Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

MIMORIADNY ONLINE Izraelská armáda zničila úkryt šéfa Hamasu na severe Gazy: Opäť znejú sirény!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP Photo/Adel Hana)

TEL AVIV - Izraelská 70-ročná rukojemníčka Judith Weinsteinová Haggaiová, ktorá patrila do kibucu Nir Oz, bola militantným palestínskym hnutím Hamas zavraždená. Vo štvrtok to oznámil kibuc. Správy sme prevzali z tlačových agentúr DPA a AFP. Situáciu sledujeme ONLINE.

Naživo z Gazy

VIDEO Izraelsko-palestínsky konflikt pokračuje, video zachytáva útok na kostol deň po Vianociach

Izraelsko-palestínsky konflikt pokračuje, video zachytáva útok na kostol deň po Vianociach (Zdroj: Twitter/Israel Defense Forces)

ONLINE 

21:55 Izraelský minister zahraničných vecí povedal, že žiadosť Južnej Afriky na Medzinárodný súdny dvor, aby postavil Izrael pred súd za zločiny spáchané v Gaze, je „urážkou na cti krvi“, ktorá nemá „žiadny faktický a súdny základ a je opovrhnutiahodným a lacným zneužívaním súdu“. 

21:20 Generálny riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus v piatok vyjadril svoje znepokojenie nad šírením infekčných ochorení v Pásme Gazy. Informuje agentúra AFP.

21:00 Izraelská armáda v piatok oznámila, že lokalizovala a zničila úkryt šéfa Hamasu v Pásme Gazy Jahju Sinwára. Podľa nej išlo o byt na predmestí mesta Gaza, pod ktorým sa nachádzal rozsiahly systém tunelov, informuje denník The Guardian. 

20:10 Deti v Gaze žiadajú prímerie.

19:30 Trojica palestínskych bratov opísala agentúre Reuters podľa nich neľudské zaobchádzanie, ktorému boli vystavení v izraelskom zajatí. V zariadeniach pod kontrolou izraelskej armády zostali zhruba dva týždne bez toho, aby boli z niečoho obvinení. Jej rozprávanie nemohla agentúra Reuters nezávisle overiť. Izraelská armáda tvrdí, že dodržiava medzinárodné právo. Úrady OSN tvrdia, že dostali viac podnetov, v ktorých sa Palestínčania sťažujú na zlé zaobchádzanie počas izraelského väznenia.

19:00 Južná Afrika začína konanie proti Izraelskému štátu pred Medzinárodným súdnym dvorom podľa Dohovoru o genocíde a požaduje predbežné opatrenia.

18:00 Hizballáh je taký hrdý na svoj útok na kostol deň po Vianociach, že ho dokonca zverejnil.

17:10 20 členov jeho rodiny je preč. Spôsob, akým zadržiava slzy, je srdcervúci.

16:20 Gaza dnes z druhej strany ostnatého plota.

15:45 Mediálny úrad so sídlom v Gaze v utorok tvrdil, že Izrael odoberá orgány z tiel Palestínčanov na základe preskúmania desiatok tiel, ktoré dostali od izraelských síl. Vyhlásenie zdôraznilo významné zmeny na telách a známky krádeže orgánov, čo naliehalo na medzinárodné vyšetrovanie.

15:08 Sanitka patriaca ministerstvu zdravotníctva bola zničená okupáciou pri poskytovaní zdravotníckych služieb občanom v Jabalii, krajine severne od sektora.

14:35 Izraelské bezpečnostné zložky dnes dvanásty piatok v rade obmedzili Palestínčanom vstup na Chrámovú horu vo východnom Jeruzaleme a k tradičným piatkovým modlitbám pri mešite Al-Aksá ich tam pustili len malú časť. Stovky ľudí sa preto modlili v neďalekých uliciach, zatiaľ čo okolo stáli policajti so samopalmi, informoval o tom egyptský denník Al-Ahrám.

14:10 V niekoľkých osadách v blízkosti libanonsko-palestínskych hraníc sa opäť rozozvučali sirény v dôsledku obáv z infiltrácie dronov odporu.

14:00 Predstavitelia palestínskeho rezortu zdravotníctva v Pásme Gazy v piatok oznámili, že od začiatku vojny s Izraelom bolo v enkláve zabitých najmenej 21.507 ľudí. Informuje agentúra AFP.

10:45 Izraelské obranné sily (IDF) v piatok oznámili, že rozširujú svoju operáciu v okolí mesta Chán Júnis na juhu palestínskeho Pásma Gazy. TASR správu prevzala z agentúry DPA. IDF na sociálnej sieti X uviedli, že izraelskí vojaci vo štvrtok zabili vo viacerých oblastiach vrátane Chán Júnisu a severnej časti Pásma Gazy desiatky bojovníkov militantného hnutia Hamas. Podrobnosti však neposkytli.

9:00 V Iráne popravili troch mužov a jednu ženu odsúdených na smrť po tom, čo ich tamojšie úrady uznali za vinných zo spolupráce s izraelskou tajnou službou Mosad. Oznámila to v piatok iránska justícia na svojom spravodajskom portáli Mizan Online, informuje TASR podľa správ agentúr AFP a Reuters. "Štyria členovia sabotážnej skupiny spojenej so sionistickým režimom (Izraelom)... boli dnes ráno popravení v severozápadnej iránskej provincii Západný Azerbajdžan," uviedla justícia. Dodala, že všetci štyria "spáchali rozsiahlu činnosť namierenú proti bezpečnosti krajiny pod vedením Mosadu".

6:00 Stovky propalestínskych protestujúcich vyšli vo štvrtok do ulíc New Yorku a usporiadali aj imitovaný pohreb, ktorým demonštrovali proti izraelskému neustálemu bombardovaniu Pásma Gazy. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP. Aktivisti s pútačmi žiadajúcimi okamžité prímerie sa zhromaždili v Parku Bryant v newyorskej štvrti Manhattan, niektorí sa nakrátko zastavili uprostred rušnej Šiestej avenue v srdci časti Midtown Manhattan.

Hamas zastrelil 70-ročnú rukojemníčku, jej telo je stále v Pásme Gazy

O smrti ženy, ktorá mala aj občianstvo USA a Kanady, prišla informácia až teraz, uviedol kibuc a Fórum rodín rukojemníkov. Žena utrpela smrteľné zranenia počas útoku Hamasu na pohraničnú oblasť južného Izraela 7. októbra, ale jej vraždu potvrdili len v týchto dňoch, dosiaľ bola pokladaná za poslednú rukojemníčku s americkým občianstvom zadržiavanú v zajatí Hamasu. "Sme zdrvení vraždou našej matky a starej matky," napísala rodina vo štvrtok vo vyhlásení, ktoré citovali izraelské médiá.

Rukojemníčka Judih Weinstein, ktorú zastrelil Hamas a jej manžel Gad Haggai
Zobraziť galériu (3)
Rukojemníčka Judih Weinstein, ktorú zastrelil Hamas a jej manžel Gad Haggai  (Zdroj: SITA/AP Photo/Hatem Ali)

Jej 72-ročný manžel Gad Haggai, s dvojakým izraelsko-americkým občianstvom, bol vyhlásený za mŕtveho minulý týždeň. Obaja utrpeli vážne zranenia, spôsobené nábojmi vystrelenými militantmi z Hamasu pri masakri v južnom Izraeli 7. októbra. Žena telefonicky žiadala o pomoc, ale tá neprišla. Príbuzní a správa kibucu najprv predpokladali, že manželia utrpeli vážne zranenia a Hamas ich odvliekol do Pásma Gazy, kde toto hnutie vládne. Kibuc uviedol, že Hamas má stále ich telá. Kibuc Nir Oz označil ženu za oddanú učiteľku angličtiny, ktorá sa špecializovala na deti trpiace úzkosťou. Bola poetkou a podnikateľkou, ktorá sa zapájala do mierových iniciatív.

Prezident USA Joe Biden uviedol, že sú s manželkou Jill "zdrvení" správou o smrti americkej rukojemníčky. "Tento tragický vývoj nás zasiahol hlboko v duši, prichádza po minulotýždňovej správe, že manžela tejto ženy (...) údajne Hamas tiež zavraždil," dodal Biden. Americký prezident tiež uviedol, že spolu s prvou dámou "sú v srdci so štyrmi deťmi manželov, so siedmimi vnúčatami a ďalšími ich blízkymi". "Nikdy nezabudnem, s čím sa mi zverila ich dcéra a rodinní členovia ostatných Američanov zadržiavaných v zajatí v Gaze. Celé týždne prežívajú peklo. Žiadna rodina by nemala prežívať takéto utrpenie. A opakujem záväzok, ktorý som dal všetkým rodinám ľudí, stále zadržiavaných v zajatí: neprestaneme pracovať na tom, aby sme ich priviedli domov," napísal tiež Biden v oznámení zverejnenom tlačovým úradom Bieleho domu.

Útok Hamasu zo 7. októbra bol najhorším masakrom v dejinách Izraela. Militanti z Hamasu a ďalších extrémistických skupín prenikli z palestínskeho Pásma Gazy do južného Izraela a útočili tam na pohraničné komunity. Zabili približne 1200 ľudí, väčšinou civilistov. Okolo 240 ľudí uniesli do Pásma Gazy. Niektorých v rámci dohody o dočasnom prímerí militanti prepustili. Izrael nedávno oznámil, že v Pásme Gazy je stále zadržiavaných 129 rukojemníkov, tento údaj zahŕňa aj 23 ľudí údajne zavraždených militantmi. Troch rukojemníkov omylom zastrelili izraelskí vojaci v Pásme Gazy, uviedla samotná izraelská armáda.

Viac o téme: VojnaIzraelGazaHamas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu