Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

MIMORIADNY ONLINE Izraelská armáda oznámila zastavenie bojov v tábore v Rafahu na 4 hodiny

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Israel Defense Forces via AP)

GAZA - Izraelská armáda oznámila v sobotu štvorhodinové taktické zastavenie bojov v tábore v meste Rafah na juhu Pásma Gazy. Vojenské aktivity tam dočasne zastavia z humanitárnych dôvodov, uviedol armádny hovorca.Situáciu sledujeme online.

Naživo z Gazy

Izraelsko-palestínsky konflikt pokračuje, video zachytáva útok na kostol deň po Vianociach

Izraelsko-palestínsky konflikt pokračuje, video zachytáva útok na kostol deň po Vianociach (Zdroj: Twitter/Israel Defense Forces)

ONLINE

21:30 Izraelská armáda potvrdila, že počas operácie proti radikálom z palestínskeho hnutia Hamas v Pásme Gazy zničila kúpele zo 14. storočia. Na svojej internetovej stránke o tom informuje americká televízia CNN. Hammám vo štvrti Zajtún na juhu mesta Gaza bol jediným verejne prístupným fungujúcim zariadením na tomto palestínskom teritóriu.

19:00 Izraelskí vojaci zastrelili v sobotu v okupovanom Predjordánsku Palestínčana, oznámilo palestínske ministerstvo zdravotníctva. Armáda predtým uviedla, že muž vrazil vozidlom do vojenského stanovišťa. TASR informácie prevzala od agentúry AFP. Izraelská armáda oznámila, že jej vojaci zneškodnili vodiča, ktorý narazil autom do stanovišťa neďaleko utečeneckého tábora Fawwár južne od mesta Hebron.

15:05 Počet Palestínčanov zabitých v Pásme Gazy od začiatku vojny stúpol na 21.672, oznámilo v sobotu tamojšie ministerstvo zdravotníctva kontrolované hnutím Hamas. Zranených bolo podľa neho 56.165 ľudí, informuje TASR s odvolaním sa na agentúru DPA.

Hovorca ministerstva uviedol, že za posledných 24 hodín zomrelo pri 14 izraelských útokoch 165 Palestínčanov a ďalších 250 utrpelo zranenia. V piatok ministerstvo hlásilo 21.507 mŕtvych. Vo svojej bilancii nespresňuje, koľko z obetí tvoria civilisti a koľko príslušníci ozbrojených organizácií.

13:30 Izraelská armáda oznámila v sobotu štvorhodinové taktické zastavenie bojov v tábore v meste Rafah na juhu Pásma Gazy. Vojenské aktivity tam dočasne zastavia z humanitárnych dôvodov, uviedol armádny hovorca.Hovorca v oznámení v arabčine na sociálnej sieti dodal, že cieľom je umožniť obyvateľstvu zaobstarať si zásoby.

13:02 WSJ v sobotu oznámili, že 70 % všetkých domov v Gaze a približne polovica všetkých budov bola buď poškodených alebo zničených v dôsledku izraelských náletov počas vojny s teroristickou organizáciou Hamas.

12:22 Zdravotnícke služby v Pásme Gazy sú dlhodobo preťažené a ich úlohu ešte viac sťažuje nedávne vysídlenie obyvateľov nariadené izraelskými silami. Uviedol to v sobotu Úrad OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí (OCHA).

11:00 Teroristická organizácia Hizballáh v sobotu ráno oznámila, že pri izraelských útokoch v Libanone zahynuli ďalší štyria agenti v ich radoch.

10:16 Od 7. októbra izraelskí občania pripravujú a rozdávajú obrovské množstvá jedla vojakom, vysídleným rodinám a rodinám vojakov.

9:52 V čase krízy David Cameron, britský minister zahraničných vecí, aj Annalena Baerbock, jeho nemecká náprotivka, vyzvali na riešenie dvoch štátov na Blízkom východe, keď sa skončí izraelská vojna v pásme Gazy.

8:18 Izraelská armáda v sobotu skoro ráno oznámila, že uskutočňuje útoky v Sýrii po tom, ako dve rakety vypálené z tejto krajiny dopadli na územie kontrolované Izraelom.V severnej časti Izraela sa rozozvučali sirény varujúce pred leteckými útokmi a dva projektily vypálené zo Sýrie podľa armády dopadli na otvorené priestranstvo.

7:44 WHO vyjadrila znepokojenie nad šírením infekčných chorôb v Gaze.

6:30 Izraelské letectvo a pozemné jednotky zaútočili v piatok večer na teroristické ciele v meste Chán Júnis na juhu Gazy.

Hamas je "v princípe" ochotný obnoviť rokovania o rukojemníkoch, tvrdí Katar

Z rozhovorov by mohla vzísť dohoda o prepustení ďalších zhruba 40 izraelských rukojemníkov, ktorí sú stále zadržiavaní v Pásme Gazy. Hamas by mal výmenou za to žiadať prerušenie bojov a ďalšie ústupky.Nové rokovania by mali vychádzať z návrhu, ktorý pred niekoľkými týždňami predložil šéf izraelskej tajnej služby Mosad David Barnea na stretnutí s riaditeľom americkej CIA Billom Burnsom a katarským premiérom Muhammadom bin Abdarrahmánom Sáním.

Tento návrh počíta s prepustením približne 40 rukojemníkov zadržiavaných v Gaze vrátane žien, mužov nad 60 rokov a osôb, ktoré potrebujú urgentnú lekársku pomoc. Výmenou za to by Izrael mal na jeden až dva týždne prerušiť ofenzívu v Gaze a prepustiť bližšie nešpecifikovaný počet Palestínčanov z izraelských väzníc.

MIMORIADNY ONLINE Izraelská armáda
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Adel Hana)

Podľa nemenovaného izraelského predstaviteľa je uvedená správa od katarských vyjednávačov len veľmi predbežná, ale aj tak ju označil za istý pozitívny posun zo súčasného stavu nehybnosti, čo sa týka možného pokračovania rokovaní.Iný izraelský činiteľ povedal, že Izrael zatiaľ nedostal od katarskej strany podrobný návrh na obnovenie rozhovorov.Militanti z Hamasu pri bezprecedentnom útoku na Izrael zo 7. októbra odvliekli z Izraela do Gazy približne 240-250 ľudí. Časť z nich už odvtedy prepustili výmenou za oslobodenie Palestínčanov väznených v Izraeli.V Gaze stále zostáva približne 129 rukojemníkov. Tento číselný údaj zahŕňa aj 23 ľudí, ktorých militanti údajne zavraždili.

Viac o téme: VojnaIzraelPalestínaHamas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu