurovoľbách (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

"Hovorili sme o tom, ako by mohlo Slovensko účasť v europarlamentných voľbách zvýšiť, aby sme zas nedopadli ako v roku 2019," uviedol šéf slovenského parlamentu. Dodal, že treba využiť tohtoročné 20. výročie vstupu Slovenska do EÚ a zdôrazniť prínosy a pozitíva členstva v Únii a tiež v eurozóne pre Slovákov.

Vláda má vo svojom rozpočte vyčlenené peniaze

Pripomenul, že vláda SR má vo svojom rozpočte vyčlenené peniaze na oslavy tejto dvadsaťročnice, čo by tiež mohlo pomôcť presvedčiť Slovákov, aby šli k volebným urnám. "Pokiaľ nebudeme hovoriť o tom, čo sme v EÚ dosiahli a tiež o tom, čo sa nám na EÚ nepáči a čo by bolo treba do budúcnosti zmeniť tak, aby Únia bola pružnejšia ako teraz a schopná reagovať na výzvy, tak pravdepodobne ten záujem o eurovoľby nezvýšime," upozornil.

Pellegrini zároveň v rozhovore s Metsolovou skonštatoval, že na Slovensku, podobne ako aj v iných členských krajinách, je vzťah ľudí k EÚ "napätejší" a pravdepodobne sa o slovo budú viac hlásiť sily, ktoré sú kritickejšie voči Únii alebo členstvo v nej odmietajú. Podľa neho bude preto dôležité zloženie EP po júnových voľbách. Pellegrini sa v stredu v Bruseli pracovne stretne aj so šéfom Európskej rady Charlesom Michelom, predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou a výkonným podpredsedom EK Marošom Šefčovičom.

Pellegrini vysvetlil, čo v rezolúcii o SR považuje za neopodstatnené

Rezolúcia kritická voči slovenskej vláde, ktorú prijal minulý týždeň Európsky parlament (EP), obsahuje časti, o ktorých sa dá diskutovať, ale aj záležitosti, ktorými sa europarlament nemá prečo zaoberať. Predseda Národnej rady (NR) SR Peter Pellegrini (Hlas-SD) to v utorok večer v Bruseli povedal šéfke europarlamentu Roberte Metsolovej, informuje spravodajca.

Peter Pellegrini
Zobraziť galériu (3)
Peter Pellegrini  (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Pellegrini podľa vlastných slov hovoril s Metsolovou o tom, že niektoré časti rezolúcie kritizujúcej napríklad novelu Trestného zákona a zrušenie Úradu špeciálnej prokutatúry (ÚŠP) môžu byť predmetom diskusie medzi EP, slovenským parlamentom a vládou SR. Povedal jej aj to, že v rezolúcii sú veci, ktoré sa tam vôbec nemali objaviť, lebo sú "čisto domáceho charakteru". Vidí za tým najmä rukopis opozičných europoslancov, ktorí sa podľa neho rozhodli "nakydať čo najviac" na svoju krajinu a ktorí dokonca požadujú zastavenie vyplácania eurofondov.

Zdôraznil, že v rezolúcii EP nemá čo hľadať znepokojenie europoslancov nad snahami vlády SR rozdeliť verejnoprávny telerozhlas na dve organizácie, odmietnutie premiéra Roberta Fica (Smer-SD) komunikovať s vybranými médiami alebo premiérove vyjadrenia na adresu študenta práva, ktorý žiadal dialóg s vedením svojej univerzity o novele Trestného zákona.

"Je tam veľa balastu, ktorý ukazuje tendenčnosť tej rezolúcie. Na druhej strane som uistil Metsolovú, že slovenská vláda aj minister spravodlivosti bude počas celého legislatívneho procesu viesť dialóg s príslušnými orgánmi europarlamentu aj s Európskou komisiou. Je v našom záujme vysvetliť reálnu situáciu, ako ten zákon bude nakoniec vyzerať, ktoré riziká alebo pochybnosti sú neodôvodnené a že treba počkať na definitívne znenie tohto zákona," vysvetlil Pellegrini.

Šéfku EP podľa vlastného vyjadrenia uistil, že zrušením ÚŠP – orgánu, ktorý vznikol z politického rozhodnutia a ktorý z politickej vôle aj zanikne – sa nič nezmení na vyšetrovaní korupčných káuz. Vysvetlil, že špeciálni prokurátori budú pokračovať vo vyšetrovaní prípadov, ktoré sú už na súde alebo tesne pred podaním žaloby, a to v rámci Generálnej prokuratúry.

VIDEO

Pellegrini v Bruseli o rezolúcii EP kritickej voči slovenskej vláde (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

"Chcem povedať, že určite nedôjde k zmene postoja vlády, čo sa týka zrušenia špeciálnej prokuratúry. Slovensko nepotrebuje takýto vymyslený orgán, keď máme fungujúcu generálnu prokuratúru so stovkami poctivých a dobre odborne pripravených prokurátoriek a prokurátorov," odkázal.

Pellegrini ubezpečil Metsolovú, že Slovensko dostatočne pomáha Ukrajine

Slovensko vo vzťahu k Ukrajine treba hodnotiť podľa činov, a nie podľa politických vyhlásení. Povedal to v utorok večer v Bruseli predseda Národnej rady (NR) SR Peter Pellegrini (Hlas-SD) počas stretnutia so šéfkou Európskeho parlamentu (EP) Robertou Metsolovou, informuje spravodajca.

Raketový útok ruskej armády na Charkov
Zobraziť galériu (3)
Raketový útok ruskej armády na Charkov  (Zdroj: TASR/AP/Kharkiv Regional Prosecutor's Office)

Pellegrini priznal, že predsedníčku EP zaujímal skutočný postoj Slovenska k Ukrajine. Odvetil, že každú krajinu treba hodnotiť podľa skutkov, pričom jej pripomenul pokračujúcu humanitárnu aj technickú pomoc Slovenska Ukrajine, pomoc s odmínovaním a tiež zásielky konkrétnej pomoci od ministerstva zdravotníctva. Dodal, že v stredu budú o tejto spolupráci hovoriť obšírnejšie na pracovnej schôdzke v Užhorode premiéri SR a Ukrajiny.

"Dôležité sú reálne činy, ktoré SR robí, a menej treba hovoriť o tom, ako sa nejaká strana vyjadruje," vysvetlil. Metsolovej zopakoval, že Slovensko nezastaví súkromné kontrakty vo vojenskej oblasti. Pripomenul, že munícia pre Ukrajinu sa vyrába aj v pološtátnych podnikoch a že sa nebudú rušiť zariadenia na východe Slovenska, kde sa z iniciatívy Nemecka opravuje poškodená ukrajinská vojenská technika. 

Upozornil, že vláda SR už nebude posielať Kyjevu žiadnu vojenskú pomoc zo skladov svojich ozbrojených síl. To však podľa neho neznamená, Slovensko sa otáča Ukrajine chrbtom. Na otázku, či Slovensko na budúci týždeň na summite EÚ v Bruseli podporí balík finančnej pomoci pre Ukrajinu, Pellegrini upozornil, že koaličná rada o tom ešte nerokovala. Dodal však, že Slovensko patrí k tým krajinám, ktoré sa chcú uistiť, že suma 50 miliárd pre Ukrajinu sa neminie bez kontroly a že tieto zdroje neskončia v rukách špekulantov. 

"Členské štáty musia mať istotu, že ani v nejakom korupčnom systéme sa časť týchto peňazí nesmie stratiť," povedal. Spresnil tiež, že premiér Robert Fico (Smer-SD) bude na summite presadzovať, aby zo sumy na pomoc Ukrajine profitovalo aj Slovensko. Konkrétne by malo ísť o infraštruktúrne projekty na východe Slovenska, ako je diaľnica z Michaloviec po Vyšné Nemecké či vylepšenie železničného prekladiska v Čiernej nad Tisou, čo podľa jeho slov fyzicky priblíži EÚ k Ukrajine.

Viac o téme: EuroparlamentNárodná radaEurópsky parlamentPeter PellegriniRoberta Metsolová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu