Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Poplach v obľúbenom letovisku Slovákov: Šíri sa strach z epidémie TEJTO choroby a to napriek povinnému očkovaniu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ZÁHREB - Chorvátske zdravotnícke úrady v súčasnosti registrujú nezvyčajne vysoký počet prípadov čierneho kašľa. Kvôli najvyššiemu počtu nakazených za desať rokov už existujú varovania pred epidémiou.

Namiesto zvyčajných 50 prípadov ročne evidujú tento rok už vyše 1100 prípadov vysokonákazlivého respiračného ochorenia, z toho 700 len od septembra, informoval v stredu štátny zdravotný ústav. Najviac prípadov ochorenia, ktoré je nebezpečné najmä pre bábätká a starších ľudí, sa podľa inštitútu vyskytlo v hlavnom meste Záhreb a dovolenkármi obľúbenom pobrežnom meste Split. Postihnuté sú najmä deti vo veku od šiestich do 14 rokov.

archívne video

Zvyšuje sa riziko ochorenia respiračnými ochoreniami, úrady vyzývajú rizikové skupiny k očkovaniu (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

V Chorvátsku je povinné očkovanie detí proti čiernemu kašľu. Zatiaľ čo 92 percent detí dostalo prvú dávku v minulom roku, iba 88 percent dostalo posilňovacie očkovanie odporúčané pre sedemročné deti; v niektorých regiónoch len 68 percent.

Odborníci z toho vinili zvyšujúci sa počet antivakcinačných aktivistov. Šéfka inštitútu pre Split Zeljka Karin vysvetlila, že na vine sú mnohé mýty o negatívnych účinkoch očkovania, ktoré kolovali po internete. „Online siete šíria paniku,“ vysvetlila. Po koronavírusovej pandémii sa podľa nej trend naďalej zvyšoval.

Viac o téme: OčkovanieEpidémiaČierny kašeľChorvátsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu