Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Pri útoku sýrskej armády na baštu rebelov zahynulo deväť ľudí: Z toho šesť detí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Rahmat Gul)

DAMASK – Najmenej deväť civilistov vrátane šiestich detí a jednej ženy prišlo v sobotu o život v pri ostreľovaní sýrskou armádou v provincii Idlib na severozápade Sýrie, uviedlo Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR).

Obete podľa SOHR zasiahol delostrelecký granát pri zbere olív. Zranenia utrpelo aj niekoľko ďalších osôb, pričom viacerí sú vo vážnom stave.Sýrske provládne sily v ostatnom čase značne zvýšili intenzitu svojich útokov v provincii Idlib, ktorá je považovaná za poslednú veľkú baštu povstalcov. Došlo k tomu po októbrovom útoku dronov na vojenskú akadémiu v stredosýrskej provincii Homs, ktorý si vyžiadal veľký počet obetí. Podľa SOHR išlo o jeden z najkrvavejších úderov proti vládnym jednotkám od začiatku vojny.

Militantná džihádistická skupina

Rozsiahle časti provincie Idlib a časti susedných provincií Aleppo, Hamá a Lázikíja ovláda militantná džihádistická skupina Haját Tahrír aš-Šám (Organizácia pre oslobodenie Levanty) vedená bývalou sýrskou odnožou teroristickej organizácie al-Káida.

Damask, USA a Organizácia Spojených národov (OSN) považujú Haját Tahrír aš-Šám za teroristickú organizáciu.Občianska vojna v Sýrii vypukla v roku 2011, keď sýrsky prezident Bašar Assad násilne potlačil pokojné protivládne protesty. Počas bojov už od vtedy zahynulo viac než pol milióna ľudí, konflikt sa vymkol spod kontroly a zmenil sa na ničivú vojnu, do ktorej sa zapojili aj armády cudzích štátov, rôzne milície a džihádisti.

Viac o téme: ArmádaúrokSýriaSOHR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu