Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Hrozí ďalší vojenský konflikt! Izrael je pripravený zaútočiť na TÚTO krajinu

Izraelskí vojaci pri hraniciach pásma Gazy. Ilustračné foto
Izraelskí vojaci pri hraniciach pásma Gazy. Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Tsafrir Abayov)

JERUZALEM - Hizballáh v Libanone má raketový arzenál, ktorý ohrozuje Izrael. Židovský štát je zase vojensky schopný spôsobiť obrovské škody svojej susednej krajine. Keďže sa boje v pohraničnej oblasti rozširujú, Izrael už nevylučuje ofenzívu.

Izraelská armáda je stále viac pripravená výrazne rozširovať boj proti šiitským milíciám Hizballáh v Libanone. "Dnes sme schválili množstvo plánov do budúcnosti a v prípade potreby musíme byť pripravení na ofenzívu," povedal náčelník generálneho štábu Herzi Halevi počas návštevy velenia armády v severoizraelskom meste Cfat. "Izraelské obranné sily a ich severné velenie sú na veľmi vysokej úrovni pripravenosti," dodal.

Hizballáh v Libanone sleduje rovnakú extrémistickú a nebezpečnú ideológiu ako Hamas a strieľa na sväté miesta v Izraeli, uviedol Daniel Hagari (Zdroj: Twitter/Israel Defense Forces)

Od útoku islamistického Hamasu, ktorý operuje z pásma Gazy, na pohraničnú oblasť v južnom Izraeli 7. októbra, izraelská armáda neustále bojuje s jednotkami Hizballáhu v južnom Libanone. Hizballáh dnes vypálil rakety na izraelské pohraničné mesto Kiriat Šmona. Izraelská polícia uviedla, že niekoľko budov bolo poškodených. Ľudia sa nezranili.

Na začiatku vojny v Gaze úrady z bezpečnostných dôvodov priviedli do vnútrozemia desaťtisíce obyvateľov severného regiónu. Izraelské útoky na pozície Hizballáhu v južnom Libanone si vyžiadali troch mŕtvych vrátane bojovníka Hizballáhu, informovala libanonská tlačová agentúra NNA.

Obe strany sa zatiaľ vyhýbajú eskalácii

Boje od začiatku októbra predstavujú najhoršiu vojenskú konfrontáciu v tejto lokalite od druhej libanonskej vojny v roku 2006. Odborníci však tvrdia, že stále dodržiavajú určité nevyslovené pravidlá. Obe strany sa zatiaľ ďalšej eskalácii vyhýbajú.

Hizballáh, ktorý je vyzbrojovaný Iránom, v podstate kontroluje vládu v Libanone a má raketový arzenál, ktorý ohrozuje Izrael. Židovský štát je zase vojensky schopný spôsobiť Libanonu obrovské škody.

Viac o téme: OfenzívaIzraelLibanonHizballáh
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu