Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Odborníci zverejnili predpovede na rok 2024: Chudobní viac schudobnejú a bohatí zbohatnú?

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Getty Images)

NEW YORK – Investovanie do akcií na newyorskej Wall Street sa opäť vracia do života. Spoločnosti na Wall Street však predpokladajú, že vyhliadky na trhoch by mohli byť viac optimistické, ako pesimistické. S dobrými správami prichádza aj Bank of America, podľa ktorej by sa akciové trhy mohli uberať dobrým smerom. Ťažká finančná situácia, ktorá dnes kvári celý svet by sa tak mohla chýliť ku koncu. Pohľady na vývoj ekonomiky sú však stále zmiešané.

archívne video

Peniaze pre samosprávy sú nachystané, tvrdí predseda Demokratov Heger (Zdroj: Topky/Jan Zemiar)

Ťažké roky ekonomickej nestability, v ktorých prežívame už takmer tri roky, by sa podľa svetových špičiek v obchode mohli pomaly začať stabilizovať. Po roku 2022 sme sa v roku 2023 dočkali výrazného rastu cien akcií, pričom niektoré indexy zaznamenali náraz o viac ako 20 a 38 percent.

Stabilná americká ekonomika tak v skúške zjavne obstála. Zmierňovanie inflácie a potencionálne dosiahnutie vrcholu úrokových sadzieb umožnili investorom prekonať svoje obavy ohľadom hroziacej recesie, a tak začali peniaze znova prúdiť.

Nie všetky pohľady do budúcnosti sú však v rámci vývoja finančných trhov až také svetlé. Nezávislý poskytovateľ globálneho investičného výskumu a poradenstva, BCA Research, vyjadruje pesimizmus ohľadom roku 2024. Podľa ich predpovedí by index S&P 500 mohol zažiť najhorší prepad od roku 2008, a to v dôsledku nastupujúcej ekonomickej recesie, ktorú dlho trh očakáva, píše portál Bloomberg.

Odborníci zverejnili predpovede na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA / AP / Sakchai Lalit)

Aj keď sa ozývajú mnohé hlasy, ktoré rapídnemu zlepšeniu situácie v roku 2024 veľké šance nedávajú, podľa druhej najväčšej banky v Spojených štátoch Bank of America je predpoklad pre rok 2024 viac pozitívny. Svoje tvrdenia podkladajú tým, že Fed (Federal Reserve Board) dosiahol významný pokrok pri sprísňovaní svojej menovej politiky po dlhšom čase agresívneho zvyšovania úrokových sadzieb.

Dôvodom pre pozitívne predpovede je tak podľa Bank of Amercia aj fakt, že sa podarilo dosiahnuť dezinfláciu. Pripomínajú zároveň to, že spoločnosť je schopná prispôsobiť sa vyšším sadzbám a inflácii.

Odborníci zverejnili predpovede na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Podľa predpovede amerického nadnárodného finančného inštitútu BMO to vyzerá tak, že rok 2024 prinesie ďalšie silné zisky na akciových trhoch, kedy sa rozbehne druhý rok obdobia rastu akciového trhu, a to aj v prípade možnej hospodárskej recesie. BMO považuje klesajúcu infláciu, klesajúce úrokové sadzby, robustný trh práce a rastúce zisky podnikov za faktory, ktoré budú poháňať ďalší rast akciového trhu v nasledujúcom roku, píše portál.

Dodávajú, že BMO výkonnosť a základy amerického akciového trhu v roku 2023 vytvorili stabilný podklad pre normálny rast ziskov, vývoja ocenenia a aj výkonnosti v období najbližších troch až piatich rokoch.

Viac o téme: PeniazeWall StreetEkonomikaFedInfláciaInvestície
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu