Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Ďalší prešľap v justícii! Kathleen (56) bola odsúdená za vraždu vlastných detí, jej meno očistili až po 20 rokoch

Kathleen Folbiggová vpravo v objatí kamarátky Tracy Chapmanovej
Kathleen Folbiggová vpravo v objatí kamarátky Tracy Chapmanovej (Zdroj: SITA/AP/Dan Himbrechts)

NOVÝ JUŽNÝ WALES – Austrálsky právny systém sa otriasa v základoch. V minulosti totiž jedno rozhodnutie súdu poslalo za mreže obvinenú, ktorá nič nespáchala. Médiá naprieč celou krajinou ju pritom vyhlasovali za najhoršiu sériovú vrahyňu v dejinách Austrálie. Očista prišla až po dvadsiatich rokoch.

archívne video

Exminister Pavol Rusko je vinný v kauze Maják nádeje: Trest nedostal (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Kathleen Folbiggová bola v roku 2003 odsúdená za viacnásobnú vraždu svojich detí. Súd jej uložil trest odňatia slobody na 25 rokov. Jej čerstvo narodené deti Caleb, Patrick, Sarah a Laura (19 dní až 18 mesiacov) zomreli v rokoch 1989 až 1999. Ako informuje The Guardian, podľa konečného stanoviska súdu mala Kathleen tri deti zadusiť a štvrté dokonca chladnokrvne zabiť. 

Nové svedectvo

Dnes už vieme, že nič z toho sa nestalo. Folbiggová (56) napriek tomu strávila za mrežami 20 rokov. Jej meno bolo očistené až v novembri tohto roku, keď po nezávislom vyšetrovaní dostala milosť a prepustili ju z väzenia. Objavili sa totiž nové vedecké dôkazy, ktoré naznačujú, že jej deti mohli zomrieť z prirodzených príčin alebo pre genetickú mutáciu. 

Vyšetrovateľ Tom Bathurst, bývalý hlavný sudca pre Nový južný Wales (NSW), v novembri tohto roku uviedol, že existuje "zrejmá príčina", ktorá vysvetľuje všetky úmrtia. Bol výslovne proti minulému rozhodnutiu súdu, že matka svoje deti zabila. Bathurst zistil, že Patrickova smrť bola pravdepodobne spôsobená neurologickou poruchou. Smrť Sarah a Laury mala zase spôsobiť genetická mutácia CALM2-G114R, ktorú mal aj ich matka. Calebovu smrť tiež vylúčil ako trestný čin zabitia odsúdenej z roku 2003.  

Zneužitý denník 

Okrem toho pripomenul, že záznamy z denníka Kathleen Folbiggovej boli zneužité počas jej procesu v roku 2003 ako dôkazový materiál, ktorý ju dostal za mreže. Podľa jeho svedectva neobsahovali žiadne konkrétne dôkazy ani priznanie viny medzi riadkami. Na základe tohto posudku zrušil odvolací súd NSW vo štvrtok 15. decembra všetky obvinenia, ktoré sa týkali osoby Kathleen Folbiggovej. 

Omilostená sa v súdnej sieni rozplakala a povedala, že svoje deti nadovšetko milovala. "Sú tu aj dnes so mnou a budú ma sprevádzať do konca môjho života. Spoločnosť a riadiaci systém by sa mali zamyslieť, či je správne obviniť rodiča z vraždy svojich detí aj napriek tomu, že nedisponujú preukázateľnými a jasnými dôkazmi o vine. Som vďačná, že veda sa posunula. Aj vďaka nej sa dospelo k pravdivej strate mojich detí," uviedla Kathleen Folbiggová.  

Už v roku 1999 mali súdy podľa Folbiggovej jasné dôkazy o jej nevine. "Moja nevina sa dala dokázať aj predtým, ale tieto názory boli odignorované," dodala. Po očiste sa predpokladá, že Folbiggová bude žiadať od NSW vyplatenie rekordnej kompenzácie. Prišla o 20 rokov života, ktoré sa jej už nikdy nevrátia. 

Viac o téme: DetiTragédiaSmrťAustráliaJustičný omylKathleen Folbig
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu