Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Francúzsky súd poslal do väzenia dvoch bratov: Okrádali dôchodcov o peniaze bizarným spôsobom

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PARÍŽ - Francúzsky súd poslal v stredu do väzenia dvoch bratov, ktorí podvodom vylákali od dôchodcov tisíce eur, pričom tvrdili, že ich domovy ochránia pred plošticami. Predávali im však drahé a celkom neúčinné prípravky. Informuje o tom správa z agentúry AFP.

Bratov Alexisa S. (27) a Domenica S. (34) odsúdili na dvojročné väzenie s jednoročným podmienečným odkladom. Bratia sa priživovali na obavách z ploštíc, z ktorých premnožením Francúzsko bojuje prinajmenšom od jesene. Vydávali sa za zdravotníkov a svoje obete vo veku 77 až 93 rokov presvedčili, aby ich vpustili do svojich domovov v meste Štrasburg.

archívne video

Exminister Pavol Rusko je vinný v kauze Maják nádeje: Trest nedostal (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Následne predstierali, že priestory vystriekali aerosólovými prípravkami, ktoré parazity vyhubia. Seniorom predávali aj krém na pokožku, o ktorom tvrdili, že ploštice odpudzuje. V skutočnosti išlo o bežnú eukalyptovú masť, uvádza AFP. Jednotlivé svoje služby seniorom ponúkali hoci len za päť eur, keď však došlo k plateniu, prijímali len platbu kreditnou kartou a za každú návštevu si účtovali stovky eur.

Od dovedna deviatich žalobcov, ktorí sa s prípadom obrátili na súd, takto celkovo vylákali 13 200 eur. Predpokladá sa však, že o peniaze obrali aj desiatky ďalších. Súd nariadil každému z bratov zaplatiť aj pokutu vo výške 5-tisíc eur. Na konci procesu sa zároveň obaja za svoje konanie ospravedlnili.

Polícia bratov vypátrala v decembri po tom, ako sa na ňu obrátilo zmienených deväť obetí. Podozrivých následne dala sledovať, pričom ich dolapila práve v čase, keď vychádzali z domu svojej poslednej obete.

Ploštica je drobný hmyz, uštipnutie vidno ako drobnú ranu na koži

Ploštica je malý hmyz, ktorý sa živí najmä ľudskou krvou. Najčastejšie sa vyskytuje v matracoch a ich taštičkových pružinách. Vie sa však ukrývať aj v spojoch či rôznych puklinách na nábytku a preniesť ju možno napríklad aj na oblečení či v batožine.

Najčastejším prejavom po uštipnutí plošticou sú drobné poranenia kože. Výskyt ploštíc však môže u niektorých ľudí podľa odborníkov viesť aj k rôznym psychickým až psychiatrickým problémom, ako sú poruchy spánku, úzkosti, pocit paniky.

Hystéria okolo ploštíc vypukla vo Francúzsku už v lete. Ploštice boli údajne spozorované napríklad v parížskom metre, vysokorýchlostných vlakoch či aj na parížskom letisku Charlesa De Gaulla. Francúzske úrady v októbri pre potenciálne zamorenie plošticami zatvorili niekoľko škôl a vláda v súvislosti s premnoženými parazitmi mala aj niekoľko mimoriadnych zasadnutí.
 

Viac o téme: PlošticeOchrana Dôchodcovia FrancúzskoVäzenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu