Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Pri prestrelke v Kašmíre zahynulo päť vojakov indickej armády a militanti

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ŠRÍNAGAR - Päť vojakov indickej armády a dvaja údajní vzbúrenci zahynuli pri prestrelke v indickej časti sporného regiónu Kašmír. Vo štvrtok o tom na sociálnej sieti informoval predstaviteľ armády. Informuje správa agentúry AFP.

Intenzívna prestrelka sa strhla ešte v stredu na juhozápade Kašmíru po tom, čo vojaci prenasledovali ozbrojencov v hustom lese pri meste Kalakote. Podľa nemenovaného zdroja sa obeťami na životoch stali piati vojaci vrátane dvoch elitných členov komanda. Ďalší vojak utrpel zranenia.

archívne video

V bratislavskom Ružinove sa malo strieľať, na mieste je polícia (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Armáda bezprostredne tieto informácie nepotvrdila, ale citovaný zdroj priblížil, že jeden z mŕtvych militantov bol ich vysokopostavený líder s pôvodom z Pakistanu, ktorý bol v oblasti aktívny už od minulého roka.

Minulý týždeň armáda zabila ôsmich povstalcov v údolí Kašmíru, ktoré je zároveň centrom vzbury. Sporný Kašmír je rozdelený medzi Indiu a Pakistan od roku 1947, kedy tieto štáty vyhlásili nezávislosť od britskej koloniálnej správy. Obe krajiny spravujú osobitné časti tohto regiónu, ale nárokujú si ho v celosti.

Ozbrojené skupiny vedú od roku 1989 vzburu

Ozbrojené skupiny vedú od roku 1989 vzburu v Džammú a Kašmíre, obývanom prevažne moslimami, proti indickej vlády, pričom požadujú nezávislosť alebo pripojenie k Pakistanu. Tento konflikt si dosiaľ vyžiadal už desaťtisíce obetí.

India obviňuje Pakistan z podpory militantov, Islamabad to však popiera a tvrdí, že iba podporuje snahy Kašmírčanov v boji za právo na sebaurčenie. Napätie opätovne vzrástlo po auguste 2019, keď India zbavila Kašmír jeho osobitného autonómneho štatútu, čo rozhnevalo Pakistan.

Viac o téme: ObeteVojaciPrestrelkaKašmír
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu