Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Americká armáda útočila na proiránske skupiny v Sýrii

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

WASHINGTON - Americká armáda letecky útočila na dve lokality na východe Sýrie spojené s proiránskymi skupinami. Zasiahla výcvikový objekt a sklad zbraní, oznámili v nedeľu predstavitelia USA. Ide o tretí takýto úder za dva týždne v reakcii na rastúci počet útokov militantov na americké základne v Iraku a Sýrii. Informuje agentúra AP.

Minister obrany USA Lloyd Austin vo vyhlásení uviedol, že letecké údery cielili na lokality využívané iránskymi Revolučnými gardami, ako aj milíciami, ktoré podporuje Irán. Podľa ministra prezident USA Joe Biden nariadil nedeľňajší zásah, "aby dal jasne najavo, že Spojené štáty budú brániť seba, svojich vojakov a svoje záujmy".

Militantné skupiny vykonali od 17. októbra takmer 50 útokov na základe v Iraku a Sýrii, na ktorých sú umiestnení americkí vojaci. Podľa Pentagónu utrpelo pri týchto útokoch zranenia 56 amerických vojakov, všetci sa však vrátili do služby.

Pri amerických útokoch v Sýrii zahynulo osem proiránskych bojovníkov

Najmenej osem príslušníkov proiránskych milícií zahynulo pri leteckých útokoch americkej armády na východe Sýrie. V pondelok to uviedlo Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) sídliace v Británii. Informuje agentúra AFP.

Minister obrany USA Lloyd Austin uviedol, že najnovšie letecké údery cielili na dve lokality využívané iránskymi Revolučnými gardami, ako aj milíciami, ktoré podporuje Irán. Bilancia je "osem mŕtvych proiránskych bojovníkov vrátane najmenej jedného sýrskeho a irackého občana", priblížilo SOHR. Dodalo, že letecké útoky úplne zničili sklad zbraní a cielili aj na platformu na odpaľovanie rakiet.
      

Viac o téme: útokySýriaArménsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu