Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Dráma v jaskyni v Slovinsku: Uviazli tam turisti! Musia čakať, až opadne hladina vody

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ĽUBLAŇ - V krasovej jaskyni v Slovinsku kvôli stúpajúcej hladine podzemnej vody po silných dažďoch uviazlo päť ľudí. Informovala o tom dnes agentúra STA. Traja návštevníci z jednej rodiny a dvaja ich sprievodcovia sú uväznení v jaskyni Križna jama v oblasti slovinského Krasu blízko mesta Cerknica. Na záchrannej operácii sa podieľa 35 jaskyniarov a 11 hasičov, uviedla agentúra AP.

K uväzneným ľuďom už sa dostali potápači, ktorí ich odviedli na bezpečné miesto a pripravili im vykurovaný prístrešok. Tam budú musieť počkať dovtedy, kým hladina vody opäť klesne. Ľudia sú v jaskyni od soboty, keď sa tam vydali na bežnú turistickú prehliadku. Z jaskynného systému známeho sústavou podzemných jazier, po ktorých sa turisti plavia v lodiach, už sa ale kvôli vysokej hladine nedostali von.

archívne video

Jaskyne Ubong obývajú tisíce netopierov, na stretnutie s nimi nikdy nezabudnete (Zdroj: Zoznam / ako)

Podľa STA môže trvať niekoľko dní, kým bude možné jaskyňu bezpečne opustiť. Turistická prehliadka v jaskyni Križna jama je dlhá osem kilometrov. Vo vnútri nie sú spevnené cesty, návštevníci preto dovnútra môžu iba so skúsenými sprievodcami a s potrebným vybavením.

Viac o téme: TuristiJaskyňaSlovinskoKrižna jama
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu