Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

MIMORIADNY ONLINE Druhý najvyššie postavený člen Hamasu zomrel pri izraelskom údere blízko Bejrútu

Pri izraelskom útoku údajne zahynul aj zástupca šéfa Hamasu Sálih Árúrí Zobraziť galériu (6)
Pri izraelskom útoku údajne zahynul aj zástupca šéfa Hamasu Sálih Árúrí (Zdroj: TASR/AP )

TEL AVIV - Izraelský úder pomocou dronu blízko Bejrútu dnes zabil zástupcu šéfa politického krídla hnutia Hamas a vedúceho predstaviteľa tejto radikálnej palestínskej skupiny v Libanone Sáliha Arúrího. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na tri bezpečnostné zdroje, správu priniesla tiež libanonská televízna stanica blízka islamistickému hnutiu Hizballáh. Libanonské štátne médiá krátko predtým oznámili, že pri explózii na južnom predmestí hlavného mesta zomreli štyria ľudia. Izraelská armáda na otázku Reuters uviedla, že správy zahraničných médií nekomentuje.

Naživo z Gazy:

Video: Hamas umiestnil výbušniny do škôlky v Gaze:

Hamas umiestnil výbušniny do škôlky v Gaze (Zdroj: Twitter/Israel Defense Forces)

ONLINE

21:30 Izraelská armáda v utorok vyhlásila, že je pripravená na "akýkoľvek scenár". Vyjadrila sa tak po tom, ako podľa libanonských bezpečnostných predstaviteľov bol pri útoku izraelského bezpilotného lietadla v Libanone zabitý zástupca šéfa hnutia Hamas Sálih Árúrí. TASR správu prevzala z agentúry AFP. "(Armáda) je vo veľmi vysokom stave pripravenosti vo všetkých oblastiach, v obrane aj v útoku. Sme pripravení na akýkoľvek scenár," povedal hovorca armády Daniel Hagari. Árúrího zabitie však priamo nekomentoval.

20:00 Izrael vedie proti palestínskemu hnutiu Hamasu vojnu v Pásme Gazy v odvete za jeho brutálne útoky zo 7. októbra s cieľom toto hnutie úplne zničiť. Niektorí izraelskí politici už skôr vyhlásili, že Izrael bude prenasledovať lídrov Hamasu aj v zahraničí a nielen na palestínskych územiach.

18:06 Izraelský úder pomocou dronu blízko Bejrútu dnes zabil zástupcu šéfa politického krídla hnutia Hamas a vedúceho predstaviteľa tejto radikálnej palestínskej skupiny v Libanone Sáliha Arúrího. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na tri bezpečnostné zdroje, správu priniesla tiež libanonská televízna stanica blízka islamistickému hnutiu Hizballáh. Libanonské štátne médiá krátko predtým oznámili, že pri explózii na južnom predmestí hlavného mesta zomreli štyria ľudia. Izraelská armáda na otázku Reuters uviedla, že správy zahraničných médií nekomentuje.

17:50 Líder militantného hnutia Hamas Ismail Haníja v utorok vyhlásil, že je otvorený jednotnej palestínskej vláde, ktorá by spravovala Pásmo Gazy ovládané Hamasom aj Izraelom okupovaný Západný breh Jordánu. TASR správu prebrala od agentúry AFP. "Dostali sme množstvo podnetov týkajúcich sa internej (palestínskej) situácie a sme otvorení myšlienke národnej vlády Západného brehu Jordánu a Gazy," vyhlásil Haníja počas príhovoru prenášaného televíziou al-Džazíra.

17:11 Len 15 percent Izraelčanov si želá, aby izraelský premiér Benjamin Netanjahu v tejto funkcii zostal aj po skončení vojny Izraela s militantným hnutím Hamas v Pásme Gazy. Vyplýva to z prieskumu Izraelského inštitútu pre demokraciu (IDI) zverejneného v utorok. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

16:30 Turecké úrady oznámili, že zadržali 34 ľudí podozrivých zo špionáže pre Izrael.

14:30 Vo veku 98 rokov v utorok zomrel Cvi Zamir, bývalý šéf izraelskej tajnej služby Mosad, ktorý v roku 1973 varoval pred hroziacim útokom Egypta a Sýrie na Izrael. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

12:38 Izraelská armáda v utorok oznámila, že začala vyšetrovať vojaka, ktorý je podozrivý zo zabitia Palestínčana zadržaného v Pásme Gazy. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP. "Terorista bol odovzdaný pod dohľad istého vojaka, ktorý ho údajne na základe podozrenia zastrelil. Na základe predbežných informácií sa začalo vyšetrovanie vojenskej polície s cieľom preskúmať okolnosti streľby," uviedla

11:29 Turecké úrady zadržali 33 ľudí, ktorých podozrievajú z vykonávania špionáže pre izraelskú tajnú službu Mossad, uviedla dnes turecká agentúra Anadolu. Po ďalších 13 ľuďoch polícia v tejto súvislosti pátra.

11:28 Izraelská centrálna banka znížila na začiatku tohto roka hlavnú úrokovú sadzbu o štvrť percentuálneho bodu. Urobila tak prvýkrát za takmer štyri roky, čím sa Izrael stal prvým z priemyselne rozvinutých štátov, ktoré pristúpili k uvoľneniu menovej politiky. Centrálna banka však zároveň vyzvala vládu, aby obmedzila výdavky, ktoré počas bojov Izraela s palestínskym hnutím Hamas prudko vzrástli. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

10:16 Nad letiskom v severoirackom Irbieli, kde pôsobia americkí vojaci a ich spojenci, bol zostrelený ozbrojený dron, napísala dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na dva nemenované bezpečnostné zdroje. Či si incident vyžiadal škody alebo obete na životoch, nie je v tejto chvíli jasné.

10:15 Izraelskí vojaci dnes pri prestrelke na okupovanom Západnom brehu Jordánu zabili piatich palestínskych ozbrojencov, píše agentúra Reuters s odvolaním sa na oznámenie izraelskej armády.

7:52 Izraelské lietadlá a tanky v noci na dnes zintenzívnili údery v južnej časti Pásma Gazy po tom, ako Izrael oznámil, že plánuje stiahnuť časť svojich vojakov. S odvolaním sa na miestnych obyvateľov to uviedla agentúra Reuters. Zníženie počtu vojakov zapojených do ofenzívy, ktorú Izrael v palestínskom Pásme Gazy vedie proti radikálnemu hnutiu Hamas, podľa Spojených štátov signalizuje postupný prechod k operáciám nižšej intenzity na severe enklávy.

Izrael zbiera dôkazy o masakre zo strany militantov Hamasu pre súd

Izrael vyšetruje masakru, ktorú vlani 7. októbra na jeho území spáchali palestínski militanti z hnutia Hamas i ďalších skupín. Podľa médií to môže viesť k jednému z najvýznamnejších súdnych prípadov v povojnovom období, informuje TASR podľa pondelkovej správy agentúry DPA. Izraelskí vyšetrovatelia v súčasnosti vykonávajú rekonštrukciu spomenutých udalostí na základe zhruba 200.000 fotografií a videí, ako aj 2000 svedeckých výpovedí. Cieľom je iniciovať predvedenie zodpovedných pred spravodlivosť, ako uviedol denník The Wall Street Journal (WSJ). Izrael doposiaľ identifikoval približne 800 civilistov zavraždených počas útokov zo 7. októbra - vrátane 37 maloletých vo veku do 17 rokov, pričom šesť týchto obetí malo menej než päť rokov, píše denník.

Izraelskí vojaci nakladajú granáty do tanku v odstavnej oblasti v južnom Izraeli pri hraniciach s Gazou
Zobraziť galériu (6)
Izraelskí vojaci nakladajú granáty do tanku v odstavnej oblasti v južnom Izraeli pri hraniciach s Gazou  (Zdroj: SITA/AP/Ohad Zwigenberg))

Podľa vedenia forenzného centra preukázali tomografické snímky obetí znaky mučenia a popráv. Forenzné dôkazy, ktoré novinám poskytli izraelskí predstavitelia, okrem iného preukázali, že niektoré obete boli upálené zaživa. Na fotografiách je tiež vidieť zámerné zohavenie tiel obetí vrátané genitálií mužov i žien, píše DPA. Telá žien a dievčat okrem toho preukazovali rôzne formy sexuálneho násilia. Bývalý námestník izraelského generálneho prokurátora Roi Sheindorf denníku uviedol, že Izrael ešte nikdy nečelil zločinom ani vyšetrovaniu takéhoto rozsahu.

Palestínske militantné hnutie Hamas poprelo, že by jeho bojovníci zabíjali deti a znásilňovali ženy, píše WSJ. Vedenie izraelskej polície označil útok militantnov zo 7. októbra za bezprecedentný vo svojej krutosti a systematickosti, pripomína DPA. Podľa novín to pravdepodobne bude najvýznamnejší proces v Izraeli od čias súdu s nacistickým zločinom Adolfom Eichmanom v roku 1961, ktorého za svoj podiel na holokauste obesili. Bola to jediná súdna poprava, ktorú Izrael doposiaľ uskutočnil.

Izraelskí činitelia majú obavu, že by ICJ mohol Izrael obviniť z genocídy

Haarec v článku píše o obavách bezpečnostných činiteľov a prokuratúry a informuje o vysokopostavenom izraelskom právnom expertovi, ktorý v uplynulých dňoch varoval najvyššie vedenie izraelskej armády pred "reálnym nebezpečenstvom, že súd vydá príkaz vyzývajúci Izrael na zastavenie paľby". Izrael by podľa odborníka bol takýmto rozhodnutím viazaný.

Ak by takto súd rozhodol, panuje podľa denníka obava, že by to viedlo k izolácii Izraela a napríklad tiež sankciám voči nemu či bojkotu izraelských firiem. Juhoafrická republika vo svojom podaní Medzinárodnému súdnemu dvoru tvrdí, že Izrael v Gaze pácha genocídu a netrestá osoby, ktoré ku genocíde podnecujú. Je tiež presvedčená, že Izrael sa dopúšťa vojnových zločinov a zločinov proti ľudskosti.

Izraelský vojenský vrtuľník letí v blízkosti hranice medzi Izraelom a Gazou, pohľad z južného Izraela, pondelok 1. januára 2024.
Zobraziť galériu (6)
Izraelský vojenský vrtuľník letí v blízkosti hranice medzi Izraelom a Gazou, pohľad z južného Izraela, pondelok 1. januára 2024.  (Zdroj: SITA/AP Photo/Leo Correa)

Izrael, ktorý masívnou vojenskou operáciou reaguje na októbrový útok palestínskeho radikálneho hnutia Hamas, ktorý si v Izraeli vyžiadal okolo 1200 mŕtvych, to popiera a tvrdí, že dodržiava medzinárodné právo. Kritiky kvôli vysokému počtu civilných obetí či tomu, že na začiatku vojny Gazu úplne odrezal od dodávok vody, potravín či liekov, sa mu ale opakovane dostáva aj od medzinárodných organizácií a spojencov.

Expertka na medzinárodné právo z Haifskej univerzity Shelly Aviv Jeiniová je presvedčená o tom, že juhoafrickú sťažnosť nemožno brať na ľahkú váhu. Na preukázanie zločinu genocídy je podľa nej potrebné dve veci - jednak dokázať zámer vyhladiť určitú skupinu ľudí a jednak ukázať na konkrétne činy, ktoré tento cieľ napĺňajú.

Izraelský útok na juhu Libanonu
Zobraziť galériu (6)
Izraelský útok na juhu Libanonu  (Zdroj: TASR/AP/Mohammed Zaatari)

Poznamenáva, že podľa Juhoafrickej republiky prvý bod dokazujú vyjadrenia vysokopostavených izraelských činiteľov a verejná atmosféra v Izraeli, kde niektorí hovoria o vymazaní Gazy z mapy alebo jej porovnaní so zemou. Na druhý bod potom podľa africkej krajiny ukazujú rozsiahle škody spôsobené civilistom v Gaze či hlad, ktorým trpia.

Ďalší právny expert Eliav Lieblich z univerzity v Tel Avive sa domnieva, že niektoré extrémistické vyjadrenia vysokopostavených izraelských činiteľov sa skutočne môžu považovať za dôkaz zámeru ublížiť civilným obyvateľom Gazy. Zároveň by však podľa neho pre Juhoafrickú republiku bolo zložité preukázať, že existuje priama súvislosť medzi vyjadreniami niektorých politikov a vojenskými akciami izraelskej armády. "Ale tieto nezodpovedné vyhlásenia o vymazaní Gazy budú vyžadovať, aby Izrael vysvetlil, prečo takýto zámer nemá," myslí si.

MIMORIADNY ONLINE Druhý najvyššie
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Peter Dejong)

Medzinárodný súdny dvor sídli v Haagskom Paláci mieru v Holandsku a je jedným zo šiestich hlavných orgánov OSN. Jeho hlavnou úlohou je riešiť spory medzi štátmi a podávať posudky k právnym otázkam na žiadosť oprávnených orgánov. Súd sa zaoberá napríklad početnými územnými spormi, v posledných rokoch ale aj otázkami genocídy. Rozsudky ICJ sú konečné a nemožno sa proti nim odvolať, súd však zároveň nemá žiadne právomoci, ako štáty donútiť, aby sa jeho rozhodnutím riadili.

Viac o téme: IzraelGazaVojnaHamas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu