Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Americký senát potvrdil Jacka Lewa ako nového veľvyslanca v Izraeli

Jack Lew Zobraziť galériu (3)
Jack Lew (Zdroj: SITA)

WASHINGTHON - Senát Spojených štátov v utorok hlasovaním potvrdil nového amerického veľvyslanca v Izraeli. Bude ním Jack Lew, ktorý pôsobil ako minister financií v administratíve bývalého prezidenta USA Baracka Obamu. Správa prevzatá z agentúry AP.

Americkí senátori schválili Lewa hlasmi v pomere 53:43. Na post veľvyslanca ho nominoval súčasný americký prezident Joe Biden ešte minulý mesiac. Pozícia bola neobsadená od júla, keď ju po dvoch rokoch opustil Tom Nides.

Archívne video: Izraelskí vojaci spozorovali teroristov, ktorí chceli preniknúť na nepriateľské územie po mori

Izraelskí vojaci spozorovali teroristov, ktorí chceli preniknúť na nepriateľské územie po mori (Zdroj: Facebook/Israel Defense Forces )

Jack Lew na senátnom vypočúvaní počas októbra prisľúbil, že bude podporovať izraelských lídrov v ich reakcii na útok militantov z palestínskeho hnutia Hamas zo 7. októbra. "V tejto chvíli niet dôležitejšieho poslania, než dostať za úlohu posilniť vzťahy medzi Spojenými štátmi a štátom Izrael," povedal.

V minulosti pôsobil aj ako šéf kancelárie Bieleho domu počas Obamovej administratívy či ako riaditeľ Úradu pre správu a rozpočet pod exprezidentom Billom Clintonom a neskôr i Obamom. Demokratická strana vyhlásila, že Lew so svojimi bohatými skúsenosťami je tou správnou osobou na post amerického veľvyslanca v Izraeli v zložitých chvíľach prebiehajúcej vojny medzi Izraelom a militantným hnutím Hamas v pásme Gazy.

Republikáni ho, naopak, kritizovali v súvislosti s jeho úlohou vedúceho kancelárie Bieleho domu počas vyjednávaní o jadrovej dohode s Iránom v roku 2015, ktorú neskôr vypovedal republikánsky prezident Donald Trump.

Viac o téme: VeľvyslanecIzraelJack LewWashingthon
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu