Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Izraelský Najvyšší súd zamietol dodatok vládnej reformy súdnictva: Reforma vlani vyvolala protesty

(Zdroj: X/Reuters)

JERUZALEM - Izraelský Najvyšší súd v pondelok zamietol dodatok návrhu vládnej reformy súdnictva, ktorý obmedzuje právomoci súdov. Reforma vlani vyvolala v Izraeli rozsiahle protesty. Informuje o tom agentúra DPA.

Najvyšší súd vo vyhlásení uviedol, že proti dodatku rozhodlo osem z 15 členov senátu. "Je to z dôvodu vážneho a bezpríkladného poškodenia základných znakov Izraela ako demokratickej krajiny," uviedol Najvyšší súd.

archívne video

Hamas umiestnil výbušniny do škôlky v Gaze (Zdroj: Twitter/Israel Defense Forces)

Izraelský parlament vlani v júli schválil túto časť reformy, ktorá obmedzuje právomoci Najvyššieho súdu blokovať rozhodnutia vlády, ak usúdil, že sú neprimerané. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu tvrdil, že rozsiahle reformy súdnictva, ktoré jeho vláda navrhla vlani, sú potrebné na napravenie rovnováhy medzi zvolenými predstaviteľmi a súdnictvom.

Jeho kritici však upozorňujú, že táto reforma vytvára cestu k autoritárskej vláde a premiér by ju mohol využiť na zrušenie možného usvedčujúceho rozsudku voči jeho osobe. Netanjahu je súdený v troch prípadoch korupcie. V Izraeli v reakcii na reformu prepukli demonštrácie, na ktorých sa pravidelne zúčastňovali desaťtisíce ľudí. Protesty sa však skončili v októbri, keď vypukla vojna v Pásme Gazy, píše DPA.

Netanjahuova strana Likud kritizuje rozhodnutie súdu o reforme súdnictva

Izraelská pravicová strana Likud premiéra Benjamina Netanjahua v pondelok kritizovala rozhodnutie Najvyššieho súdu, ktorý zamietol dôležitú časť vládnej reformy súdnictva. Informuje o tom agentúra DPA. "Je poľutovaniahodné, že Najvyšší súd sa rozhodol prijať rozsudok v ústrednom spoločenskom spore v období, keď izraelskí vojaci z radov pravice i ľavice bojujú a vystavujú svoje životy nebezpečenstvu vo vojne," uviedla strana. Rozhodnutie súdu je podľa nej v rozpore s vôľou ľudu v prospech jednoty, najmä v období vojny.

Izraelský minister spravodlivosti minister Jariv Levin Najvyšší súd kritizoval za to, že prevzal všetky právomoci. Levin je jedným z tvorcov návrhu reformy, píše agentúra AFP. Najvyšší súd v pondelok zamietol dodatok návrhu vládnej reformy súdnictva, ktorý obmedzuje právomoci súdov. Netanjahuova vláda sa túto reformu usilovala presadiť aj napriek vlne protestov, ktoré v krajine prepukli vlani, pripomína DPA.

Viac o téme: ReformaSúdnictvoZamietnutieNajvyšší súdIzrael
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu