Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Teroristom Hamasu pomáha aj herec z Palestíny: Vo VIDEÁCH hral doktora aj obeť vojny, Meta ho odhalila

Podporvateľ Hamasu Saleh Aljafarawi bol jeden deň hospitalizovaný a ďalší robil zábery spred zničených budov, alebo bol doktorom v nemocnici
Podporvateľ Hamasu Saleh Aljafarawi bol jeden deň hospitalizovaný a ďalší robil zábery spred zničených budov, alebo bol doktorom v nemocnici (Zdroj: Twitter/Hananya Naftali, Instagram/saleh.aljafarawi)

PÁSMO GAZY – V neutíchajúcej vojne medzi radikálnym palestínskym hnutím Hamas a izraelskou armádou hrajú veľkú roku aj sociálne siete. Ich prostredníctvom získal na svoju stranu viac ako milión sledovateľov a fanúšikov istý podporovateľ Hamasu. Vo videách, ktoré pravidelne uverejňoval, vystupoval raz ako doktor, potom ako obeť. Západné sily mu už klepli po prstoch.

archívne video

Izraelskí vojaci spozorovali teroristov, ktorí chceli preniknúť na nepriateľské územie po mori (Zdroj: Facebook/Israel Defense Forces )

Podobne ako na Ukrajine, aj v konflikte medzi Hamasom a Izraelom hrajú veľkú rolu sociálne siete a ich obsah, ktorý sa dostane všade, kde je dostupné internetové pripojenie. Horším príkladom je, keď sa cez Instagram alebo X (pôvodne Twitter) šíria hoaxy a propagandistické videá. Realita je v takýchto prípadoch častokrát iná, ako ju propagujú autori príspevkov.

Jedným z nich je aj Saleh Aljafarawi. Podľa spravodajstva Toronto Sun ide o herecký talent a speváka z pásma Gazy, ktorý sa svojou činnosťou pokúša vykresliť nepravdivý obraz o vojnovom konflikte. Najväčším problémom je fakt, že tento podporovateľ Hamasu je v pásme Gazy veľmi populárny. Na sociálnej sieti Instagram sa mu podarilo získať už 1,5 milióna sledovateľov a na YouTube má viac ako 9-tisíc odoberateľov. I keď mu západné zložky zablokovali instagramový profil, jeho popularite v regióne to neublížilo. 

Obvinenia 

Aljafarawiho obvinili zo zdieľania kontroverzného obsahu vrátane videí, ktoré mali zobrazovať následky izraelských náletov v pásme Gazy a vymyslené príbehy o civilných obetiach. Jednou z nich mal byť aj on. Aljafarawi čelí obvineniu z manipulovania verejnej mienky. Obvinenia prišli od samotnej Mety, spoločnosti ktorá spravuje sociálne siete Facebook a Instagram. 

Doktor 

Vystupoval aj ako doktor, ktorý sa stará o zranených. Vo videách však nezobrie do ruky žiadnu zdravotnú pomocku ani skalpel. Na kameru, poväčšine s deťmi na rukách, hovorí, že "Allah nám postačí. On vie všetko najlepšie vyriešiť". Video pokračuje záberom, kameruje sám Saleh, na zranené deti. Je možné aj to, že si cielene do záberov vyberal tie najhoršie prípady.

Sám sa odhalil

Izraelský spravodajca Hananya Naftali dokonca u tohto podporovateľa terorizmu odhalil, že jeden deň bol hopitalizovaný v nemocnici a na druhy už zverejnil video pri zbombardovanej budove v pásme Gazy. 

Na jednom z posledných videí, ktoré sa tomuto podporovateľovi Hamasu podarilo zverejniť, sa smial a žartoval. Podľa Times Bird to vyvoláva otázky o pravdivosti jeho predchádzajúcich tvrdení. Po zablokovaní hlavného profilu sa objavil opäť, i keď na novom účte. Tam získava nových aj starých sledovateľov. V súčasnej dobe ich je viac ako 30-tisíc a počty pribúdajú každým dňom. 

Viac o téme: TeroristiHoaxPropagandaSociálne sieteHamasPásmo GazyIzrael vo vojneSaleh Aljafarawi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu