Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

MIMORIADNY ONLINE Ukrajinský dron zhodil muníciu na mliekarenský závod: Rusko zasiahlo v čiernomorskom prístave civilnú loď

Vladimir Putin Zobraziť galériu (2)
Vladimir Putin (Zdroj: SITA/AP/Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremeľské združenie )

KYJEV - Rusko pri vzdušnom údere na jeden z prístavov v juhoukrajinskej Odeskej oblasti zasiahlo civilnú loď plaviacu sa pod libérijskou vlajkou, pričom zahynul kapitán. Na platforme Telegram to dnes večer uviedlo operačné veliteľstvo Juh ukrajinskej armády, ktoré rovnako zverejnilo snímky poškodenej lode. Traja filipínski členovia posádky plavidla a jeden pracovník prístavu utrpeli zranenia, dodala armáda. Situáciu sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 622

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 622 (Zdroj: Facebook/ General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:43 Členovia Európskej únie zvažujú alternatívny plán pomoci Ukrajine v prípade, že Maďarsko bude vetovať súčasný balík 50 miliárd eur (53,4 miliardy USD), informovala 9. novembra agentúra Bloomberg s odvolaním sa na nemenovaných ľudí oboznámených s touto záležitosťou.

21:15 Podniky v Kyjeve sa pripravujú na najhoršie. Armáda 6. novembra varovala, že Rusko „čaká, kým teplota neklesne pod nulu“ pred začatím masových útokov na ukrajinský energetický systém.

20:40 Ihor Kozlovskyi bol známy ukrajinský spisovateľ z Doneckej oblasti. V roku 2016 bol zajatý ruskými splnomocnencami a podrobený mučeniu. Kozlovský zomrel na infarkt 6. septembra. Novinár Stanislav Asejev napísal o svojom milovanom kolegovi.

20:00 Rusko považuje členstvo Ukrajiny v Európskej únii za "sotva skutočný" prísľub. Reagovalo tak na stredajšie odporúčanie Európskej komisie, aby sa otvorili prístupové rokovania s Kyjevom.

19:27 Prezident Vladimir Putin bude mať v decembri prvú veľkú tlačovú konferenciu od invázie ruských síl na Ukrajinu vo februári minulého roka. Oznámil to vo štvrtok hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

19:02 Tlak na ruské sily cez rieku Dnepro v Chersonskej oblasti narastá. Ukrajinské sily tam ešte nie sú, ale útoky na východný breh môžu znamenať, že Ukrajina sa približuje k otvoreniu nového frontu na juhu.

18:28 Vývoj na bojisku nenasvedčuje tomu, že by Ukrajina mohla získať vojensky prevahu, povedal český prezident Petr Pavel na konferencii Diplomacie a bezpečnosť v Prahe 9. novembra, ako citujú Novinky.

17:50 Prezident Volodymyr Zelenskyj podpísal 9. novembra dva návrhy zákonov o predĺžení stanného práva a všeobecnej mobilizácie o ďalších 90 dní.

17:20 Od začiatku vojny vydali krajiny EÚ na Ukrajinu 126 občanov zadržaných pri nelegálnom prekročení hraníc. Poľsko vydalo 88 osôb, Slovenská republika - 2 osoby, Maďarsko - 20 osôb, Rumunsko - 16 osôb. Okrem toho bolo z Moldavska na Ukrajinu vrátených 35 ľudí.

16:49 Ďalšie tri deti z Chersonskej oblasti boli vrátené na územie kontrolované Ukrajinou spolu so svojimi rodinami, informoval guvernér Oleksandr Prokudin 9. novembra.

16:21 Viac ako polovica všetkých výdavkov ukrajinského rozpočtu na budúci rok je naplánovaná na obranu. Takto nastavený rozpočet schválil vo štvrtok ukrajinský parlament počas vojny rozpútanej vo februári 2022 Ruskom.

15:48 Rusko sa snaží odkúpiť svoje vojenské vybavenie kvôli stratám na Ukrajine

15:04 Jedenásť ukrajinských vojakov a policajtov zahynulo a ďalších 37 utrpelo zranenia pri dopravných nehodách na vojenských zátarasách od začiatku rozsiahlej invázie, povedal Anton Strashko, zástupca riaditeľa komunikačného odboru ministerstva vnútra, pre ukrajinského predstaviteľa RFE/RL. služby.

14:20 Maďarská vláda sa domnieva, že Ukrajina stále nie je pripravená na členstvo v Európskej únii, vyhlásil vo štvrtok šéf úradu vlády Gergely Gulyás. Maďarsko podľa Gulyása síce poskytlo Ukrajine už veľa podpory, ale zastáva názor, že táto vojnou zničená krajina ešte nie je pripravená na vstup do EÚ.    

13:50 Ukrajina naďalej umožní tranzit ruského zemného plynu do Rakúska. Vyhlásila to vo štvrtok ukrajinská vicepremiérka Olha Stefanišynová. Ukrajina je spoľahlivý partner a garantuje, že bude púšťať ruský plyn do Rakúska, aj keď nechce predĺžiť zmluvu o tranzite s ruskými agresormi, povedala Stefanišynová. Informuje správa portálu orf.at.

13:40 Ruské sily začali 9. novembra útok na obytnú štvrť Cherson, pričom zabili 72-ročného muža a zranili troch ďalších civilistov, informoval minister vnútra Ihor Klymenko.

13:00 Poslanci Európskeho parlamentu (EP) sa vo štvrtok v Bruseli vyslovili za väčší dohľad EÚ nad uplatňovaním sankcií voči Rusku a za ďalšie obmedzenie možností na ich obchádzanie. Píše sa to v tlačovej správe europarlamentu. 

12:50 Súčasná situácia na bojisku nenasvedčuje tomu, že by Ukrajina mohla získať vojenskú prevahu, vyhlásil vo štvrtok český prezident Petr Pavel. Čas podľa neho hrá v prospech Ruska, a preto by sa na budúci rok mohli začať rokovania medzi Kyjevom a Moskvou. Český prezident to vyhlásil vo štvrtok na konferencii Diplomacia a bezpečnosť v Prahe. Informuje správa servera Novinky.cz.

Petr Pavel odpovedá na otázky novinárov pri príchode do svojho volebného štábu v Prahe
Zobraziť galériu (2)
Petr Pavel odpovedá na otázky novinárov pri príchode do svojho volebného štábu v Prahe  (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

11:55 Ukrajinský dron zhodil muníciu na mliekarenský závod v ruskom meste Sudža v Kurskej oblasti, uviedol ruský guvernér Roman Starovoit. Oprávnenosť jeho tvrdenia sa nám nepodarilo overiť.

11:00 Ukrajinský súd uložil trest 15 rokov väzenia a konfiškácie majetku Moskvou dosadenému šéfovi okupovanej časti Chersonskej oblasti Vladimirovi Saldovi. V jeho neprítomnosti ho uznal vinným z vlastizrady za vojnového stavu, kolaborácie alebo ospravedlňovania ruskej vojenskej agresie. Informovali o tom dnes ukrajinské médiá s odvolaním sa na súd v juhoukrajinskej Odese.

10:30 Ukrajinu nemožno prijať do EÚ, keďže s ňou príde vojna - komentoval správu EK o rozšírení EÚ maďarský minister zahraničných vecí Szijjártó.

10:00 Putin prichádza do Kazachstanu na rokovanie s Tokajevom. Ruský prezident Vladimir Putin pricestoval do Kazachstanu na rozhovory so svojím kazašským náprotivkom Kassym-Jomartom Tokajevom s cieľom posilniť „susedstvo a spoluprácu“, informovala agentúra Agence France-Presse 9. novemb

9:27 Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken vo štvrtok varoval pred intenzívnejšou vojenskou spoluprácou Severnej Kórey a Ruska. Zároveň vyzval Čínu, aby pomohla zastaviť "nebezpečné" konanie KĽDR. Informuje správa agentúry AFP.

9:00 Generálny štáb zaznamenal za posledný deň 78 potýčok s ruskými silami, ako aj dva ruské raketové útoky, 48 leteckých útokov a 79 útokov viacodpaľovacími raketovými systémami, ktoré boli zamerané na vojenské aj civilné ciele.

8:40 Toto sú indikatívne odhady bojových strát Ruska k 9. novembru podľa Ozbrojených síl Ukrajiny.

8:03 Ukrajinské sily podnikli za posledný deň 12 útokov na sústredené skupiny ruských jednotiek a techniky pomocou vzdušných síl a ďalšie štyri pomocou rakiet, uviedol generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl vo svojej rannej správe z 9. novembra.

7:17 USA nezostali žiadne prostriedky na priamu rozpočtovú podporu Kyjeva. Bez nových prídelov by sa humanitárna pomoc mohla úplne zastaviť – USAID.

6:40 Chlapec Vadim sa skryl pod prikrývkou, keď Putin vstúpil na oddelenie a rozhodne sa s ním odmietol rozprávať. Jeho matka sa mladému opozičníkovi vyhrážala, že chlapca na dva dni pripraví o telefón.

6:00 Vladimir Putin podpísal dekrét o výmene majetku zmrazeného v Rusku a v zahraničí.  Podľa dekrétu môžu byť prostriedky zahraničných investorov zablokované v Rusku vymenené za aktíva Rusov zmrazené na Západe. Ide o majetok v hodnote do 100 000 rubľov.

Viac podrobností armáda neposkytla

Rusi podľa ukrajinských síl vypálili smerom k bližšie nespresnenému ukrajinskému prístavu z lietadla v Čiernom mori strelu Ch-31P, ktorá zasiahla vrchnú časť lode v čase, keď vplávala do prístavu. Viac podrobností armáda neposkytla.

Ukrajinský vicepremiér a minister infraštruktúry Oleksandr Kubrakov uviedol, že plavidlo malo prepraviť železnú rudu do Číny. Podľa obchodníkov sa loď volá Kmax Ruler, napísala agentúra Reuters. Podobné vyhlásenia jednotlivých strán konfliktu zvyčajne nie je možné bezprostredne nezávisle overiť. Ruská armáda sa zatiaľ nevyjadrila.

Rusko útočí na ukrajinské prístavy a infraštruktúru na vývoz obilia od polovice júla, keď odstúpilo od takzvaných čiernomorských obilných dohôd. Tie Ukrajine brániace sa ruskej vojenskej agresii umožňovali napriek bojom vyvážať cez Čierne more poľnohospodárske produkty, ktoré potrebujú mnohé krajiny najmä v Afrike a Ázii.

Podľa Kubrakova bol posledný ruský útok dvadsiatym úderom na prístavnú infraštruktúru od odstúpenia Moskvy od dohody. "Za tento čas teroristická krajina poškodila viac ako 160 objektov infraštruktúry a 122 dopravných prostriedkov," napísal na Kubrakov na sociálnej sieti Facebook.

Moskva po odstúpení od dohovorov varovala, že bude lode plávajúce do ukrajinských prístavov pokladať za plavidlá, ktoré by mohli viezť zbrane. Kyjev medzitým zriadil vlastný dočasný koridor pozdĺž pobrežia.

Viac o téme: VojnaRuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu