Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

MIMORIADNY ONLINE Izrael údajne zničil obytnú budovu v Rafahu: Gaza hlási 23 obetí

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP Photo/Adel Hana)

GAZA - Najmenej 23 Palestínčanov zahynulo a desiatky ďalších utrpeli zranenia pri štvrtkovom leteckom útoku Izraela na obytnú budovu v Rafahu na juhu Pásma Gazy pri hraniciach s Egyptom. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa komunikačné oddelenie neďalekej nemocnice al-Kuwajtí.

Naživo z Gazy

VIDEO Náčelník štábu izraelských vzdušných síl sa vyjadruje k nepravdivým tvrdeniam: 

Náčelník štábu izraelských vzdušných síl sa vyjadruje k nepravdivým tvrdeniam (Zdroj: X/Israel Defense Forces)

ONLINE

21:52 Najmenej 23 Palestínčanov zahynulo a desiatky ďalších utrpeli zranenia pri štvrtkovom leteckom útoku Izraela na obytnú budovu v Rafahu na juhu Pásma Gazy pri hraniciach s Egyptom.Televízia al-Džazíra, ktorá má v oblasti svojich reportérov a jej správu citovala aj britská BBC, uviedla, že letecký útok Izraela túto obytnú budovu "zrovnal so zemou". Nachádzali sa v nej údajne vysídlení Palestínčania. Na začiatku ofenzívy vyzval Izrael civilistov, aby sa zo severu Pásma Gazy evakuovali na juh.

20:44 Izraelská armáda vo štvrtok vyjadrila ľútosť nad následkami svojho útoku, pri ktorom 24. decembra prišlo v utečeneckom tábore Maghází v palestínskom Pásme Gazy o život niekoľko desiatok ľudí. Informovala o tom stanica BBC.Armáda zverejnila vyhlásenie, podľa ktorého bol útok zameraný na operatívcov Hamasu, no spôsobil neočakávané straty aj v radoch nezúčastnených civilistov.

20:16 Hamas je znepokojený správami, že Irán a Hizballáh vedeli o útoku 7. októbra. 

19:55 Netanjahu sprevádza amerického kongresmana po amputácii na návštevu zranených vojakov.

18:03 Izraelská armáda vo štvrtok oznámila, že pri raziách v zmenárňach a u iných poskytovateľov finančných služieb na Západnom brehu Jordánu skonfiškovala peniaze v hodnote niekoľkých miliónov eur, ktoré boli určené na financovanie militantnej skupiny Hamas.Vo vyhlásení armády sa uvádza, že do razií vo viacerých mestách vrátane Ramalláhu, Džanínu, Túlkarmu a Hebronu sa zapojila aj izraelská polícia a spravodajská služba Šin Bet.

17:52 Viac ako 15 vojakov IDF bolo v Gaze vyhlásených za mŕtvych bez tiel

16:26 Slovensko poskytlo materiálnu pomoc pre obyvateľov pásma Gazy. Ide o 11.816 ton pomoci vo výške 66.698 eur. SR tak prispieva k medzinárodnej snahe o zmiernenie následkov humanitárnej krízy v pásme Gazy.

15:52 Izraelský vojak zomrel v utorok na vzácnu plesňovú infekciu, ktorú dostal po zranení v Gaze pred viac ako dvoma týždňami.

14:12 Egypt zatiaľ nedostal odpoveď na návrh prímeria v Gaze.

13:31 Mladá Palestínčanka v pokročilom štádiu tehotenstva išla v Pásme Gazy pešo niekoľko kilometrov s tromi deťmi, aby unikla izraelskému bombardovaniu a bojom izraelskej armády s hnutím Hamas. Nakoniec sa jej podarilo dostať do utečeneckého tábora Dajr Balah, kde porodila štvorčatá - dve dievčatá a dvoch chlapcov. Čoskoro ale musela nemocnicu opustiť, aby uvoľnila miesto ďalším pacientom, informoval dnes denník The National.

11:49 Organizácia Spojených národov vyzvala Izrael, aby ukončil nezákonné zabíjanie Palestínčanov na okupovanom Západnom brehu Jordánu, a odsúdila prudké zhoršenie situácie v oblasti ľudských práv. V dnešnej správe to uviedol Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva (OHCHR). Izraelské orgány sa k správe bezprostredne nevyjadrili.

8:31 Neďaleko obce Eliad na Golanských výšinách anektovaných Izraelom sa zrútilo bezpilotné lietadlo. Vo štvrtok to oznámila izraelská armáda. K zodpovednosti za útok v tejto oblasti sa prihlásila iracká ozbrojená skupina napojená na militantov z hnutia Hamas. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

8:24 Izraelské veľvyslanectvo v Soule zverejnilo tento týždeň na svojom účte na sieti X video, ktoré zobrazuje hypotetický útok Hamasu na Južnú Kóreu, podobný útoku palestínskeho hnutia na Izrael zo 7. októbra. Po kritike zo strany juhokórejskej vlády veľvyslanectvo v stredu video odstránilo. Informoval o tom dnes denník The Times of Israel (ToI) s odvolaním sa na juhokórejské médiá. Tie citovali izraelského veľvyslanca v Kórei, ktorý povedal, že cieľom bolo, aby ľudia vo východnej Ázii pochopili, prečo Izrael vedie vojnu v Gaze.

Macron v telefonáte s Netanjahuom žiadal o "trvalé prímerie" v Gaze

"Francúzsko bude v nadchádzajúcich dňoch pracovať v spolupráci s Jordánskom na uskutočnení humanitárnych operácií v Gaze," uviedol vo vyhlásení úrad francúzskeho prezidenta. Macron, ktorý je spojencom Netanjahua od začiatku vojny vyvolanej bezprecedentným útokom palestínskeho radikálneho hnutia Hamas na Izrael 7. októbra, izraelskému premiérovi v telefonáte povedal o svojich "najhlbších obavách" v súvislosti s civilnými úmrtiami a núdzovou humanitárnou situáciou v Gaze.

MIMORIADNY ONLINE Izrael údajne
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Mohammed Badra/Pool photo via EPA)

 Nástojil takisto na dôležitosti opatrení zameraných na ukončenie násilia zo strany izraelských osadníkov proti palestínskymi civilistom na okupovanom Západnom brehu Jordánu, ako aj zabránenia nových plánovaných osád v tejto oblasti, cituje AFP. Najnovší konflikt v Gaze vypukol po útokoch ozbrojencov Hamasu, pri ktorých prišlo na juhu Izraela o život približne 1140 ľudí, zväčša civilistov. Palestínski militanti do Pásma Gazy okrem toho zavliekli zhruba 250 rukojemníkov; podľa Izraela ich v zajatí stále zostáva 129. Izrael na to reagoval pozemnou i vzdušnou ofenzívou na Pásmo Gazy, pri ktorej prišlo o život už najmenej 21.110 ľudí, zväčša žien a detí, vyplýva z údajov palestínskeho, Hamasom riadeného ministerstva zdravotníctva.

 Izrael musí byť pripravený na boj proti Hizballáhu

"Dnes sme schválili rôzne plány do budúcnosti a musíme byť v prípade potreby pripravení na ofenzívu," uviedol Halevi počas stredajšej návštevy velenia armády v severoizraelskom meste Safed. Izraelské obranné sily "a v rámci nich aj severné velenie sú na veľmi vysokej úrovni pripravenosti", dodal. Izraelská armáda neustále bojuje s jednotkami Hizballáhu od bezprecedentného útoku palestínskych militantov na svoje územie, ku ktorému došlo 7. októbra, pripomína DPA. Izrael reagoval rozsiahlou pozemnou i vzdušnou ofenzívou na Pásmo Gazy. Hizballáh v stredu odpálil rakety na izraelské pohraničné mesto Kirjat Šmona a izraelská polícia uviedla, že pritom došlo k poškodeniu niekoľkých budov; zranenia však neutrpel nik.

Na začiatku vojny v Gaze úrady v Izraeli presunuli desiatky tisícky obyvateľov severného regiónu do vnútrozemia krajine z bezpečnostných dôvodov. Libanonská tlačová agentúra NNA uviedla, že počas útokov Izraela na pozície Hizballáhu na juhu Libanonu zahynuli v stredu traja ľudia vrátane bojovníka tohto hnutia. Boje v rámci ofenzívy v Gaze sú pritom najzávažnejšou vojenskou konfrontáciou od druhej libanonskej vojny v roku 2006, píše DPA. Podľa pozorovateľov sa však obe strany doposiaľ držia istých nepísaných pravidiel - zatiaľ sa vyhli ďalšej eskalácii. Iránom podporovaný Hizballáh ovláda vládu v Libanone a disponuje arzenálom rakiet, ktoré predstavujú hrozbu pre Izrael. Židovský štát je však naopak vojensky schopný spôsobiť Libanonu nesmierne škody, pripomína DPA.

Viac o téme: IzraelGazaVojnaHamas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu