Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

MIMORIADNY ONLINE Začal sa nábor žien do vojny: Zelenskyj sa hnevá na spojencov pre nedostatočnú pomoc

Volodymyr Zelenskyj
Volodymyr Zelenskyj (Zdroj: SITA)

KYJEV - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa hnevá na spojencov pre nedostatočnú pomoc, ktorá stačí na prežitie, ale nie na víťazstvo vo vojne s Ruskom, píše americký časopis Time. Opisuje "osamelý boj" ukrajinského prezidenta, ktorý naďalej verí vo víťazstvo, ale zmáha ho situácia na fronte, neustále presviedčanie západných partnerov i ťažkosti v boji proti korupcii. Time predpovedá významné zmeny v ukrajinskom vedení, z ktorého podľa zdrojov časopisov majú byť prepustení jeden z ministrov a jeden z vysokopostavených generálov ako činitelia zodpovední za pomalý postup ukrajinskej protiofenzívy začatej na začiatku júna. Situáciu sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 614

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 614 (Zdroj: Facebook/ General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:34 Ruský súd zamietol v utorok odvolanie americko-ruskej novinárky Rádia Slobodná Európa (RFE/RL) Alsy Kurmaševovej proti jej väzobnému stíhaniu. Obvinená je z toho, že si nesplnila zákonom stanovenú povinnosť a nezaregistrovala sa ako tzv. zahraničný agent. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

19:38 Zdravotný stav ruskej umelkyne Alexandry Skokenkovej, ktorá je už 18 mesiacov vo vyšetrovacej väzbe kvôli odsúdeniu vojny na Ukrajine, sa rýchlo zhoršuje. V rozhovore s agentúrou AFP to uviedla matka 33-ročnej ženy Naděžda, podľa ktorej by pre jej dcéru s chronickými zdravotnými ťažkosťami bol trest odňatia slobody katastrofálny.

17:28 Rusko chce posilniť svoju obranu proti údajnému zasahovaniu zo zahraničia. Povedal to v utorok hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v reakcii na víkendové antisemitské nepokoje v kaukazskom Dagestane, informuje TASR podľa agentúry DPA.

17:17 Mimovládna organizácia Amal a Georgea Clooneyovcov, The Clooney Foundation for Justice (CFJ), podala za posledný týždeň tri prípady nemeckým federálnym prokurátorom na vyšetrenie zločinov spáchaných ruskými silami na Ukrajine.

15:26  Dánsky pivovar Carlsberg prerušil všetky vzťahy so svojimi ruskými aktivitami a odmieta s ruskou vládou uzavrieť dohodu, ktorá by legitimizovala štátne prevzatie týchto aktivít. Na stretnutí s novinármi po zverejnení výsledkov hospodárenia za tretí štvrťrok to dnes povedal nový šéf Carlsbergu Jacob Aarup-andersen. Štátne prevzatie ruských aktivít Carlsbergu označil za krádež, informovala agentúra Reuters.

13:35 Ako protiofenzíva Bakhmutu zaostáva, tak sú vojaci vyhoretí z hrôz vojny.

13:00 Ministerstvo obrany Spojeného kráľovstva: Rusko nahradilo veliteľa v okupovanej Chersonskej oblasti. Rusko zmenilo vedenie svojich síl v okupovanej Chersonskej oblasti, čo pravdepodobne naznačuje zvýšenú intenzitu tlaku, ktorému čelí ruská armáda v tejto oblasti, uviedlo ministerstvo obrany Spojeného kráľovstva.

12:30 Vo vojenskom závode v regióne Perm došlo k výbuchu.  K incidentu došlo v budove závodu Solikamsk Ural, jedného z najväčších vojensko-priemyselných závodov v Rusku. Závod vyrába okrem iného muníciu a výbušniny.

11:00 Francúzska polícia zadržala ruského miliardára Alexeja Kuzmičova pre podozrenie z daňových podvodov a obchádzania sankcií Európskej únie. Informuje agentúra AFP odvolávajúcej sa na zdroje blízke prípadu.

10:21 Toto sú indikatívne odhady bojových strát Ruska k 31. októbru podľa Ozbrojených síl Ukrajiny.

9:50 Ruské útoky na Ukrajine zabili 1 a 21 zranili. Ruské mnohozbraňové útoky proti Ukrajine zabili jedného civilistu a ďalších 21 zranili za posledný deň a v noci 31. októbra, informovali regionálne úrady.

9:17 Ruská PMC prvýkrát začala s náborom žien pre vojnu na Ukrajine - britská spravodajská služba Prápor Borz, ktorá je súčasťou ruského PMC Redut, oznámil nábor žien na prácu ostreľovačov a operátorov dronov.

8:50 Republikáni predložili v Kongrese USA návrh zákona na podporu Izraela bez Ukrajiny. Celková suma finančných prostriedkov navrhovaných na pridelenie pre Izrael je 14,3 miliardy dolárov, o ktoré Biden predtým požiadal Kongres. Na rozdiel od prezidentovho návrhu však návrh zákona pripravený republikánmi neobsahuje prostriedky na podporu Ukrajiny a Taiwanu.

8:22 Rusko od začiatku svojej invázie na Ukrajine prišlo o viac ako 300.000 vojakov, oznámil dnes ukrajinský generálny štáb. Velenie ukrajinských vojsk nespresňuje o aké straty ide - či o mŕtvych, alebo aj ranených vojakov. Ani jedna zo strán konfliktu prakticky nezverejňuje vlastné straty. 

7:46 Ruské jednotky zintenzívnili akcie v oblasti Bakhmut – AFU. Uviedol to veliteľ pozemných síl AFU generálplukovník Oleksandr Syrskyi. Ruská armáda podľa neho denne útočí na ukrajinské pozície, pričom "akcie nepriateľa sú podporované delostreleckou a mínometnou paľbou. Používanie kamikadze bezpilotných lietadiel neustále narastá."

7:18 Ruské sily zaútočili 30. októbra na päť komunít v blízkosti ukrajinskej severovýchodnej oblasti Sumy, čo spôsobilo viac ako 100 výbuchov, informovala regionálna vojenská správa.

6:44 Súkromný sektor v Avdiivke na Ukrajine.

6:10 Uväznení ruskí politici vrátane Alexeja Navaľného a Vladimira Kara-Murzu vyhlásili v pondelok hladovku. Chcú si tak v Deň pamiatky obetí politických represií uctiť pamiatku politických väzňov v Rusku. Informuje Rádio Slobodná Európa (RFE/RL).

Nikto neverí v naše víťazstvo

"Nikto neverí v naše víťazstvo tak ako ja, nikto," povedal magazínu Zelenskyj po svojej ceste do USA, kde podľa autora článku ukrajinský prezident nedosiahol očakávané výsledky ohľadom podpory americkej verejnosti pre pomoc Ukrajine, ktorá už mesiace klesá.

Zelenskyj sám v druhom roku vojny nezachováva niekdajšie záblesky optimizmu ani neodľahčuje vojenské porady vtipkovaním: len prichádza, vypočuje najnovšie správy o situácii, vydá rozkazy a odchádza, tvrdí autor s odvolaním sa na nemenovaného prezidentovho spolupracovníka. Podľa ďalšieho sa Zelenskyj cíti zrazený svojimi západnými spojencami: "Nechali ho bez prostriedkov potrebných na víťazstvo vo vojne, len s prostriedkami na prežitie. "

Nehodlá prerušiť boj a prosiť o mier

Ale Zelenského presvedčenie sa nezmenilo a bez ohľadu na nedávne neúspechy na bojisku nehodlá prerušiť boj a prosiť o mier. Naopak jeho viera v konečné víťazstvo Ukrajiny nad Ruskom sa upevnila a nabrala podobu, ktorá znepokojuje niektorých z jeho poradcov: tak neochvejná je a hraničí s mesiášstvom, tvrdí autor. Súčasne tvrdí, že niektorí z prezidentových spolupracovníkov sa domnievajú, že Zelenskyj "klame sám seba", ale nikto si netrúfne mu povedať, že "nezvíťazíme". Každopádne Zelenskyj sa odmieta zmieriť s problémami a tvrdí, že "zmraziť vojnu znamená prehrať ju".

Ukrajinská armáda podľa nemenovaného prezidentovho spolupracovníka nepostupuje a niektorí velitelia začali odmietať rozkazy k útokom, hoci prichádzajú z prezidentskej kancelárie. A sedením v zákopoch sa ale vojna vyhrať nedá, píše Time.

Autor článku cituje vysokého dôstojníka, podľa ktorého velitelia nemajú na výber, pretože nevie, čím majú útočiť - nemajú ani ľudí, ani potrebné zbrane. V niektorých druhoch vojsk chýbajú vojaci ešte citeľnejšie, ako zbrane a munícia. Keby USA a ich spojenci dodali všetky sľubované zbrane, Ukrajinci by podľa článku už nemali dosť ľudí, aby ich obsluhovali.

Autor poukazuje tiež na problémy s korupciou pri mobilizácii, ktoré nakoniec viedli Zelenského k prepusteniu náčelníkov mobilizačných stredísk vo všetkých regiónoch krajiny. Krok mal predviesť prezidentovo odhodlanie v boji proti úplatkárstvu, ale mal opačný výsledok, pretože nábor nových vojakov takmer ustal a vyhodených náčelníkov je ťažké nahradiť.

Globálna kríza sa množí

"Na začiatku ruského vpádu Zelenského misia spočívala v udržaní sympatií verejnosti. Teraz sa jeho úloha komplikuje. Pri cestách do cudziny a v telefonických rozhovoroch musí presviedčať svetových lídrov, že pomoc Ukrajine zodpovedá ich vlastným národným záujmom a že, ako povedal (americký prezident Joe) Biden, 'prinesie dividendy'. Je to stále ťažšie, pretože globálna kríza sa množí, "myslí si autor článku.

Denník Ukrajinska pravda podotkol, že šéf Zelenského kancelárie Andrij Jermak pôvodne na sociálnej sieti článok Time odporúčal, ale neskôr tento príspevok odstránil. List tiež upozornil, že autor článku v Time, Simon Schuster, 15 rokov pracoval v Rusku a na Ukrajine a vlani strávil dva týždne v Zelenskej kancelárii.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu