Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

MIMORIADNY ONLINE Izrael zasiahol obytnú budovu v Chán Júnise v Pásme Gazy: Zahynulo 20 ľudí

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP Photo/Adel Hana)

GAZA - Izraelský útok na obytnú budovu v blízkosti nemocnice v Chán Júnise v Pásme Gazy si v stredu vyžiadal 20 mŕtvych a desiatky zranených, oznámil palestínsky Červený polmesiac. Agentúra DPA pripomína, že tieto informácie nebolo možné nezávisle overiť. Izraelská armáda ich podľa svojho hovorcu preveruje.Situáciu sledujeme online.

Naživo z Gazy 

VIDEO Hizballáh v Libanone sleduje rovnakú extrémistickú a nebezpečnú ideológiu ako Hamas  a strieľa na sväté miesta v Izraeli, uviedol Daniel Hagari

Hizballáh v Libanone sleduje rovnakú extrémistickú a nebezpečnú ideológiu ako Hamas a strieľa na sväté miesta v Izraeli, uviedol Daniel Hagari (Zdroj: Twitter/Israel Defense Forces)

ONLINE

21:50 Premiér Benjamin Netanjahu hovoril v stredu večer s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom, uviedla kancelária premiéra vo vyhlásení.

21:16 Izraelská polícia dostala v stredu večer hlásenie o výbuchu na ulici Galei Techelet v meste Herzliya. Na miesto dorazili policajné zložky a tím na zneškodňovanie bômb.

20:28 Izraelský najvyšší súd v návrhu rozhodnutia zrušil kľúčový zákon o reforme súdnictva.

19:12 Izraelský tínedžer uväznený za odmietnutie služby IDF, ako dôvod uvádza vojnu s Hamasom v Gaze.

18:45 Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v stredu tvrdil, že medzi izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom a nacistickým vodcom Adolfom Hitlerom neexistuje žiaden rozdiel. Izraelské útoky na Pásmo Gazy pritom prirovnal k zaobchádzaniu nacistov so židovským obyvateľstvom.Izraelský premiér Erdoganove tvrdenia odmietol a zároveň ho obvinil z genocídy Kurdov.

17:13 Irán sa pomstí Izraelu za pondelkové zabitie generála svojich Islamských revolučných gárd Saída Razího Músávího na predmestí sýrskeho Damasku. Vyhlásil to v stredu iránsky minister obrany Mohammad Rezá Aštijání."V pravý čas a na správnom mieste dáme tomuto slabému sionistickému nepriateľovi (Izraelu) ráznu odpoveď," povedal iránsky minister obrany.

16:26 Izraelský útok na obytnú budovu v blízkosti nemocnice v Chán Júnise v Pásme Gazy si v stredu vyžiadal 20 mŕtvych a desiatky zranených, oznámil palestínsky Červený polmesiac. Agentúra DPA pripomína, že tieto informácie nebolo možné nezávisle overiť.

Izraelská armáda ich podľa svojho hovorcu preveruje.DPA doplnila, že izraelská armáda v stredu útočila aj na ciele v Predjordánsku a Libanone.Ministerstvo zdravotníctva v Pásme Gazy, ktoré ovláda militantná organizácia Hamas, v stredu vyhlásilo, že počas uplynulých 24 hodín prišlo o život pri izraelských útokoch v tejto palestínskej enkláve 195 ľudí a ďalších 325 utrpelo zranenia. Od začiatku vojny po útoku Hamasu na Izrael zo 7. októbra zahynulo údajne v Pásme Gazy 21.110 ľudí.

15:54 Jordánsky kráľ Abdalláh a egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí po stredajšom samite v Káhire uviedli, že odmietajú akýkoľvek izraelský krok k vyhosteniu Palestínčanov v Gaze a na Západnom brehu Jordánu.

14:37 Muhammad Hassan Yaghi, výkonný asistent Hasana Nasralláha, vodcu Hizballáhu, zomrel „po dlhej chorobe“, podľa správy v libanonskom spravodajstve Elnashra.

13:54 Palestínsky prezident Mahmúd Abbás označil izraelskú vojenskú operáciu v Pásme Gazy za "viac než len vyhladzovaciu vojnu" a obvinil Spojené štáty z toho, že stále prebieha. "Náš národ takú vojnu nikdy (predtým) nezažil, dokonca ani v roku 1948 počas Nakby," vyhlásil Abbás. Arabský výraz Nakba (katastrofa) označuje masové vysídlenie Palestínčanov počas arabsko-izraelskej vojny v roku 1948.

13:35 Toto je Al-Shawa Tower v Gaze po jej zničení okupáciou.

13:20 Tretí najväčší emirát Spojených arabských emirátov (SAE) Šardžá tento rok zakázal novoročné ohňostroje, aby tak vyjadril solidaritu s obyvateľmi Pásma Gazy. Informuje správa agentúry Reuters.

13:00 Hamas popiera platnosť toho, čo oznámil hovorca Islamských revolučných gárd, brigádny generál Ramadan Sharif, o povodňovej operácii Al-Aksá a jej motívoch.

12:32 Humanitárne podmienky sa zhoršujú, keďže agresia a obliehanie pásma Gazy pokračuje. Snažia sa pozbierať všetko jedlo, ktoré nájdu.

12:10 Izrael súhlasí s otvorením humanitárneho námorného koridoru do Pásma Gazy z Cypru za podpory Británie. Informoval o tom izraelský denník Israel Hajom s odvolaním sa na izraelského ministra zahraničia Eliho Kohena, ktorý ale nespresnil, od kedy by mal byť takýto koridor otvorený. Humanitárna pomoc sa do Pásma Gazy zatiaľ dostáva len cez prechod Rafah z Egypta a asi desať dní aj cez prechod Kerem Šalom z Izraela. Dodávky sú ale stále nedostatočné a podľa varovania OSN z minulého týždňa v Pásme Gazy hrozí hlad.

11:44 Pri izraelskom útoku na juhu Libanonu zahynuli militant z libanonského hnutia Hizballáh, jeho brat a manželka, informovali v stredu libanonské štátne médiá. Príbuzní obetí uviedli, že brat militanta bol austrálskym občanom. Informuje správa agentúry AFP.

11:05 Izraelské okupačné sily zdemolovali palestínsky dom v dedine Al Jawaya, západne od mesta Yatta, južný Hebron.

10:35 Najvyššiemu armádnemu veliteľovi pre oblasť stredného Izraela, ktorá zahŕňa aj okupovaný Západný breh Jordánu, hrozí nebezpečenstvo od skupiny radikálnych židovských osadníkov, varoval šéf tajnej služby Šin Bet podľa serveru The Times of Israel (ToI). Ten tiež dnes napísal, že v predchádzajúcich dňoch sa na Západnom brehu objavilo aj niekoľko plagátov s nápisom "Wanted" žiadajúcich zadržanie generálmajora Jehudu Foxa.

Viac o téme: VojnaIzraelPalestínaGazaHamas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu