Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Miesto, kde vás okrem vianočných trhov čaká aj prijemné prekvapenie

Výhľad na klzisko City Perk Ice Rink ako z rozprávky. Advertoriál Zobraziť galériu (7)
Výhľad na klzisko City Perk Ice Rink ako z rozprávky. (Zdroj: @VisitHungary)

MAĎARSKO - Vianočné trhy sa u nás čoskoro otvoria, no ak vás tie naše slovenské už omrzeli, vyberte sa nasávať vianočnú atmosféru inde. Za tou pravou atmosférou nemusíte chodiť ďaleko. Hneď sa hranicami vás čaká niekoľko príjemných prekvapení, ktoré inde nenájdete. Predvianočná idylka nemusí skončiť len pri trhoch.

Reč je o Maďarsku, ktoré odštartovalo sezónu vianočných trhov 17. novembra a to trhmi v Budapešti. Podľa mnohých ide o najkrajšie vianočné trhy s najpríjemnejšou atmosférou. Zrubové stánky s tradičnými remeselníckymi výrobkami, ale aj vôňa po varenom víne s klinčekmi, či chrumkavom trdelníku láka mnohých turistov. Najkrajší bulvár, Andrássy út, je v tomto čase ozdobený pôvabných sviatočným osvetlením. Zachytiť ho môžete aj počas neobvyklej jazdy v miestnych električkách či trolejbusoch vyzdobených tisíckami svetielok. A pri troche šťastia tu môžete natrafiť aj na Mikuláša, ktorý roznáša darčeky ľuďom z chudobnejších častí krajiny. Prispieť môžete aj vy.

Vianočná električka vás prevezie vysvieteným mesto.
Zobraziť galériu (7)
Vianočná električka vás prevezie vysvieteným mesto.  (Zdroj: @VisitHungary)

Čarovná atmosféra na najväčšom vonkajšom klzisku v Európe

Určite poznáte legendárne newyorské klzisko v Rockefellerovom centre preplnené korčuliarmi. Predstavte si, že niečo podobné vás čaká aj kúsok od našich hraníc. Jedno z najstarších a najväčších klzísk v Európe, City Perk Ice Rink, nájdete priamo v Budapešti. Táto majestátna plocha v mestskom parku Városliget ponúka vďaka svojej polohe nádherný výhľad na hrad Vajdahuyad. Ak nemáte korčule, môžete si ich priamo na klzisku požičať, prípadne si môžete len tak  vychutnávať rozprávkový výhľad na klzisko z neďalekého mosta.

Obrovské klzisko City Perk Ice Rink, kde sa budete cítiť ako vo vianočnom filme.
Zobraziť galériu (7)
Obrovské klzisko City Perk Ice Rink, kde sa budete cítiť ako vo vianočnom filme.  (Zdroj: @VisitHungary)

Výborné jedlo aj svetelná šou

Tie najnavštevovanejšie a najväčšie budapeštianske trhy sa konajú na Vörösmartyho námestí a na Námestí Szent István s rovnomennou bazilikou. Ochutnať by ste určite mali klasický maďarský guláš, perkelt, jaternice, klobásky, langoše, ale aj tradičné maďarské halászlé. Sladkou bodkou sú štrúdle, sladké rožteky či trdelníky. Na každom rohu nájdete aj voňavé pečené gaštany, ktoré k zime patria. Na zahriatie dobre padne barack pálenka, maďarské víno, miestny bylinný likér Unicum či tradičný vianočný punč. Ochutnať môžete aj tzv. krampampuli, ktoré vás isto zahreje. Ide o voňavý horiaci alkoholický nápoj s kandizovaným ovocím.
Bazilika Szent István sa každý večer zmení na historické plátno, kde premietajú hudobno-svetelnú šou s vianočným príbehom. Úchvatné večerné výhľady na rozsvietené mesto poskytuje aj 65-metrové Budapeštianske oko, ruské koleso, ktoré nájdete na námestí Erzsébet tér.

Relax po aktívnom dni

Čo môže byť lepšie, ako stráviť čas po aktívnom dni oddychom v kúpeľoch. Či už budete v Budapešti, alebo aj inde v Maďarsku, o kúpele nebudete mať núdzu. V Maďarsku sa totiž využíva viac než 1500 termálnych prameňov. A väčšina z nich v sebe nesie kusisko histórie. Maďarské kúpele, to je kultúra, ktorá siaha až do rímskej doby. Tieto miesta majú cez 2000 rokov a v posledných rokoch boli s rešpektovaním tradícií renovované. Okrem relaxácie a odpočinku si v nich zaručene vychutnáte aj architektonický zážitok.

Jaskynné kúpele Mickolctapolca

Maďarsko je aj jedným z najpopulárnejších medzinárodne uznávaných cieľov liečebnej a lekárskej turistiky. Kúpele teda liečia mnoho zdravotných ťažkostí. Napríklad také kúpele v jaskyni Tapolca-tavasbarlang, na severo-východe Maďarska, len 75 km od hraníc, liečia návštevníkov trpiacich chorobami dýchacích ciest. Tieto kúpele sú známe najmä kúpaním v útrobách jaskyne, ktoré sú neobyčajným zážitkom. Ani fotky nedokážu úplne zachytiť jaskynný labyrint, ktorý toto miesto ponúka. Vodné cestičky, vodopády, masážne sprchy, aj zákutia s pokojnými bazénikmi či jaccuzzami lemujú celé kúpele. Ak chcete zažiť trochu romantiky, navštívte kúpele večer a nevynechajte ani hviezdnu jaskyňu. Pred Vianocami je to naozaj magický zážitok.

Jaskynné kúpele Mickolctapolca
Zobraziť galériu (7)
Jaskynné kúpele Mickolctapolca  (Zdroj: @VisitHungary)

Budapešť a jej termálne poklady

Nikde na svete nenájdete hlavné mesto s toľkými termálnymi kúpeľmi ako má Budapešť. Nachádza sa tu až 14 rôznych kúpeľov, kde si môžete vychutnať priaznivé účinky termálnych vôd.
Naozaj impozantný je komplex kúpeľov Széchenyi, ktorý nájdete v zelenej časti mestského parku Városliget na peštianskej strane. Geotermálny prameň vyvierajúci z hĺbky viac než 1000 metrov pod povrchom tu zásobuje 21 liečivých bazénov a vodných atrakcií. Ide o skutočne čarovné miesto, kde sa podpísali dejiny rakúsko-uhorskej monarchie. Taká je samotná budova, ktorá pôsobí skôr ako zámok. Ak hľadáte spojenie oddychu a nočnej zábavy, v kúpeloch Széchenyi ste správne. Pravidelne sa tu totiž konajú tzv. Sparty, teda párty s kvalitnou elektronickou hudbou a vizuálnou šou priamo z bazénov.

Komplex kúpeľov Széchenyi v Budapešti.
Zobraziť galériu (7)
Komplex kúpeľov Széchenyi v Budapešti.  (Zdroj: @VisitHungary)

Skrytým pokladom sú aj budapeštianske kúpeli Veli Bej, ktoré sa nachádzajú priamo v centre mesta. Ide o pravé turecké kúpele zo 16. storočia, ktoré prešli dôkladnou renováciou. V podobnom, teda tureckom duchu, sú aj kúpele Rudas. Okrem kúpania tu môžete absolvovať aj pitnú kúru z liečivých prameňov. V horenej časti budovy vás čaká panoramatický bazén, z ktorého si môžete vychutnať výhľad na Dunaj a budapeštianske mosty.

V západnej časti Balatonu sa nachádza nevšedné miesto s biologicky aktívnym jazerom Hevíz. Ide o najväčšie termálne jazero s liečebnými vlastnosťami, ktoré si vďaka teplej vode môžete užiť v každom ročnom období, teda aj v zime. Bahno na dne tohto jazera má blahodarné účinky na pohybovú a nervovú sústavu a zároveň je aj skrášľujúcim elixírom pre pokožku. Procedúry s teplým bahnom stimulujú obeh, vďaka čomu je pokožka vláčna a zamatovo hebká. Bahno sa využíva aj aj zložka do rôznych kozmetických produktov. Liečivé prostredie dotvára aj okolitý les a prostredie tohto miesta.

Liečivé jazero Hevíz.
Zobraziť galériu (7)
Liečivé jazero Hevíz.  (Zdroj: @VisitHungary)
logo Maďarsko
logo Maďarsko

Advertoriál pripravený v spolupráci s Visit Hungary.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu