Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Veľvyslanec USA označil kampaň Orbánovej vlády proti Sorosovi za antisemitskú

Maďarský premiér Viktor Orbán a americký veľvyslanec David Pressman.
Maďarský premiér Viktor Orbán a americký veľvyslanec David Pressman. (Zdroj: SITA/AP/Laszlo Balogh, Twitter/Mieczysław Prawy)

BUDAPEŠŤ - Veľvyslanec Spojených štátov v Budapešti David Pressman vo štvrtok ostro kritizoval maďarskú vládu za kampaň, ktorej terčom je aj Alexander Soros, súčasný prezident Nadácie otvorenej spoločnosti (OSF). Podľa amerického diplomata síce maďarská vláda deklaruje nulovú toleranciu voči antisemitizmu, avšak realita je iná.

archívne video

Orbánov trapas v priamom prenose, moldavská prezidentka odmietla jeho pozdrav (Zdroj: Facebook/Violetta Sachon)

Vláda premiéra Viktora Orbána 18. novembra spustila kampaň s plagátom, na ktorom je fotografia predsedníčky Európskej komisie Ursuly von der Leyenovej a Alexandra Sorosa, syna amerického finančníka maďarského pôvodu Georgea Sorosa, s nasledovným sloganom: "Netancujme, ako oni pískajú.""Niektorí predstavitelia v Maďarsku radi vyhlasujú, že v tejto krajine netolerujú antisemitizmus a hovoria, že na Židov v uliciach nikto neútočí, môžu sa tu teda cítiť bezpečne," povedal Pressman na budapeštianskom festivale židovských a izraelských filmov.  

     

 

Podľa amerického veľvyslanca však Orbánova vláda spustila bilbordovú kampaň s varovaním pred "židovským miliardárom". "Nemusíte na tieto plagáty dávať žltú hviezdu, aby bol význam obrázkov jasný," dodal Pressman.Na slová veľvyslanca reagoval maďarský štátny tajomník zodpovedný za medzinárodnú komunikáciu a vzťahy Zoltán Kovács, ktorý zopakoval Pressmanove vyjadrenie, že antisemitizmus sa v Maďarsku netoleruje, avšak dodal, že nielen že na Židov na uliciach maďarských miest nikto neútočí, ale že židovská kultúra v súčasnosti zažíva v Maďarsku renesanciu. Potom Kovács Pressmanovi adresoval otázku, či vie o dianí na viacerých amerických univerzitách, na ktorých počas uplynulých týždňoch došlo k antisemitsky ladeným protestom. "Vaše poučovanie už nikto neberie vážne," uviedol štátny tajomník na margo vyjadrení amerického veľvyslanca.

Viac o téme: USAViktor OrbánDavid PressmanAntisemitistická kampaň
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu